Među omiljenih likovima u blagdansko vrijeme je orašar, bilo kao ukras za bor, kuću ili kao glavni lik baleta ili nekog filma. Kada je u pitanju posljednja spomenuta kategorija, film koji se bavi ovim klasikom je i čarobna Disneyjeva verzija iz 2018. godine naziva "Orašar i četiri kraljevstva".

A radnja ide ovako.

Clara (Mackenzie Foy) treba čarobni, jedinstveni ključ za otključavanje kutije koja sadrži neprocjenjiv dar njezine pokojne majke. Zlatna nit, koju joj je na godišnjoj zabavi darovao njezin kum Drosselmeyer (Morgan Freeman), vodi je do traženoga ključa koji odmah nestaje u čudnom i tajanstvenom paralelnom svijetu.

Orašar Znate li zašto je poznati orašar simbol Božića?

Slika nije dostupna Baš posebne: Kuglice s orašarom i jaslicama koje bi poželjelo svako božićno drvce

Tu Clara susreće vojnika Phillipa (Jayden Fowora-Knight), skupinu miševa i vladare koji predsjedaju trima kraljevstvima: Zemljom Pahuljica, Zemljom Cvijeća i Zemljom Slatkiša. Ali Clara i Phillip moraju se odvažiti u zlokobni Četvrti Svijet, dom tiranske vladarice (Helen Mirren), kako bi pronašli ključ i vratili sklad nestabilnoj zemlji.

Ovaj avanturistički film režirali su Lasse Hallström i Joe Johnston prema scenariju Ashleigh Powell.

Jednu od uloga u filmu odigrala je i glumica Keira Knightley koja se, govoreći o filmu, prisjetila djetinjstva i sjećanja na balet Orašar, na koji ju je u dva odvojena navrata vodila njezina mama.

Slika nije dostupna "Tko je ukrao Orašara?": Online igra kazališta Trešnja u kojoj će željeti sudjelovati i odrasli

Slika nije dostupna Orašar ili Labuđe jezero? Jestivi baletni repertoar koji se može naručiti u Zagrebu

Ima, ispričala je, sjećanje na sve te igračke koje su oživjele, što je zapravo san svakakog djeteta koje se igra. Upravo ju je, rekla je, taj smisao za magiju privukao da sudjeluje u ovom projektu u ulozi vile.

Veselila sam se prilici da napravim nešto tako fantastično, rekla je.

A ako već niste vidjeli konačni rezultat, sada je idealna prilika jer ovaj film prikazuje se na programu Nove TV u nedjelju u 12:45 sati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju