Omiljene kekse možete pripremiti i u svojoj kuhinji
Omiljene kekse možete pripremiti i u svojoj kuhinji (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Imamo recept za domaće piškote sto puta bolje od kupovnih

19-02-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su prefin keksić koji se može jesti samostalno. U nastavku pronađite najlakši i najbrži recept za domaće piškote

Priprema je brza i laka, a ovaj recept bit će vam dokaz da puno toga možemo pripremiti kod kuće, bez dodatnih troškova. 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Domaće piškote - sastojci:

  • 2 jaja
  • 6 dag šećera
  • 5 dag oštrog brašna
  • 3 dag škrobnog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 mala žličica praška za pecivo

Domaće piškote - priprema:

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Tucite žumanjke dok se ne zapjene pa polako dodajte polovicu pripremljene količine šećera (3 dag) i vanillin šećer.
  2. Mikserom tucite bjelanjke dok ne očvrsnu i počnu se iz pjene pretvarati u snijeg. Nastavite tući i pritom u nekoliko navrata dodajte drugu polovicu šećera (3 dag). Naposljetku ćete dobiti čvrst snijeg.
  3. Snijeg polako umiješajte u žumanjke. Povežite oštro i škrobno brašno te prašak za pecivo u jednoj zdjeli pa kroz sito prosijte na smjesu žumanjaka i snijega. Polako povežite sve sastojke laganim miješanjem.
  4. Obložite protvan za pečenje masnim papirom. Pripremite vrećicu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate, možete iskoristiti običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan vrh. Rupa na vrhu ne treba biti šira od vrha vašeg palca.
  5. Ubacite pripremljenu smjesu u vrećicu pa pomoću nje oblikujte piškote. Sami odaberite kakve će veličine biti vaše piškote, ali vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će tijekom pečenja narasti i raširiti se.
  6. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite dok piškote ne postanu zlatnožute, 10-ak minuta. Kada izađu iz pećnice, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se stvrdnuti i postati prhke baš kao i kupovne piškote.

Dobar tek!

Savjet: Tople piškote možete uvaljati u kristal-šećer ili pak pričekati da se ohlade pa ih posipati šećerom u prahu, kakaom ili otopljenom čokoladom.

Piškote možete poslužiti i s domaćom kremom od pistacije, kremom od vanilije ili pak s domaćom karamelom. 

Ako tražite još ideja za kekse, kolače, jednostavne torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Domaće piškote Domaće piškote uvaljajte u šećer (Foto: Shutterstock)

Tiramisu s okusom medenjaka Brzi tiramisu s okusom medenjaka: Recept za blagdansku verziju omiljena deserta Tiramisu s kestenom Tiramisu s kestenom: Isprobajte jesensku verziju omiljenog kremastog deserta Tiramisu brownie Sve divote u jednom kolaču: Donosimo recept za tiramisu brownie Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Tiramisu palačinke Kremaste i mekane: Tiramisu palačinke moderniji su zaokret talijanskog klasika Tiramisu s malinama Recept za ljetni kolač u kojem puno duže uživamo nego što ga pripremamo

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još