Sezona buha je već počela, pa skupljamo načine kako da se riješimo malih, dosadnih kukaca koji muče nas i naše ljubimce.

Buhe mogu biti veliki problem za vaš i vašeg psa. Kod nekih životinja buhe ne stvaraju nikakav problem, dok kod drugih mogu uzrokovati opsežni gubitak dlake i alergijske reakcije. U rijetkim situacijama dolazi do velike najezde buha, što u konačnici može rezultirati opsežnom anemijom i uginućem.

Buhe s ljubimca mogu prijeći na čovjeka. Najčešće napadaju djecu dok se bezbrižno igraju na tepisima na podu. Za ljude buhe nisu posebno opasne, ali su izrazito iritantne. Ako nas ugrizu oko zglobova, primijetit ćemo mali crveni plik i osjetit ćemo svrbež.

Samo pet posto buha nalazi se na nosiocu, odnosno u ovom slučaju na vašem kućnom ljubimcu, a 95 posto buha i njihovih jajašaca se nalazi u parketu, na tepisima, zavjesama, madracima, jastucima i svuda oko nas, objasnio je sanitarni inženjer Rene Šnajder.

Način života i kvalitetna prehrana su temelj strategije u borbe protiv buha, a mi vas donosimo nekoliko provjerenih, sto posto prirodnih načina koji će vam pomoći da ublažite pojavu buha i pomognete svojem ljubimcu da bude sretan, miran i zadovoljan.

1. Ružmarin je odličan

Isperite kućnog ljubimca ružmarinom kako biste otjerali buhe. Skuhajte čaj od ružmarina. Najbolje bi bilo da imate svježi ružmarin. Ohladite ga na sobnu temperaturu, ocijedite lišće i tekućinom operite psa. Najbolje bi bilo čaj staviti u bocu s raspršivačem i prskati dlaku psa jednom dnevno.

Osim ružmarina, mogu pomoći eukaliptus, citrusi, lavanda te puhača.

2. Aromatična marama za vašeg psa

Pokušajte se riješiti dosadnih buha tako što ćete bandanu poprskati uljem lavande. Dovoljno je svega nekoliko kapi eteričnog ulja lavande pomiješati s tri žlice vode. Nanesite nekoliko kapi smjese na bandanu i povežite je ljubimcu oko vrata. Provjerite je li ulje čisto i kvalitetno. Svakih tjedan dana dodajte mješavinu na bandanu.

3. Čaj od limuna

Veterinar dr. Carol Osborne predlaže sljedeći recept:

Cijeli limun narežite na ploške i stavite ga u pola litre vode. Kuhajte osam sati. Ohladite ga na sobnoj temperaturi i prskajte svakodnevno vašeg ljubimca. Za još bolji efekt u čaj dodajte nekoliko listića mente.

Dr. Osborne predlaže da pokušate psa nahraniti s pivskim kvascem, koji je učinkovit lijek u borbi protiv buha. Ako se vašem ljubimcu ne sviđa okus kvasca, pokušajte ga podvaliti u standardni obrok.

4. Posadite cvijeće i začinsko bilje koje odbija buhe

Kao što smo već spomenuli, buhe se nalaze svuda oko nas. Krizanteme, neven i pelargonija mogu pomoći u odvraćanju buha iz vašeg doma. Mnoge druge biljke, poput mente, ružmarina, lavande i mačje trave, mogu pomoći u borbi protiv buha, pa posadite neke od ovih biljki u vrt ili u teglu koju ćete staviti na balkon.

5. Provjerite imate li u svojem domu druga živa bića koja mogu biti nosioci buha

Buhe trebaju krv kako bi preživjele. Iako se nalaze svuda oko nas, njihov glavni cilj je nahraniti se ispod kože živog bića. Najčešće se hrane krvlju naših pasa i mačaka, ali često se nastane i kod miševa, šišmiša, vjeverica i ostalih životinjica koje nam nisu najdraži gosti.

Provjerite imate li neke od ovih životinjica u svome domu i nazovite humanu službu koja će vam pomoći da riješite ovaj problem.

S druge strane, postoje živa bića koja nam mogu pomoći u borbi protiv buha. Oblići, maleni crvi koji su bezopasni za ljude i životinje, mogu riješiti ovaj problem. Postoje i razni proizvodi od oblića, poput gelova, s kojima vam neće biti problem rukovati. Također, buhe privlači visoka trava, pa kosite što češće. 

Ovi načini neće u potpunosti izbaciti buhe iz vašeg doma, ali njihova kombinacija može biti jednako korisna kao izlaganje vaših ljubimaca i doma raznim kemikalijama. Redovito pranje prostora u kojemu živite vi i vaš ljubimac, svakodnevno češljanje i gore spomenuti trikovi zasigurno će vam pomoći da smanjite buhe u svom domu. Slika nije dostupna Znakovi da vašeg psa nešto boli i da mu je potrebna pomoć

Nikako nije dovoljno na kućnog ljubimca staviti ogrlicu ili ampulu. Kako bismo se potpuno riješili buha, trebamo se posvetiti čišćenju prostora oko nas. Dakle, ako se želite riješiti buha, treba čistiti ležaj vašeg kućnog ljubimca i prostor u kojem se nalazi, a ne samo okupati kućnog ljubimca i misliti da ste riješili problem, objasnio je sanitarni inženjer Rene Šnajder.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju