U moru raznoraznih proizvoda teško je zaključiti koji je sastojak pogodan za naš tip kože, a koji bi nam mogao izazvati više štete nego koristi.

Kako nam je objasnila Tamara Obrvan, vlasnica Instagram profila skincare_akademija, moramo imati na umu da svaka koža može reagirati drugačije na razne sastojke i proizvode. Ono što je nekome neizostavni dio rutine, drugome može uzrokovati alergijsku reakciju.

Nikad nema garancije da će vam neki sastojak odgovarati, ali kako bi vam pomogla u odabiru, Tamara je izdvojila listu od pet sastojaka koji su pogodni za svaki tip kože:

1. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina prirodno se nalazi u našem tijelu, i to u našim zglobovima, vezivnom tkivu i koži. No kako starimo, tako se proizvodnja hijaluronske kiseline u koži smanjuje, što uzrokuje umorniji izgled kože.

Proizvodi s hijaluronskom kiselinom koži mogu trenutačno nadoknaditi izgubljenu vlagu. Naime, hijaluronska kiselina uz sebe veže do 1000 puta veću masu vode od svoje težine i dovodi je u kožu. Kod korištenja hijaluronske kiseline bitne su 2 stvari:

Proizvod moramo nanositi na vlažnu kožu, kako bi hijaluronska kiselina povukla vlagu s površine kože u dublje slojeve kože. Ako proizvod nanosimo na suhu kožu, riskiramo da hijaluronska kiselina povuče vlagu iz dubljih slojeva kože i dodatno isuši kožu umjesto da je hidratizira.

• Moramo ''zaključati'' hijaluronsku kiselinu u koži kremom ili uljem, u protivnom će vlaga koju je hijaluronska kiselina dovela u kožu ispariti i koža će dehidrirati.

S obzirom na to da djeluje tako da nadoknađuje koži izgubljenu vlagu, korištenje proizvoda s hijaluronskom kiselinom može pomoći smanjenju vidljivosti finih linija nastalih zbog dehidracije kože. Također, može pomoći i postizanju zdravog sjaja i jedrosti kože jer su umoran izgled i koža bez sjaja često posljedica dehidracije.

Slika nije dostupna Prepoznajete li se? Deset najčešćih pogrešaka koje radimo u njezi kože

Slika nije dostupna Hrane, umiruju, fino mirišu: Losioni i mlijeka za tijelo spasonosni za suhu kožu

2. Vitamin C

Vitamin C jedan je od najistraživanijih sastojaka u kozmetici, a pogotovo zbog svog antioksidativnog djelovanja. Vanjski stresori poput UV zračenja ili zagađenja u našoj koži stvaraju slobodne radikale koji pokreću lančanu reakciju oštećenja stanica kože. Antioksidansi poput vitamina C zaustavljaju te slobodne radikale i tako štite našu kožu.

No to nije njegovo jedino djelovanje. Vitamin C potiče i sintezu kolagena u koži, stoga ima i anti-age djelovanje. Iako s njim nećete vidjeti tako jake rezultate kao s, primjerice, retinolom, odličan je izbor za prevenciju starenja kože.

Ako se borite s hiperpigmentacijama, vitamin C može biti od velike pomoći jer ne samo da posvjetljuje postojeće mrljice već i sprječava nastanak novih.

Veliki izbor proizvoda s vitaminom C i njegovim derivatima na tržištu omogućava da svaki tip kože pronađe nešto za sebe i iskoristi sve dobrobiti tog sastojka.

3. Niacinamid

Poznat i kao vitamin B3, niacinamid je sastojak koji je postao izuzetno popularan u proizvodima za njegu kože. Proslavio se kao sastojak koji kod masne kože može pomoći kontrolirati količinu sebuma, odnosno spriječiti pretjerano mašćenje kože. No niacinamid ima i druge dobrobiti koje ga čine primjerenim za svaki tip kože.

Niacinamid ojačava zaštitnu barijeru kože, čime pomaže koži smanjiti gubitak vlage. Također, pomaže obnovi kože te ima protuupalno djelovanje, što ga čini osobito pogodnim za njegu osjetljive kože sklone iritacijama. Naposljetku, niacinamid se pokazao kao učinkovit sastojak za tretiranje postupalnih hiperpigmentacija, ali i postupalnog crvenila.

Bitno je imati na umu da niacinamid u proizvodima često dolazi uparen s cinkom, koji može djelovati isušujuće za normalnu i suhu kožu, stoga je uvijek bitno provjeriti sastav proizvoda prije kupovine.

4. Laktična kiselina

Laktična kiselina spada u AHA kiseline, sastojak u njezi kože koji djeluje tako da vrši eksfolijaciju površinskog sloja mrtvih stanica kože, što rezultira zdravim sjajem kože, smanjenim hiperpigmentacijama te zaglađenom teksturom kože.

Molekula laktične kiseline, zbog svoje veličine, ne može prodrijeti duboko među stanice kože te je zbog toga eksfolijacija koju ona vrši nježna. Ovo je izuzetno bitno kod osjetljive kože koja ne može podnijeti jaku eksfolijaciju.

Ne samo da vrši eksfolijaciju mrtvih stanica, već laktična kiselina, baš kao i vitamin C, potiče sintezu kolagena te ima anti-age djelovanje.
No bitno je ne pretjerati – previše eksfolijacije može dovesti do narušene zaštitne barijere kože, što se manifestira kao perutanje, crvenilo i nadraženost kože.

Na tržištu postoji velik izbor proizvoda s laktičnom kiselinom, korištenje uvijek započnite s onima koji imaju manje postotke laktične kiseline u sebi te imajte na umu da je optimalna učestalost eksfolijacije jedan do tri puta tjedno.

Slika nije dostupna Vitamin C: Zašto je najguglaniji kozmetički sastojak u 2020. toliko čudotvoran za kožu?

5. Retinoidi

Retinoidi su skupni naziv za vitamin A i njegove derivate, od kojih je najpoznatiji retinol. Kad se priča o retinoidima, često se navodi da zbog iritacija koje mogu izazvati nisu pogodni za osjetljivu kožu. No danas se na tržištu nudi cijela lepeza retinoida u različitim formulacijama, te čak i najosjetljivije kože mogu pronaći proizvod za sebe.

Retinoidi su višestrani sastojak najpoznatiji po tome što izuzetno dobro djeluju na uklanjanje već postojećih znakova starenja. Ako želite ukloniti bore i fine linije na svom licu – retinoidi su sastojci koje morate tražiti u svojim proizvodima.

Također, retinoidi pomažu koži sklonoj aknama, ali i djeluju na hiperpigmentacije, kao i na poboljšanje teksture kože. Riječ je o uistinu svestranom sastojku od kojeg svaka koža može imati koristi.
Ako imate osjetljivu kožu, odaberite proizvode koji koriste slabije derivate retinola u nižim koncentracijama, postepeno gradite toleranciju kože te s vremenom počnite koristiti jače proizvode.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju