Svijet mode rastužila je vijest da nas je u 89. godini života napustio legendarni dizajner Paco Rabanne. Otišao je tiho, a u svijet mode zakoračio glasno, onako kako to znaju samo najznačajniji "zločesti dečki" modne industrije.

Galerija Paco Rabanne s jednom od svojih kreacija Francoise Hardy pod budnim okom policije u skupocjenoj Rabanneovoj haljini Francoise Hardy bila je prva velika muza Paca Rabannea +9 Bijela plastična haljina (desno) u kojoj se Francoise Hardy 1966. pojavila na naslovnici magazina Elle

Pravim imenom Francisco Rabaneda Cuervo, Paco je bio sin glavne krojačice Cristobala Balenciage u njegovu španjolskom ateljeu. Kada je Balenciaga otvorio svoju modnu kuću u Parizu, Pacova majka povela je cijelu obitelj u Francusku.

Tijekom studija arhitekture na cijenjenoj pariškoj akademiji École des Beaux-Arts zarađivao je crtajući skice za Dior i Givenchy, a uskoro je za njih i Balenciagu počeo izrađivati nakit.

Onda je 1966. godine pokrenuo vlastiti brend i svijet mode okrenuo naglavačke svojom prvom kolekcijom.

Paco Rabanne s jednom od svojih kreacija Paco Rabanne s jednom od svojih kreacija (Foto: Afp)

"12 nenosivih haljina u suvremenim materijalima" bio je naziv kolekcije koja i danas izaziva divljenje zbog inovativnog i futurističkog dizajna. Naime, Paco je cijelu kolekciju izradio od materijala koji su dotad bili nepoznanica u svijetu klasične mode - metala i plastike.

Predstavljene skulpturalne haljine tada su uistinu djelovale kao znanstvena fantastika i šokirale su svijet mode, ali također su stekle obožavateljice među nekima od najvećih modnih ikona tog doba.

Paco Rabanne, haute couture, proljeće/ljeto 1968. Paco Rabanne, haute couture, proljeće/ljeto 1968. (Foto: Afp)

Prva od njih bila je francuska pjevačica Françoise Hardy, koja se zaljubila u Pacove nekonvencionalne kreacije. Na naslovnici magazina Elle 1966. nosila je njegovu mini-haljinu napravljenu od bijele plastike, a 1968. čuvala ju je policija prilikom poziranja u skupocjenoj metalnoj haljini s dijamantima.

Francoise Hardy pod budnim okom policije u skupocjenoj Rabanneovoj haljini Francoise Hardy pod budnim okom policije u skupocjenoj Rabanneovoj haljini (Foto: Profimedia)

Audrey Hepburn trebalo je malo više vremena da prepozna Pacovu genijalnost. Kada ju je redatelj njezina filma "Putovanje za dvoje" Stanley Donen obavijestio kako ne želi da u njemu nosi klasične kreacije svojeg prijatelja Huberta de Givenchyja, Audrey je isprva protestirala.

Audrey Hepburn u kultnoj haljini Paca Rabannea Audrey Hepburn u kultnoj haljini Paca Rabannea (Foto: Profimedia)

Donen nije popuštao i naručio joj je modernu garderobu u kojoj je glavna zvijezda bila Pacova haljina od metalnih diskova napravljena posebno za nju. Audrey je haljinu nosila pred kraj filma, u trenutku koji obilježava početak velikih promjena u životu njezina lika, a Donen je želio da njezina odjeća također simbolizira dinamičnu promjenu i budućnost.

Audrey Hepburn u filmu Audrey Hepburn u filmu (Foto: Guliver Images)

Glumica je redatelju naposljetku priznala kako je bio u pravu - Givenchyjeve kreacije nikako se ne bi uklopile u ovakvu viziju, a Rabanneova haljina postala je kultni komad koji je nagovijestio novu modnu eru.

Paco Rabanne Paco Rabanne (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju