Život u urbanim sredinama zabavan je, pun sadržaja i potencijala, međutim u takvim sredinama očuvanje privatnosti zna biti izazovno. Jedan od najboljih primjera za to su balkoni koji su često otvoreni za poglede sa svih strana.

Dok ste s jedne strane sretni jer je dio vašeg doma dnevni boravak na otvorenom, s druge strane nije vam omiljena situacija u kojoj pijete kavu, a susjedi sa svih strana imaju detaljan uvid u vaš omiljeni ritual.

Srećom, postoje načini na koje balkonski prostor možete učiniti samo svojim i osigurati si dozu privatnosti. U nastavku smo izdvojili nekoliko potencijalnih opcija.

1. Biljke

Ovo je možda i najbolje ili barem najljepše rješenje jer osim što ćete se pomoću biljaka zaštititi od pogleda znatiželjnih susjeda, stvorit ćete predivnu zelenu oazu u kojoj će ispijanje kave biti još veći gušt.

Slika nije dostupna Čarobni dodatak: Lampice zbog kojih ćete jedva čekati večeri na balkonu ili terasi

Prilikom odabira biljaka koje će vam pomoći u stvaranju privatnosti vodite se time da moraju biti dovoljno visoke da vas zaštite. Na svom balkonu uzgojite, između ostalog, penjačice za koje možete postaviti rešetku po kojoj će rasti. Dobit ćete predivan detalj i privatnost u jednom.

Druga je opcija i da, ako iznad svog balkona ima drugi balkon, biljke objesite tako da vise s plafona. Instalirajte kuke, objesite biljke poput primjerice petunija i samo nekoliko dobro postavljenih posuda razdvojit će vas od susjeda.

2. Drvena pregrada

Sanja Guth iz Varaždina nedavno je s nama podijelila detalje o uređenju svog balkona. I njoj samoj privatnost je bila problem s obzirom na to da živi u stambenoj zgradi. Rješenje za koje se ona odlučila jest ugradnja drvene pregrade.

Varaždinski balkon s drvenom pregradom - 1 Prava oaza mira: Varaždinski balkon sa zgodnim detaljem koji će mnogi htjeti kopirati

Njezina drvena pregrada je ručni rad, a ona sama učinila ju je dodatno lijepom jer ju je ukrasila biljkama i lampicama.

3. Balkonski paravani od raznih materijala (platno, bambus...)

U dućanima za uređenje doma moguće je pronaći balkonske paravane napravljene od raznih materijala i raznih visina. Osim što će vas pričvršćeni za ogradu štititi od znatiželjnih pogleda, i oni mogu dodatno uljepšati vašu mirnu oazu.

4. Zastori

Zastori su odlična opcija ako želite birati trenutke u kojima vam je privatnost bitna i one kada nije neophodna. Uz to što će vam pružiti privatnost kada vam je potrebna, zastori vam mogu osigurati i hlad tijekom toplijih mjeseci. Također možete napraviti zastore različitih boja i uzoraka tako da se u potpunosti uklope u vaš stil uređenja.

5. Suncobran

Možda vam smeta samo jedan susjed čiji je balkon smješten tek do vašeg. Dobro postavljen suncobran može biti jednostavan i učinkovit način da taj susjed ne gleda u vas baš u svakom trenutku. Osim toga može poslužiti i kao dobra zaštita od sunca.

U našoj galeriji pogledajte dio ponude pomagača u stvaranju privatnosti, a ako planirate šoping, za vaš balkon ili bilo kakav drugi, u periodu od 21. do 28. svibnja Zadovoljna.hr osigurava kupovinu po povoljnijim cijenama. Na vama je samo da preuzmete kupone s čak do 50 posto popusta na omiljene brendove.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju