Postoje božićni filmovi koji su postali svojevrsni simbol Božića i kojima se uvijek iznova vraćamo.

Ipak, u moru filmova božićne tematike nalaze se i oni koji nam ne bi pali prvi na pamet ili koje još nismo gledali jer se ne prikazuju toliko često na televiziji tijekom prosinca.

U nastavku donosimo nekoliko njih, i to za različite filmske ukuse.

1. Bijeli Božić

Kada je riječ o filmskim klasicima, uvijek se sve nekako vrti oko Divnog života, Čuda u 34. ulici i brojnih adaptacija Dickensove Božićne priče, no neopravdano se ostavlja po strani Bijeli Božić (White Christmas) iz 1954.

Priča počinje usred Drugog svjetskog rata, dok američki vojnici Bob Wallace (Bing Crosby) i Phil Davis (Danny Kaye) izvode improviziranu božićnu predstavu za muškarce u službi.

Odaju počast svom voljenom general-bojniku Tomu Waverlyju (Dean Jagger), rijetkom časnom čovjeku koji svakog vojnika tretira kao sebi ravnog. Nakon razornog napada, Phil spašava Bobu život, te uspostavljaju doživotno prijateljstvo. Zajedno ulaze u šou biznis, a slučajni susret upoznaje par s talentiranim glazbenicama sestrama Betty (Rosemary Clooney) i Judy Hayes (Vera-Ellen).

Četvoro bježe u Vermont gdje otkrivaju da je Waverly postao upravitelj propalog hotela i smišljaju plan kako spasiti starčevo dostojanstvo počastivši ga božićnim koncertom.

2. Sve što nebo dopušta

Radnja u filmu Sve što nebo dopušta (All That Heaven Allows) iz 1955. počinje u jesen i ustupa mjesto snježnom Božiću. Priča prati usamljenu bogatu udovicu Cary Scott (Jane Wyman), koja se zaljubljuje u Rona (Rock Hudson), mlađeg muškarca iz radničke klase. To je nešto što njezin svijet ne odobrava, a čak je i njezina odrasla djeca upozoravaju na to da bi mogla imati problema u društvu.

Dok se tjedni izmjenjuju, a led na ogromnim prozorima ocrtava svoju čaroliju dok se u pozadini čije pucketanje vatre iz kamina, ova melodrama preporučuje se svima koji vole dobre i kvalitetne filmove. Ima ono nešto što će vas prikovati za ekran.

3. Carol

U filmu naziva Carol upoznajemo Rooney Mara kao prodavačicu koja se zaljubljuje u bogatu stariju ženu, koju glumi Cate Blanchett. Njih dvije susreću se tijekom prohladnog, snježnog Božića u New Yorku, a uskoro ulaze u romansu koja neće biti dobro prihvaćena u okruženju 50-ih godina 20. stoljeća.

Carol prolazi kroz blagdansko vrijeme, čak i dalje od Nove godine, ali zadržava onu zimsku, tmurnu božićnu atmosferu dok nam Blanchett i Mara oduzimaju dah.

4. Ludi Božić u uredu

Ludi Božić u uredu (Office Christmas Party) iz 2016. nekako je prošao ispod radara iako okuplja imena poput Jennifer Aniston i Jasona Batemana.

Slika nije dostupna Romanse, komedije, crtići… Najbolji novi božićni filmovi na Netflixu

Prizori iz filma Sam u kući - 5 Ho, ho, ho! Saznajte koji ste božićni film s obzirom na horoskopski znak

Riječ je o komediji u kojoj izvršna direktorica tvrtke (Jennifer Aniston) pokuša zatvoriti podružnicu svoga brata koji je tvrdoglava stranka (TJ Miller). On i njegov glavni tehnički direktor (Jason Bateman) moraju okupiti svoje suradnike i ugostiti epsku uredsku božićnu zabavu kako bi impresionirali potencijalnog klijenta i dogovorili prodaju koja će spasiti njihova radna mjesta.

5. Spencer

Najnoviji film na našem popisu pokazat će vam da provođenje blagdana s rodbinom koja nam baš i nije draga i nije tako strašno. Princezi Diani bilo je mnogo gore.

Kristen Stewart u najboljoj izvedbi u dosadašnjoj karijeri igra princezu osuđenu na propast, koja se bori preživjeti tri dana tijekom Božića s kraljevskom obitelji. Diana je na rubu živčanog sloma, a njezina hladna obitelj u koju je ušla brakom sigurno ne pomaže. Sanjiv i pun kićenih božićnih scena, Spencer je već na putu da postane novi blagdanski klasik.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju