Kako se vaše dijete razvija i mijenja, tako se mijenja i njegova rutina spavanja. Slijedite naše upute – i neka odlazak na spavanje prođe mirno

SELIDBA
Stručnjaci preporučuju da djeca prvih šest mjeseci života spavaju u kolijevci u vašoj sobi. No nakon nekog vremena željet ćete dijete preseliti u drugu sobu. Soba u koju selite dijete nije problem jer dijete ne razlikuje jednu mračnu prostoriju od druge – bitan je način na koji ćete to učiniti. Ako ste to čvrsto odlučili i sigurni ste u svoju odluku, i vaše će dijete to prihvatiti.

Kako to prebroditi? Djetetu je bitno da se upozna sa svojim novim prostorom. Stoga vrlo brzo počnite dijete voditi na poslijepodnevni odmor u novu sobu i pokušajte se što više tijekom dana igrati i maziti u istom prostoru.

Kako bi premještaj bio što manje stresan za dijete, krevet stavite na isto mjesto gdje je bila kolijevka, razgovarajte s djetetom o premještaju

OD KOLIJEVKE DO KREVETA
Odabir idealnog trenutka za prelazak iz kolijevke u krevet umnogome ovisi o vama i vašem djetetu. Neka djeca mirno spavaju u kolijevci ili dječjem krevetcu do treće godine života, a neka pak koriste svaku priliku da iz njih izlaze. Kada dijete to počne činiti, vrijeme je da ga preselite u krevet gdje će izbjeći padove i ozljede.

Kako to prebroditi? Kako bi premještaj bio što manje stresan za dijete, krevet stavite na isto mjesto gdje je bila kolijevka, razgovarajte s djetetom o premještaju te istaknite da je sada veće i da se seli u pravi krevet za djevojčice/ dječake. Ako premještaj bude prava drama,nemojte se ustručavati vratiti dijete ponovo u kolijevku na nekoliko tjedana.

NOĆNE MORE
Nakon što prohodaju, djeca mogu imati noćne more poput svake odrasle osobe. Ako se zbog toga probudi i prekine svoj noćni san, nemojte dijete ponovo stavljati na spavanje, nego razgovarajte s njim o čemu je sanjalo.

Pokušajte zajedno kreirati sretan završetak noćne more ili ako se dijete budi u isto vrijeme svake noći, namjestite alarm i budite pokraj njega kada se probudi. Noćne more, vrištanje i skakanje izazivaju više trauma kod roditelja nego kod djeteta.

Dijete se ne sjeća noćne more jer ga ona budi iz dubokoga sna, zato nema smisla podsjećati ga na to. Ružni snovi pojavljuju se oko druge godine života, a učestalo se znaju ponavljati do šeste godine, no dijete tada već ima razvijene mehanizme kako se nositi s njima. Stručnjaci savjetuju da u tom slučaju dijete nikako ne treba buditi – umjesto toga, radije sjedite uz krevet i nježno ga milujte.

Kako to prebroditi? Bebe sanjaju o stvarima koje su vidjele ili doživjele, zato smanjite izloženost stvarima ili događajima koje bi ih mogle uzrujati. Nedostatak sna također može izazvati loše snove, zato uspostavite dobar ritam spavanja i držite ga se.

Vrlo brzo počnite dijete voditi na poslijepodnevni odmor u novu sobu i pokušajte se što više tijekom dana igrati i maziti u istom prostoru

ZUBI
Do šestog mjeseca života većini djece izbije prvi zub. Izbijanje može trajati čak dva mjeseca. Nitko ne zna kako neka djeca bez ikakvih poteškoća prođu to razdoblje, a neku pak nicanje zuba potpuno obuzme pa nemaju apetita, obrazi su im crveni i hrapavi, plačljiva su i razdražljiva, loše spavaju, guraju sve što im dođe pod ruku u usta i pojačano sline.

Kako to prebroditi? Ako dijete ima više od tri mjeseca, prije spavanje upotrijebite poseban gel za zube kako biste mu olakšali bolove. U toj dobi možete koristiti sredstva koja će vam pedijatar, no prije toga svakako se savjetujte s njim. Bilo kakav pripravak bolje je čuvati za slučaj ako se dijete probudi s bolovima nego mu ga davati prije spavanja.


LJETNO I ZIMSKO VRIJEME
Svakih šest mjeseci sat se pomiče prema naprijed dajući iluziju o jednom satu više spavanja, ili se pak pomiče unatrag, pa se većina ljudi mora prilagoditi tome da neko vrijeme spava sat kreće. Djeca nemaju kontrolu nad svojim biološkim satom, stoga im je posebno teško naviknuti se na promjenu ljetnog u zimsko vrijeme i obratno.

Kako to prebroditi? Tjedan prije nego će se sat pomaknuti unatrag, stavite dijete deset minuta kasnije na počinak, i obratno, ako se sat pomiče naprijed. Na taj će se način dijete priviknuti na promjenu, a i dalje će spavati jednak broj sati. Ako imate veće dijete, možete ga staviti čak 30 minuta ranije ili kasnije na spavanje, jer je već dovoljno veliko da takvi pomaci ne utječu na njegovu rutinu spavanja.

Više o spavanju pronađite na http://www.pitajmamu.hr/

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju