Vrijednost industrije samonjege (ili popularnije self care) u svijetu nadmašuje 500 milijardi dolara i iako su masaže, maske za lice, kupke i ostalo važan dio njegovanja ljubavi prema sebi, nikako nisu najvažniji.

Galerija Žena u prirodi Što volite na sebi? Što volite na sebi? +7 Što volite na sebi?

Štoviše, takav pristup nije onaj na koji se gradi ljubav prema sebi. No dobra je vijest da je ljubav prema sebi vještina koja se može naučiti, baš kao što je to slučaj s razvijanjem samopouzdanja i samopoštovanja.

Što je prava ljubav prema sebi i zašto je tako važna?

Ljubav prema sebi znači da cijenite sebe te imate pozitivan odnos prema sebi, i prema svom tijelu i prema svojoj osobnosti.

Shvaćate koliko vrijedite i odnosite se prema sebi u skladu s time. Brinete o sebi, znate kako postavljati svoje granice u odnosima, dobro razumijete svoje snage, ali i slabosti.

Brojna istraživanja u području psihologije pokazuju da je ljubav prema sebi potrebna kako bismo poduzeli nešto, riskirali i iskoristili nove prilike, ali i bili nježni prema sebi ako ne uspijemo ostvariti zacrtani cilj.

Što vi najviše volite na sebi? 

Upravo smo zato upitali vas, naše čitateljice, što najviše volite na sebi.

Evo što ste odgovorile.

Mirela F.

Sad kad sam napokon naučila cijeniti i voljeti sebe takvu kakva jesam (a trebala mi je čitava vječnost), volim apsolutno sve na sebi i ništa ne bih mijenjala.

Miranda B.

Svoju srce i veliku emotivnost.

Sandra G.

Savršeno volim svoje nesavršenosti.

Katarina Š.

Mislim da sam duhovita i to volim kod sebe.

Jednako je važno sebe voljeti izvana i iznutra.

Kristrina S.

Volim sve, a posebno svoju dugu kosu.

Almita P.

Sve, a najviše svoju neovisnost.

Mateja B.

Od izgleda oči i kosu, a od karaktera strpljivost i suosjećajnost.

Marija P.

Ono što me godinama činilo nesretnom, a sada sam to prihvatila – strije.

Marija G.

Smisao za humor.

Slađana Đ.

Volim svoje obrve.

Dobivat ćete sve više komplimenata, a na vama je da zahvalite. I tu stanite. Nemojte se opravdavati.

Prihvaćanje sebe odnosno ljubav prema sebi nije nešto što se razvija preko noći, posebice ako smo odrasli u nepodržavajućem okruženju. No prije ili kasnije vrijeme je da naučimo kako se voljeti jer mi sami jedina smo osoba koju ćemo imati do kraja života, koliko god otrcano to zvučalo.

Prije svega, istinski upoznajte samu sebe. Razmišljajte o upoznavanju sebe kao o započinjanju nove veze. Bilo da sklapate prijateljstva, izlazite ili čak brinete o novoj sobnoj biljci, postojat će krivulja učenja. Možete postavljati pitanja, bilježiti što funkcionira, a što ne i isprobavati nove stvari.

Taj osjećaj znatiželjne angažiranosti izvrstan je temelj za učenje ljubavi prema sebi. Počnite voditi dnevnik, bavite se novim hobijem ili povedite sebe na spoj. Kad počnete provoditi vrijeme učeći o sebi i onome što volite raditi, i drugi će to zamijetiti.

Što volite na sebi? Što volite na sebi? (Foto: Zadovoljna.hr)

Dobivat ćete sve više komplimenata, a na vama je da zahvalite. I tu stanite. Nemojte se opravdavati. Kaže li vam netko da imate lijepu haljinu, samo zahvalite. Nemojte odmah početi s: Ma joj, hvala ti, ali to je stara haljina, prvo što sam izvukla iz ormara danas.

Naprosto prihvatite da ste lijepi, da imate stila i da zračite.
U vezi s tim je i izgovaranje pozitivnih afirmacija – zapisujte ih ili slušajte na videima kojih je uistinu prepun Internet. Možete i pred ogledalom ponavljati rečenice poput:

Vrijedim. Predivna sam izvana i iznutra. Okružena sam ljubavlju. Dajem i primam ljubav. Volim svoju kosu i svoje oči. Volim svoje tijelo jer me nosi kroz život.

Iako će vam se na početku to možda činiti neprirodnim, za svega nekoliko tjedana bit će vidljive itekakve promjene. Voljet ćete sve više toga na sebi.

  Što volite na sebi? Što volite na sebi? (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju