Diljem svijeta 11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti.

I ove godine Institut Ruđer Bošković iskoristio je ovaj datum da objavi ohrabrujuće podatke o broju žena u njihovim redovima.

Povodom obilježavanja današnjeg dana predstavljamo brojke koje pokazuju da postoji način. Pridružite nam se u istraživanju i stvaranju boljeg svijeta za djevojke, poručili su iz Instituta.

Diljem svijeta 11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Naveli su zatim da su, prema podacima Eurostata, u 2018. godini među gotovo 18 milijuna znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji, njih 59 posto činili muškarci, a 41 posto žene.

Institut Ruđer Bošković zapošljava 908 ljudi, od kojih 432 ima doktorat, a među njima su 263 žene, što je udio od 61 posto.

Udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija je 49 posto, a žene su i predstojnice pet od ukupno 11 zavoda Instituta.

Znanost je uzbudljiva i kreativna "Budite radoznale, budite hrabre...": Poruka kemičarke Ivanke Jerić djevojčicama zbog koje još više volimo znanost

Slikovnica Greta i divovi stigla je u hrvatske knjižare "Greta i divovi": Slikovnica uz koju će najmlađi naučiti vrijedne životne lekcije

Od 17 projekata koji su u tijeku u okviru najvećeg europskog programa za istraživanja i inovacije HORIZON2020, njih devet vode žene, što je udio od 53 posto.

Osim toga, tri projekta Europskog istraživačkog vijeća dodijeljena su znanstvenicama s IRB-a, profesoricama Ani Sunčani Smith i Ivi Tolić.

I dok na europskoj razini žene čine 41 posto ukupnog broja znanstvenika i inženjera, u Hrvatskoj one čine 45 posto svih zaposlenih u istraživačkom sektoru i znanosti.

Institut Ruđer Bošković je iznad hrvatskog, europskog, ali i globalnog prosjeka u participaciji žena.

Mama i kći "Naučit ću te da za svoje postupke ne tražiš potvrdu u drugima, pa čak ni u meni"

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama autorice Tatjane Barat "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama": Predivna knjiga za naše hrabre djevojčice, ali i sinove

Na kraju, i ove godine ponovit ćemo poruku kemičarke i pomoćnice ravnatelja IRB-a dr. sc. Ivanke Jerić koju je prošle godine uputila svim djevojkama i djevojčicama.

Na Međunarodni dan djevojaka i žena u znanosti željela bih poručiti svim djevojčicama i djevojkama - hodajte svijetom otvorenih očiju i otvorena srca.

Budite radoznale, budite hrabre, budite vrijedne, propitkujte stalno svijet oko sebe, postavljajte si visoke izazove i onda vrijedno radite kako biste ih ostvarile.

Nikada, ali nikada nemojte prestati maštati. Ako je znanost vaš izazov i vaš poziv, dođite, pridružite nam se, rekla je dr. sc. Jerić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju