Još uvijek traje potpisivanje peticije kojom se od Ministarstva zdravstva traži hitno ukidanje zabrane posjeta i boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju, što je uvedeno kao epidemiološka mjera.

Peticiju je pokrenula udruga Roda nakon što su, svega nekoliko dana od povećanja broja zaraženih koronavirusom u lipnju 2020., bolnice odlučile zatvoriti svoja vrata za posjete.

Naš zdravstveni sustav opet nije prepoznao potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata - djece. Ona ukidanjem posjeta opet ostaju bez mogućnosti da je tijekom boravka u bolnici uz njih jedan od roditelja ili druga djetetu bliska odrasla osoba, pa čak i da im dolazi u kratki posjet.

Marta Tuta - Sretni prijatelji (Bolnica Rebro, Odjel za dječju ORL) Šarenilo umjesto sivila: 11 umjetnica i umjetnika oslikalo zidove zagrebačkih bolnica

Renata Huzanić radi kao primalja već 28 godina Babica Renata: Fascinantna priča žene s fotografije koja nam je lomila srce i davala nadu

Ovom peticijom zahtijevamo da se u bolnicama djecu pacijente ne odvaja od roditelja onda kada im je najteže! Neodvajanje od roditelja i sudjelovanje djetetu bliske odrasle osobe u procesu liječenja djeteta, djetetovo je pravo, poručili su iz Udruge prilikom pokretanja peticije.

Dodali su i kako bez pratnje roditelja liječenje djece traje duže i manje je uspješno, a istovremeno su psihičke posljedice za djecu i obitelji veće, često dugotrajne.

Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta, navedeno je na kraju u obrazloženju peticije kojom se osim ukidanja zabrane posjeta traži i proširenje prava na cjelodnevni smještaj uz dijete na bolničkom liječenju na roditelje sve malodobne djece, bez obzira na vrstu prehrane (dojeno ili ne) i dob djeteta.

"TKO SU TI EKSPERTI?"

U međuvremenu, ministar zdravstva Vili Beroš na Facebooku je objavio kako je ekspertna skupina zaključila da posjete roditelja bolesnoj djeci u bolnici treba omogućiti - ali samo na 15 minuta. Njegova objava naišla je na negodovanje roditelja.

Slika nije dostupna Dobitnici nagrade "Luka Ritz": Dorotea i Luka su djeca na koju možemo biti ponosni

Nije Vam neugodno ovo objaviti i stajati iza ove više nego sramotne odluke? Tko su ti eksperti i imate li svi zajedno trunčicu srama i morala? Voljela bih vidjeti tog stručnjaka za mentalno zdravlje i/ili razvoj djece koji bi odgovorno stao iza ovakve preporuke.

Dođite k sebi i donesite prave i smislene odluke pa ćete imati i toliko potrebnu podršku javnosti za daljnju borbu s virusom,
bio je samo jedan od komentara.

U peticiji koju možete potpisati ovdje dosad je prikupljeno više od 40 tisuća potpisa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju