Sjećate li se malenog, drvenog lutka koji je sasvim slučajno nastao u Geppettovoj postolarskoj radionici i potom krenuo u istraživanje svijeta oko sebe, no nije mogao sakriti kada bi mu se potkrala koja nevina laž? Dakako, riječ je o Pinokiju.

„Rođen“ 1881., Pinokio ove godine slavi 138. rođendan, a još je uvijek rado čitano književno djelo među djecom. Rad je talijanskog autora Carla Lorenzinija, svima poznatijeg pod pseudonimom Carlo Collodi, a zašto ga i danas učenici s užitkom čitaju rekla nam je Dijana Pleadin, knjižničarka u Osnovnoj školi Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec.

Generacije bivših učenika sa sjetom se prisjećaju ovog dječjeg klasika i dogodovština glavnog junaka. I današnje generacije, čitajući ovo djelo, zajedno s glavnim likom uče o pravednosti, poštenju te iskrenosti, vrijednostima koje su u našem društvu često zanemarene. Izreka 'narast će ti nos ako budeš lagao' trajno je nasljedstvo ovog djela, kaže Dijana.

Knjiga otvara pitanja različitosti i odbačenosti

Kako nam dalje govori, u ovom djelu pratimo lijenog, nestašnog, neodgovornog i nevoljama sklonog lutka Pinokija, koji je postao pristojan, hrabar i nesebičan dječak.

Vragolasti i živahni lutak koji je imao dvije velike želje – da postane dječak i dobije dugo željenu obitelj – na svom se putu suočava s posljedicama svojih loših odluka, uči o važnosti istine te iz svake svoje nepodopštine izlazi dočekavši se „na noge“ i još bogatiji za nova iskustva.

Pinokio je cijelo to vrijeme imao podršku u obliku vjernih prijatelja, brbljavog Zrikavca i Plave vile, koji su mu uvijek bili moralni kompas, pomagali mu da razlikuje dobro i zlo te ga poticali na to da odabere pravi put.

Odbačenost i različitost

Drveno obličje samo je dio Pinokijeve priče. Iza simpatične priče o lutku krije se mnogo dublja problematika – ona o odbačenosti među vršnjacima i teškom putu traženja svojeg mjesta pod suncem.

Iako netko na prvu može pomisliti da je Pinokio dječja bajka o drvenom lutku, ova priča govori o događajima s kojima se može poistovjetiti svako dijete na putu svog odrastanja – o različitosti i potrebi tuđeg prihvaćanja. U liku Pinokija može se prepoznati svako dijete koje je zbog svojeg ponašanja često neshvaćeno i odbačeno, napominje Dijana.

Pinokio je taj koji djeci može biti dobar suputnik u odrastanju uz kojega uče o pravim vrijednostima

Kako nam dalje pojašnjava, riječ je o liku iz kojeg djeca također mogu naučiti kako se nositi s izazovnim situacijama i činjenjem pogrešaka.

Donošenje loših odluka, povodljivost, lijenost i lakomislenost osobine su koje nas mogu dovesti u probleme. Pinokio je taj koji djeci može biti dobar suputnik u odrastanju, uz kojega uče prave vrijednosti i shvaćaju da unatoč svojim pogreškama uvijek mogu biti bolji.

S druge strane, ovo djelo uči djecu da budu tolerantnija i prihvate drugu djecu iz svoje okoline koja su poput Pinokija, a koja često ne vide problem u svom ponašanju, koja učine nešto bez razmišljanja o posljedicama pritom povrjeđujući druge, koja ne znaju pravilno reagirati na problem iako to žele te kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška (bez osuđivanja) da razviju socijalne vještine, zaključuje Dijana Pleadin.

Priča o odrastanju i sazrijevanju te učenju o uzročno-posljedičnoj vezi naših postupaka te ujedno priča koja daje nadu da nas na kraju trnja čekaju zvijezde trebala bi se naći na čitateljskom popisu svakog djeteta. I zato portal Zadovoljna.hr šalje pet primjeraka ove knjige u Osnovnu školu Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec.

Pročitajte i koja bi se još književna djela trebala naći na čitateljskom popisu svakog djeteta.

Pinokio Pinokio je imao dvije velike želje – da postane dječak i dobije dugo željenu obitelj (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju