Praktičnost, jednostavnost i harmonija – tri su glavna kriterija kad govorimo o uređenju malih stanova. Iako na prvu izazovan pothvat, uz nekoliko jednostavnih savjeta svaki se životni prostor može urediti tako da izgleda efektno, a da je istovremeno funkcionalan.

Galerija Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Pariški stan arhitektice Katarine Mijić +12 Pariški stan arhitektice Katarine Mijić

To nam je potvrdila i arhitektica Katarina Mijić te s nama podijelila fotografije stana od 30 kvadrata koji je u Parizu uredila svome dečku.

Katarina je od malih nogu bila zaljubljena u crtanje, kolaže i skulpturalne instalacije od raznoraznih materijala, a svoju je ljubav pretočila u šarmantni stan čije su fotografije obišle cijeli svijet - brojne europske države, Aziju i SAD. 

Nakon studija arhitekture u Beogradu Katarina je otišla stažirati u Francusku, a ubrzo nakon toga ondje je upisala i diplomski studij te počela surađivati s francuskim arhitektonskim firmama.

Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Pariški stan arhitektice Katarine Mijić (Foto: Privatna arhiva)

Moj tadašnji dečko Pierre kupio je svoj prvi stan – onakav za kakav je imao financijske mogućnosti. Njegova ideja bila je da namještaj napravimo po mjeri, u Somboru kod mojih roditelja.

Tada mi je to djelovalo vrlo komplicirano – prijevoz, cestarina, slanje radnika na montažu… Međutim, njemu je to bila prilika da stan opremimo točno onako kako smo željeli i da iz 30 kvadrata izvučemo najbolju upotrebljivost. Svladali smo sve procedure i naš je projekt na kraju bio vrlo uspješan – fotografije stana obišle su cijeli svijet, govori nam Katarina.

Koji je stil uređenja popularan među mladim Francuzima? 

U to je vrijeme industrijski stil bio najpopularniji među mladim Francuzima, a otvoreni prostori bez pregrada i vrata bili su prvi izbor kod pariške mladeži. Osim toga, mnogi su za uređenje svojih (prvih) stanova birali prirodne materijale, pa i u njihovu stanu možemo vidjeti prirodni hrast u kombinaciji s čeličnim detaljima, ali i zelenu boju koja prostoru daje dodatnu svježinu.

Kuhinja s otokom, blagovaonica i dnevni boravak raspoređeni su u L-obliku, tako da se iz dnevnog boravka ne vide sudoper i štednjak. Blagovaonica i dnevni boravak su ispred prozora, a kuhinja uz kupaonski zid, dok je krevet u drugom planu.

Upravo je krevet najzanimljiviji dio toga malog stana, a Katarina nam govori da je glavni cilj bio prostor za spavanje potpuno odvojiti od ostatka stana, a istovremeno uštedjeti prostor.

Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Uzdignuti krevet je maksimalno iskoristio prostor (Foto: Privatna arhiva)

Pierre je inzistirao na tome da se u spavaćoj sobi samo spava. U odnosu na veličinu stana, bilo nam je jasno da će krevet zauzeti centralni prostor i nismo željeli da se on konstantno vidi. Kreveti na kat obično stvaraju mračne prostore ispod njih, a oni baš i nisu ugodni za boravak. Zato smo odlučili da krevet ne podignemo previše, kako bi u njega ušle samo dvije stepenice, kaže Katarina.

Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Pariški stan arhitektice Katarine Mijić (Foto: Privatna arhiva)

Iako se misija na trenutke može učiniti nemogućom, maleni stanovi mogu se itekako zanimljivo urediti, a to dokazuje i ovaj pariški stan. Ako i sami uređujete minijaturni životni prostor, pročitajte Katarinine savjete koji vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite prostor.

Savjeti za uređenje malog stana 

  • Svaki će se arhitekt složiti da je svaki projekt drukčiji i da se u obzir mora uzeti kontekst. Položaj instalacije vode, prozora, pogleda, oblika stana i naravno – želje i potrebe vlasnika najvažniji su faktori. Primjerice, da sam projektirala stan za stariju osobu, krevet zasigurno ne bi bio uzdignut, govori Katarina.
  • U malom stanu važno je iskoristiti visinu kako bi se oslobodio koristan prostor. Osim toga, važno je svjetlom postići ugodan ambijent – tako da se osvijetle mjesta na kojima se nešto rad, primjerice radna ploča ili radni stol.
  • Ipak, najvažniji je savjet da stan bude prije svega praktičan. Po meni, nikakva estetika ne može nadomjestiti manjak upotrebljivosti, zaključila je arhitektica.

Rad arhitektice Katarine Mijić možete pratiti na njezinoj web-stranici

Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Pariški stan arhitektice Katarine Mijić (Foto: Privatna arhiva)

Stan od 23 kvadrata u kojem je svaki centimetar sjajno iskorišten Predivan stan od samo 23 kvadrata Predivan stan od samo 23 kvadrata Predivan stan od samo 23 kvadrata +4 Predivan stan od samo 23 kvadrata Zavirite u stan od 27 kvadrata u kojemu prostor ne može biti bolje iskorišten Stan od 27 kvadrata iz Beograda Stan od 27 kvadrata iz Beograda Stan od 27 kvadrata iz Beograda +8 Stan od 27 kvadrata iz Beograda Stan od 23 kvadrata u kojem je svaki centimetar sjajno iskorišten Predivan stan od samo 23 kvadrata Predivan stan od samo 23 kvadrata Predivan stan od samo 23 kvadrata +4 Predivan stan od samo 23 kvadrata

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju