Čvrsta stražnjica zapravo je u svrsi dobrog zdravlja, a ne samo ljepote. Ako imate bolove u leđima i osjećate opterećenje u donjem dijelu tijela, možda je pravo vrijeme da u svoj raspored stavite i jednostavne vježbe za stražnjicu.

U nastavku pročitajte zašto bismo trebali raditi na gluteusu i za koje nam sve zdravstvene tegobe takav trening može pomoći.

1. Stabilnost cijelog tijela

Ako redovito radimo vježbe za stražnjicu, automatski pomažemo svojem tijelu da bude stabilnije. Tako čuvamo kukove od starosti, a nakon samo nekoliko mjeseci vježbanja možemo primijetiti da su nestali bolovi koje osjetimo dok ležimo na boku, sjedimo u turskom sjedu ili jednostavno držimo nogu preko noge.

Funkcionalni gluteusi pomažu i kod bržeg oporavka od eventualnih ozljeda u području donjeg dijela leđa te kukovima, koljenima i gležnjevima. Slabi gluteusi mogu uzrokovati neravnotežu u kukovima te bolne tetive i prepone.

2. Bolji seksualni život

O ovoj temi je na svom profilu na Instagramu govorila i dr. Marija Ristić, liječnica koja se bavi najintimnijom sferom ženskog zdravlja. Dr. Ristić kaže da su neka mjesta na koja se vežu mišići stražnjice ista mjesta na koja se vežu i mišići zdjeličnog dna.

Dakle, istrenirani mišići zdjeličnog dna potaknut će i bolji izgled stražnjice. Osim toga, prilikom vježbe stražnjice dolazi i do vaginalnih kontrakcija, pa vježbanjem gluteusa možemo očekivati bolji i ugodniji seksualni život.

3. Bolje držanje

Kad su gluteusi zategnuti, automatski imamo bolje držanje. To će posebno osjetiti ljudi koji često sjede i osjete bol u leđima. Već nakon nekoliko mjeseci izvođenja vježbi za stražnjicu primijetit ćete da bol u leđima polako nestaje, a vaše držanje postat će puno bolje i zdravije. Snažni gluteusi daju potporu kralježnici i tako vaš život čine puno lakšim.

4. Smanjena mogućnost ozljeda koljena, kuka i leđa

Ako gluteusi ne rade svoj posao, ostatak tijela previše je opterećen. Posebno je opterećena kralježnica, koja postaje podložna ozljedama. Leđni mišići, kukovi i koljena manje su opterećeni i puno ćete ih teže ozlijediti ako imate utegnutu stražnjicu.

Vježba Čučanj iskorak Bez rekvizita: Vježba s kojom ćete oblikovati guzu, ojačati noge i unutarnji dio bedara

Vježba - čučanj triceps Najpoznatija vježba za podizanje guze uz dodatan pokret koji briše zastavice na rukama

5. Bolja atletska izvedba

Snažni gluteusi poboljšavaju ukupnu atletsku izvedbu. Gluteusi su odgovorni za ubrzavanje, usporavanje, promjenu smjera i stvaranje eksplozivne snage pri skoku. Sportaši s jakim stražnjicama bit će brži i eksplozivniji u svojim pokretima u usporedbi s onima sa slabijim gluteusima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju