Borite se s prehladom i vrijeme je za pileću juhu. Ako je baka rekla da pomaže, to bi moralo biti točno - ili?

Kada krene hunjavica, mnogi se kunu u tanjur juhe ili u neki biljni čaj. Je li to stvarno lijek za prehladu? Odgovor nije tako jednostavan.

Unatoč popularnom vjerovanju, nema dokaza da pileća juhica uistinu pomaže u borbi protiv prehlade. Laboratorijska ispitivanja naznačila su da možda ima neki protuupalni učinak, ali ne dovoljno za znanstveni zaključak. K tomu, ne postoji Pileća juha. Univerzalnog recepta nema i svaka je drugačija.

Jedna zdjelica pileće juhe može pružiti dnevnu dozu hranjivih tvari koje mogu potaknuti imunološki sustav u borbi protiv simptoma prehlade

No pileća juha bez sumnje ima dvije prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam biti nešto bolje. Drugo, dobra juha s mnogo povrća opskrbit će vas s ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj mjeri ubrzati oporavak, kažu stručnjaci. Istodobno psihološka i fizička ugoda koja se javlja pri konzumiranju tople pileće juhe može imati i placebo-učinak.

Varivo s piletinom Ručak za 25 kuna: Fino varivo s piletinom koje će nahraniti cijelu obitelj

Većina juha sadrži sastojke bogate hranjivim tvarima. "Bakina juha" sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udjelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedna zdjelica pileće juhe može pružiti dnevnu dozu hranjivih tvari koje mogu potaknuti imunološki sustav u borbi protiv simptoma prehlade. Uz to, juha ne mora nužno biti domaća da bi imala takav učinak na prehladu. Mnoge gotove, čak i konzervirane juhe, imaju isti učinak.

Varivo od kupusa Brzo varivo od kupusa: Recept za fino jelo na žlicu koje čisti jetru od toksina

Kanadska dijetetičarka Leslie Beck kaže da se, prema studiji koju je 2000. provelo Sveučilište u Nebraski, pokazalo da domaća pileća juha, koja sadrži pileće meso, puno povrća, peršin, mrkvu, luk, sol i papar, sprječava aktivnost bijelih krvnih zrnaca koja uzrokuju upalu u uzorcima krvi dobrovoljaca. Vjerovalo se da upravo to uspijeva smanjiti protok sluzi i začepljen nos učiniti prohodnim.

Druga studija, obavljena 1978. otkrila je da ispijanje vruće pileće juhe potiče lučenje nazalnog sekreta kod 15 zdravih dobrovoljaca, što bi moglo pridonijeti prohodnosti ''punog nosa''. No učinak je trajao samo 30 minuta, a ispijanje tople vode imalo je isti učinak, kaže Beck.

Varivo od povrća i kobasica Recept za zimsko varivo koje će preobratiti one koji ne vole poriluk

Ipak, po izvješću UCLA iz 1998. pod nazivom "Kako se nositi s astmom i alergijama", stoji da "pileća juha može poboljšati sposobnost sitnih nosnih dlačica ili treplji da spriječe ulazak zaraznih čestica u organizam". Isto vrijedi za čajeve. Osim potrebne hidracije, nema drugih zdravstvenih koristi. Postoje biljni pripravci koji imaju jasan zdravstveni učinak, ali oni zahtijevaju određenu količinu i koncentraciju, a to ćete teško pronaći u prosječnoj vrećici čaja. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju