Životni prijelazi, bilo da se radi o novom poslu, gubitku partnera, nošenju s neočekivanim vijestima ili čemu drugom, mnogim ljudima padaju vrlo teško. No postoje strategije koje mogu pomoći otpustiti staro i prigrliti promjene.

Jesen nam pokazuje koliko je lako otpustiti i prihvatiti nove promjene na vidiku. Priroda to radi svake godine, a u ljudskoj je moći isto primijeniti i na svoj život.

Neovisno o tome radi li se o gubitku drage osobe, gubitku posla ili čemu trećem, prva reakcija koja će se pojaviti jest šok, a potom neizmjerna tuga.. Ako smo dugo navikli na nešto, poput partnera ili višegodišnjih odlazaka na isto radno mjesto, iznenadni izostanak toga može izazvati stanje velike tuge, pa i depresije.

Ipak, treba imati na umu razliku između ta dva stanja: kod depresije osjećaj praznine i očaja ne prestaje tjednima, pa i mjesecima i godinama.

S druge strane, tuga će imati svoje faze. To su poricanje, ljutnja, potištenost, prihvaćanje te prilagođavanje novoj situaciji. Ne prolaze svi ljudi kroz sve faze i ponekad one ne dolaze ovim redoslijedom jer je tuga nepredvidiva i individualna.

Ono što morate zapamtiti jest da je normalno osjećati sve ove emocije i da ne postoji fiksno određeno vrijeme unutar kojeg će one nestati.

Ipak, o čemu se god radilo, postoje strategije kojima si možemo olakšati i na neki način ubrzati proces.

1. PROMIJENITE SVOJ FOKUS
Umjesto da razmišljate o tome što ste izgubili, pokušajte se usmjeriti na sve ono što još možete ostvariti. Ako je u pitanju gubitak posla, da, to je užasan osjećaj zbog kojeg se možemo osjećati kao da nismo dovoljno dobri i kao da nas baš nitko ne želi. No to ne može biti dalje od istine.

Gubitak drage osobe ili posla treba procesuirati, a to će imati svoje faze.

Otkaz može značiti da ćemo napokon hrabro krenuti u ono što smo oduvijek željeli. Nitko ne kaže da će biti jednostavno, ali vrijedi pokušati. Osim toga, ideje mnogih danas poznatih poduzetnika nastale kada su doslovce bili „stjerani u kut“.

Jednako vrijedi i za prekid veze, bilo romantične ili prijateljske. Niste vi na gubitku, nego druga osoba, a možda će vam baš taj prekid donijeti sve ono što ste oduvijek željeli.

2. GLEDAJTE SVOJ GUBITAK DRUGIM OČIMA
Ako je netko prekinuo vezu s vama, razumljivo je da se možda bojite biti sami. No gledajte to na drugačiji način – bolje je imati vlastiti prostor i kontrolirati sam svoje dane nego se osjećati okovano i kao da ćete se ugušiti. Ponekad je to što vas je netko ostavio najbolje što vam se moglo dogoditi.

Isto vrijedi i za posao. Da, traženje novog posla ili pokretanje vlastitog može se činiti zastrašujućim, no pokušajte na to gledati kao na novu pustolovinu. Jedino ćete se tako moći smiriti i razmišljati hladne glave.

3. PODIJELITE MISLI S DRUGIMA
Mnogim ljudima pomaže ako verbaliziraju svoje misle i podijele ih s drugima. Nerijetko se u praksi može čuti kako im se u tim situacijama rješenje samo pojavilo pred očima. Zato se o svojoj situaciji i svojom problemima posavjetujte s bliskim prijateljima, obitelji ili drugim osobama kojima vjerujete.

Slika nije dostupna Pet situacija u kojima i najsnažnije žene jednostavno moraju odustati

Slika nije dostupna Imate li ih i vi? Osobine koje posjeduju uravnoteženi ljudi

Ipak, tu postoji zamka da će nam bliske osobe govoriti ono za što misle da želimo čuti, iako to nije najbolje za nas. Dakako, to nije uvijek slučaj, no ako imate osjećaj da se upravo to događa, potražite stručnu pomoć. Već nekoliko sati rada s psihoterapeutom ili psihologom može vam dati potpuno drugačiji pogled na čitavu situaciju.

4. BRINITE O SEBI
Kada nam se dogodi teška situacija, posebno ako ostanemo bez drage osobe skloni smo u potpunosti zapostaviti brigu o sebi, kako o vanjskom izgledu tako i zdravlju.

No upravo je tada od presudne važnosti dobro se hraniti, naspavati se, redovito paziti na svoju higijenu, upravljati svojim financijama, raditi ono što nas veseli te na koncu dobro razmisliti o svemu.

Plač je potreban kako bismo sve izbacili iz sebe, no on mora prestati u jednom trenutku. To neće biti jednako za svaku osobu, ali imajte na umu da se od toga fizički osjećamo još gore, a i podložniji smo virozama i upalnim procesima.

5. NAPRAVITE PLAN ZA BUDUĆE SITUACIJE
Svako novo iskustvo škola je za buduće situacije. U nedavnoj ste situaciji možda emocionalno reagirali i to je sasvim u redu.

No da bi vam u budućnosti bilo jednostavnije te da biste lakše prihvatili promjene, dogovorite se sami sa sobom da ćete prvo to prespavati, a potom odredite kako ćete pristupiti određenom problemu.

Pred vama je još mnogo poglavlja koja vam mogu donijeti veliku radost. Možda je vrijeme za okretanje nove stranice. Buduće priče mogle bi biti najuzbudljivije vrijeme u vašem životu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju