Od 12. do 17. studenog na Zagrebačkom velesajmu održava se najvažniji sajam na našim prostorima za sve ljubitelje knjige. No u moru ponude ponekad je teško odlučiti gdje uopće početi s nabavkom novih naslova.

Zato u nastavku donosimo nekoliko prijedloga za velike i male čitatelje, sve redom objavljene ove godine te iznimno dobro prihvaćene među publikom kojoj su namijenjeni.

Isabel Allende: Japanski ljubavnik
Sjajna Alende u svojem nas novom romanu upoznaje s mladom Almom iz malog moldavskog sela koju su roditelji poslali teti u San Francisco na sigurno netom prije Drugog svjetskog rata. Ondje upoznaje Ichimeija Fukudu, mirna i povučena sina obiteljskog vrtlara Japanca. Među njima se, daleko od tuđih očiju, rađa nježna ljubav, no nakon napada na Pearl Harbor sudbina ih razdvaja.

Povratkom u sadašnjost upoznajemo Irinu, djevojku koju život također nije mazio, no kojoj je rad u domu za osobe treće životne dobi prilika da ne samo zaradi i prvi put u životu ne gladuje nego i da upozna vrlo zanimljive štićenike doma. Jedna od njih je stara dama Alma, ona ista koja je nekoć proživljavala ljubavnu bajku, a i danas joj redovito na adresu pristižu ljubavna pisma. Zaintrigirana Irina tako kreće u otkrivanje i njezine i svoje prošlosti.
Prijevod: Tamara Horvat Kanjera

Alex Michaelides: Nijema pacijentica
Roman koji ne prestaje intrigirati čitatelje diljem svijeta, a koji je kombinacija kriminalističkog i psihološkog, pred nas donosi Aliciju Berenson, predivnu mladu ženu koja svog supruga Gabriela voli više od ičega. No jedne ljetne večeri u svog supruga ispaljuje pet metaka, čini se, ničime izazvana. Policija je zatječe cijelu uprljanu krvlju i potpuno odsutnu. Zbog toga je smještena u psihijatrijsku ustanovu u kojoj joj tim stručnjaka godinama pokušava pomoći, no bez uspjeha.

Njezina je tišina toliko duboka, mračna i hladna da se čini kako nitko nikada više neće moći doprijeti do nje. No potom se na natječaj za upražnjeno radno mjesto javlja forenzički psihoterapeut Theo Faber, prepun radnog elana i odlučnosti da će doprijeti do Alicije. Međutim, ono što će se potom dogoditi pokazat će vam zašto je autor, i sam psihoterapeut, uistinu napisao djelo vrijedno divljenja. Prijevod: Ana Knežević

Amor Towles: Plemeniti gospodin u Moskvi
Svi koji su voljeli ruske klasike pronaći će se u knjizi koja je osvojila brojna književna priznanja, a ne prestaju je hvaliti ni svjetski uglednici. Topla priča o ljudskosti, prolaznosti, jedinstvenim ruskim prostranstvima i čaroliji kakvu je moguće zateći samo ondje, uvući će vas u radnju koja se vrti oko grofa Aleksandra Rostova – nositelja odličja svetog Andrije, člana Konjičkog kluba i voditelja lova – kojeg su izveli iz Kremlja i otpratili preko Crvenog trga pa kroz lijepa okretna vrata hotela Metropol.

Slika nije dostupna Knjige već od tri kune: Provjerite što vas čeka na ovogodišnjem Interliberu

Nakon što je boljševički sud zaključio da se grof nije pokajao, osudili su ga na doživotni kućni pritvor, i to u tavanskoj sobi. No zidovi male sobe neće biti prepreka za rušenje unutarnjih zidova i novi zadatak koji je postavio pred sebe. Prijevod: Aleksandra Barlović

Marina Vujčić: 50 cigareta za Elenu
Hvaljeni roman sjajne Marine Vujčić „50 cigareta za Elenu“ ove je godine oduševio čitatelje diljem Hrvatske, a prati pedesetogodišnjeg protagonista Olivera. On odluči svoj rođendan obilježiti tako da sva dvadeset i četiri sata, od ponoći kad mu rođendan počinje, pa do ponoći kad završava, ostane budan i pri tome u čast svojoj poginuloj sestri blizanki Eleni ispuni sasvim bizaran zavjet – popuši pedeset cigareta i sačuva pedeset opušaka, sestri čije je srce nakon stravične nesreće počelo kucati u drugoj ženi.

NASLOVI ZA DJECU

Marta Altés: Ne!
Za najmlađe čitatelje koji su usto veliki zaljubljenici u pse svakako vrijedi ugrabiti nagrađivanu slikovnicu Ne!. Pisana iz pseće perspektive, ovo je priča o psiću kojeg obitelj neizmjerno voli, a on nikada nije posumnjao u to. Što god radi, članovi njegove obitelji neprestano dozivaju njegovo ime – “Ne!”, “Nee!”, “Neee!”, “Neeee!”. Uz dozu humora, ovo će štivo roditeljima i djeci ukazati i na važnost postavljanja granica, kao i to da zabrana neke radnje nije kritika djeteta.

Julia Donaldson: Smrveni i Smlavi
Još jedna knjiga za predškolski uzrast dolazi iz pera hvaljene autorice, a donosi nam priču o važnosti uvažavanja međusobnih različitosti. Kako stoji u posveti, knjiga je pisana za svu djecu Europe, a predstavlja dva različita naroda, na prvi pogled potpuno različita. Dok su Smrveni crvene boje, pomalo luckasti i spavaju na drvenim krevetima, Smlavi su plave boje, skaču kao klokani i spavaju u dupljama. Ne žele imati ništa jedni s drugima, sve dok se jednog dana u Čirbarskom gaju ne susretnu Smlavi Bero i Smrvena Marijeta. I zaljube se. Prijevod: Krešimir Krnic

Rosalba Troiano: 20 iznimnih djevojčica koje su promijenile svijet
Otkada su prije nekoliko godina Priče za laku noć za mlade buntovnice ušle u dječju književnost, zauvijek su je promijenile jer se više nego ikada počela slaviti ženska snaga poznatih i manje poznatih iznimnih stvarnih junakinja. Ove je godine i Hrvatska dobila svoju hvaljenu verziju u vidu Priča o neustrašivim hrvatskim ženama, a sada su tu i tekstovi za nešto mlađi uzrast.

Čitanje djeci 5 razloga zbog kojih djetetu treba čitati i pričati priče

Tako u knjizi 20 iznimnih djevojčica koje su promijenile svijet upoznajemo priče Fride Kahlo, Ane Pavlove, Jane Austen i brojnih drugih koje su uspjele zato jer su slušale sebe, a ne druge. Ovakvih knjiga nikada dovoljno, za djevojčice, ali i za dječake.

Krunoslav Mikulan: Zmaj ispod Starog grada
U okrilju čakovečkog Starog grada i danas se čini kao da je vrijeme stalo, a roman koji se bavi legendama vezanima za to jedinstveno mjesto pokazat će nam kako spojiti prošlost i sadašnjost. Naime, legenda kaže da ispod dvorca obitelji Zrinski spava zmaj (pozoj) koji je toliko velik da mu se ispod dvorca nalazi glava, a rep ispod franjevačkoga samostana u centru grada.

Sasvim slučajno dvije djevojčice i dva dječaka otkrivaju tajni prolaz koji vodi u podzemlje dvorca te pronalaze golemi kostur dug nekoliko stotina metara i jedno jaje u kojem se, nadaju se, nalazi mali zmaj. Neutaživa znatiželja odvest će ih na put istraživanja legendi i otkrivanja vlastitih jakih stana.

Katherine Rundell: Istraživač
Svoju istraživačku stranu djeca će moći probuditi i višestruko nagrađivanom knjigom jednostavna naslova Istraživač. U pravi vrtlog pustolovine male će čitatelje povući dječak Fred, koji putuje malim zrakoplovom iz brazilskog grada Manausa u Englesku kad pilotu pozli te se zrakoplov strovali u gusto zelenilo Amazonske prašume.

Došavši k sebi, Fred shvati da je osim njega preživjelo još troje djece: Con, Lila i Max. Izgubljeni i bez nade da će ih pronaći, kreću u potragu za hranom i skloništem. No prašuma krije velike tajne, ali nas i upozorava koliko su važna „pluća Zemlje“ za sve nas.

Uživajte u čitanju!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju