Jakost nogu utječe na zdravlje leđa, koljena, kukova i mišića zdjeličnog dna, objasnila je Jelena Skender, prof. kineziologije. Iz ovih razloga pokazat ćemo vam nekoliko vježbi kojima možete ojačati vaše noge kroz pokret.

Vježbe su jednostavne i možete ih izvoditi u toplini vašeg doma, a dok ih izvodite slušajte svoje tijelo. Ako je potrebno primite se za stolac ili zid zbog bolje stabilnosti.

U nastavku pročitajte opis svake vježbe, a kako ih izvodi Jelena pogledajte u videu.

VJEŽBA 1: Stanite u širini kukova s težinom tijela na pete. Prebacite težinu na jednu nogu aktivno iz mišića zgloba kuka i desnom nogom odite nazad bez da se vaša zdjelica pomakne prema naprijed.

Postavite vašu zdjelicu u centralnu poziciju i zabačenom nogom stanite na prste. Nakon par trenutaka podignite nogu aktivno prema gore zategnutog stopala i vratite u početnu poziciju. To neka bude udah i na izdah podignite gore.

Vježba jedan Vježba jedan (Foto: screenshot/Zdravlje na kvadrat)

VJEŽBA 2: Stanite u širinu kukova s težinom na pete i prebacite težinu na desnu nogu, aktivirajte bočnu stranu kuka, podignite lijevu nogu gore i odite u maskimalnu vanjsku rotaciju, zatim u unutarnju rotaciju koliko najviše možete bez da dođe do pomicanja zdjelice. Zatimo vratimo nogu u vanjskoj rotaciji, vratimo naprijed i spustimo.

Vježba jedan Vježba jedan (Foto: screenshot/Zdravlje na kvadrat)

VJEŽBA TRI: Duboko udahnite, a na izdisaj krenite u pokret. Idete nogom u zanoženje koliko možete, spuštate se preko pete i gluteusa tako da koljenom dođete u razinu vašeg gležnja i onda akcijom iz lijeve pete aktivirajte stražnje mišiće nogu i kukove i dođite u početnu poziciju.

Vježba dva Vježba dva (Foto: screenshot/Zdravlje na kvadrat)

VJEŽBA ČETIRI: Kleknite u iskorak. Neka vam je zdjelica što više u ravnini. Zatim gurnite zdjelicu prema naprijed da osjetite istezanje pRednje strane kuka. Nemojte dopustiti da vam zdjelica ode u prednji nagib već ju zadržite u centru koliko najviše možete.

Vježba tri Vježba tri (Foto: screenshot/Zdravlje na kvadrat)

VJEŽBA PET: Posljednja vježba je stražnji iskorak koji možete raditi s opterećenjem od dva kilograma. Udahnite, a na izdisaj se spuštajte prema nazad s rotacijom trupa nakon čega se vraćate u centar i dižete prema gore.

Vježba četiri Vježba četiri (Foto: screenshot/Zdravlje na kvadrat)

Pročitajte i sve o vježbi "pobjednici" s kojom se provjereno gubi više kilograma.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju