Hrvatska ima najljepšeg psa na svijetu! Radi se o psu Kan Trace Very Cheeky Chic, poznatom kao kujica Orca iz Rijeke. Ona je pomela veliku konkurenciju na prestižnom natjecanju izložbenih pasa i postala prvi pas iz Hrvatske kojemu je pošlo za šapom pobijediti na engleskom Cruftsu.

Galerija Orca, najljepši pas na svijetu Orca, najljepši pas na svijetu Orca, najljepši pas na svijetu +1 Orca, najljepši pas na svijetu

Novinarka dnevnika Nove TV Srna Bijuk razgovarala je s vlasnicima i saznala kako se uopće dolazi do tako velike pobjede.

To je najprestižnija izložba na svijetu. Znali smo da imamo prekrasnog psa, to, naravno, nije dvojba, ali očekivati da ćeš pobijediti, to je ono što se u kinologiji dobije jednom ili nikada u životu, rekao je Ante Lučin, suvlasnik Orce. 

Orca je pasmine lagotto romagnolo, poznatije kao romanjanski pas za vodu. Društveni su, aktivni, puni ljubavi, koja im je jako potrebna kako bi normalno funkcionirali, a istovremeno su aktivni, razigrani i laki za dresiranje.

Odnijeti pobjedu na tom prestižnom natjecanju zaista nije lako jer strogi suci gledaju sitnice koje su smještene u puno kategorija. Najvažnije je da je pas u standardu svoje pasmine, a Orca se istaknula među 20 tisuća pasa.

Najuspješniji je to pas u povijesti hrvatske kinologije, a Orca je svoju uspješnu karijeru imala i u Americi, gdje je bila drugi najuspješniji pas svih pasmina po ljestvici Američkog kinološkog saveza. 

Orca, najljepši pas na svijetu Orca, najljepši pas na svijetu (Foto: Beltrán Hortigüela Alonso)

Glava, vrat, leđna linija, kutovi prednjih i zadnjih nogu, kretanje, temperament, dlaka, tu jako veliku ulogu igra i narav psa. Orca je rođeni superstar, ona neprestano maše repom, jako je sretna i uživa u tome što radi, dodao je Ante.

Iza uspjeha najljepšeg psa na svijetu stoji vlasnica Sabina Zdunić Šinković, uzgajivačica koja se bavi uzgojem pasmina lagotto i tartufarima. Sabina ima 20 godina iskustva u ovom poslu, a ističe da pripreme za ovakvo natjecanje trebaju krenuti još od rođenja.

Sa psima se sve mora raditi kroz igru, kroz pozitivnu motivaciju i na takav način mi radimo i prepoznajemo tijekom odrastanja ima li pas te kvalitete.

Orca, najljepši pas na svijetu Orca, najljepši pas na svijetu (Foto: Jovana Danilovic)

Želja nam je bila odraditi još jednu izložbu prije njezina umirovljenja. Međutim, ona je nadmašila bilo kakva očekivanja, bilo kakve snove. Sada odlazi u mirovinu, ali kao najljepši pas na svijetu, zaključila je Sabina.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju