Posezanje za kavom mnogima od nas prvi je potez nakon izlaska iz kreveta jer smo uvjereni da ćemo se tako lakše razbuditi. Iako u tome djelomično ima istine te će nas svojstvo kofeina zaista izvući iz kreveta, kava nema nikakva nutritivna svojstva koja bi naš organizam pripremila za dan.

Zato je dobro, ako je već ne možemo potpuno izbaciti, kombinirati kavu s drugim namirnicama koje svojim svojstvima utječu na buđenje čitavog organizma, kao i na brojne druge dobrobiti.
Evo nekih od njih.

Voda

Iako voda, strogo gledano, nije namirnica, njezine su dobrobiti za naš organizam brojne, a napose će djelotvorna biti prva čaša vode koju popijemo nakon buđenja. Naime, nakon šest do osam sati sna bez unošenja tekućine, našem tijelu potrebna je voda kako bi pokrenula probavu, cirkulaciju, prijenos hranjivih tvari, uravnotežila tjelesnu temperaturu, a svime time naš organizam pripremila za dan koji je pred nama.

Sok od naranče

Drugi napitak za kojim se može posegnuti jest sok od naranče. Bogat je antioksindasima, daje privremeni osjećaj sitosti, sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalij i magnezij. Štoviše, istraživanje koje je objavljeno u Journal of Medicinal Food pokazalo je da redovita jutarnja konzumacija soka od naranče značajno podiže razinu antioksidansa u tijelu te time i otpornost organizma na vanjske utjecaje.

No treba napomenuti da će sva ta svojstva pružiti samo prirodni cijeđeni sok, a ne onaj iz tetrapaka prepun dodanih šećera.

Zobena kaša

Zobena kaša smatra se jednom od najzdravijih namirnica te se sve češće nalazi i na našim jelovnicima. Obiluje vlaknima, proteinima, pomaže kontrolirati krvni tlak te ujedno smanjiti loši kolesterol.

Zbog svega toga, nakon konzumiranja zobene kaše osjećat ćemo se duže sitima, a kako ima i niski glikemijski indeks, dat će našem organizmu pregršt energije te nas tako prenuti iz faze pospanosti a da pritom ne utječe drastično na razinu šećera u krvi.

Na našem tržištu postoje i verzije zobene kaše bez glutena pa svatko može pronaći nešto za sebe.

Jaja

Iako su mnogima možda očit izbor za doručak, posljednjih godina vode se rasprave o tome jesu li ona zaista zdrava ili ne. No ako znate gdje možete kupiti svježa jaja koja hormonski nisu tretirana, nema bojazni zašto ih ne uvrstiti u svoj jelovnik. Naime, bilo da su kuhana ili u obliku omleta, odličan su izvor proteina, vitamina B, B12, A, D i E, kalcija i željeza. Od njih smo dugo siti te također pripremaju naš organizam za novi dan.

Banane

Posegnuti za bananom kao doručkom, ako ni za čim drugim, najjednostavniji je jutarnji potez koji će organizmu dati energiju, barem na koji sat. Banane koje su još uvijek malo zelene jedan su od najboljih izvora otpornog škroba, zdravog ugljikohidrata koji vas čini sitima i ubrzava metabolizam.

U bananama ima i kalija, elektrolita koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka, kao i velike količine antioksidansa. Osim toga, banane pomažu u snižavanju krvnog tlaka, a kako sadrže i aminokiselinu triptofan, pomažu poboljšati naše jutarnje raspoloženje.

Bademi

Ne stignete li posegnuti za zdravim, cjelovitim doručkom, barem na posao osim banane ponesite i bademe. Naime, riječ je o grickalici koja je bogata vitaminom E, antioksidansom koji održava imunitet i pomaže u održavanju zdravlja očiju. Bademi su također krcati proteinima koji vas čine sitima i pomažu kod mršavljenja te omega-3 masnim kiselinama dobrima za srce. Uzmete li na posao samo 100 grama badema, s njima bez problema možete izdržati do pauze za ručak, a ako stignete, dobro ih je namočiti u vodu večer ranije.

Borovnice

Čudesna svojstva obično kriju male bobice, a tako je i s borovnicama koje možemo dodati svom doručku u smoothie, jogurt ili zobenu kašu. Naime, obiluju vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom, a 85 posto njih sastavljeno je od vode, što ih čini i idealnom dijetalnom namirnicom.

Ne samo da vlakna utječu na osjećaj sitosti, nego spojevi borovnice utječu i na naš vanjski izgled smanjujući štetu koju je na koži prouzročilo sunce. Kako pak također pomažu očuvanju zdravlja neurona, odličan su odabir kada je pred nama težak dan pun zahtjevnih intelektualnih poslova.