Postoje božićni filmovi koji su postali svojevrsni simbol Božića i kojima se uvijek iznova vraćamo.

Ipak, u moru filmova božićne tematike nalaze se i oni koji nam ne bi pali prvi na pamet ili koje još nismo gledali jer se ne prikazuju toliko često na televiziji tijekom prosinca.

U nastavku donosimo nekoliko njih, i to za različite filmske ukuse.

1. Bijeli Božić

Kada je riječ o filmskim klasicima, uvijek se sve nekako vrti oko Divnog života, Čuda u 34. ulici i brojnih adaptacija Dickensove Božićne priče, no neopravdano se ostavlja po strani Bijeli Božić (White Christmas) iz 1954.

Scena iz filma Bijeli Božić iz 1954. godine Scena iz filma Bijeli Božić iz 1954. godine (Foto: Profimedia)

Priča počinje usred Drugog svjetskog rata, dok američki vojnici Bob Wallace (Bing Crosby) i Phil Davis (Danny Kaye) izvode improviziranu božićnu predstavu za muškarce u službi.

Odaju počast svom voljenom general-bojniku Tomu Waverlyju (Dean Jagger), rijetkom časnom čovjeku koji svakog vojnika tretira kao sebi ravnog. Nakon razornog napada, Phil spašava Bobu život, te uspostavljaju doživotno prijateljstvo. Zajedno ulaze u šou biznis, a slučajni susret upoznaje par s talentiranim glazbenicama sestrama Betty (Rosemary Clooney) i Judy Hayes (Vera-Ellen).

Četvoro bježe u Vermont gdje otkrivaju da je Waverly postao upravitelj propalog hotela i smišljaju plan kako spasiti starčevo dostojanstvo počastivši ga božićnim koncertom.

2. Sve što nebo dopušta

Radnja u filmu Sve što nebo dopušta (All That Heaven Allows) iz 1955. počinje u jesen i ustupa mjesto snježnom Božiću. Priča prati usamljenu bogatu udovicu Cary Scott (Jane Wyman), koja se zaljubljuje u Rona (Rock Hudson), mlađeg muškarca iz radničke klase. To je nešto što njezin svijet ne odobrava, a čak je i njezina odrasla djeca upozoravaju na to da bi mogla imati problema u društvu.

Scena iz filma Sve što nebo dopušta Scena iz filma Sve što nebo dopušta (Foto: Profimedia)

Dok se tjedni izmjenjuju, a led na ogromnim prozorima ocrtava svoju čaroliju dok se u pozadini čije pucketanje vatre iz kamina, ova melodrama preporučuje se svima koji vole dobre i kvalitetne filmove. Ima ono nešto što će vas prikovati za ekran.

3. Carol

U filmu naziva Carol upoznajemo Rooney Mara kao prodavačicu koja se zaljubljuje u bogatu stariju ženu, koju glumi Cate Blanchett. Njih dvije susreću se tijekom prohladnog, snježnog Božića u New Yorku, a uskoro ulaze u romansu koja neće biti dobro prihvaćena u okruženju 50-ih godina 20. stoljeća.

Scena iz filma Carol Scena iz filma Carol (Foto: Profimedia)

Carol prolazi kroz blagdansko vrijeme, čak i dalje od Nove godine, ali zadržava onu zimsku, tmurnu božićnu atmosferu dok nam Blanchett i Mara oduzimaju dah.

4. Ludi Božić u uredu

Ludi Božić u uredu (Office Christmas Party) iz 2016. nekako je prošao ispod radara iako okuplja imena poput Jennifer Aniston i Jasona Batemana.

Nina Dobrev u filmu Love Hard Romanse, komedije, crtići… Najbolji novi božićni filmovi na Netflixu

Prizori iz filma Sam u kući - 5 Ho, ho, ho! Saznajte koji ste božićni film s obzirom na horoskopski znak

Riječ je o komediji u kojoj izvršna direktorica tvrtke (Jennifer Aniston) pokuša zatvoriti podružnicu svoga brata koji je tvrdoglava stranka (TJ Miller). On i njegov glavni tehnički direktor (Jason Bateman) moraju okupiti svoje suradnike i ugostiti epsku uredsku božićnu zabavu kako bi impresionirali potencijalnog klijenta i dogovorili prodaju koja će spasiti njihova radna mjesta.

5. Spencer

Najnoviji film na našem popisu pokazat će vam da provođenje blagdana s rodbinom koja nam baš i nije draga i nije tako strašno. Princezi Diani bilo je mnogo gore.

Scena iz filma Spencer Scena iz filma Spencer (Foto: Profimedia)

Kristen Stewart u najboljoj izvedbi u dosadašnjoj karijeri igra princezu osuđenu na propast, koja se bori preživjeti tri dana tijekom Božića s kraljevskom obitelji. Diana je na rubu živčanog sloma, a njezina hladna obitelj u koju je ušla brakom sigurno ne pomaže. Sanjiv i pun kićenih božićnih scena, Spencer je već na putu da postane novi blagdanski klasik.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju