Kaže se da tek u izazovnim situacijama prepoznajemo prave i lažne prijatelje. I praksa pokazuje da to uistinu jest tako; svatko se prije ili kasnije uvjeri u to kakva su prijateljstva u njegovu životu.

Prijateljstvom se smatra pozitivan odnos dvije ili više osoba koje međusobno osjećaju simpatiju i povjerenje. No lako je biti nekome prijatelj kada je sve u našim životima idilično.

Međutim, upravo su one prave, teže životne situacije obično one koje nam „pročiste“ popis prijatelja, kada mnogi pokažu svoje pravo lice te nam na koncu od desetaka njih ostane možda njih nekoliko.

No da nije takvih situacija, možda nikada ne bismo saznali tko je uz nas samo iz svojevrsne koristi, a tko uistinu želi provoditi vrijeme s nama. I zato trebamo biti zahvalni što izazovne situacije iznose na vidjelo prava i lažna prijateljstva.

Eto nekih od njih u kojima je to najviše vidljivo.

1. Glasine zbog kojih vam drugi okreću leđa
Glasine ili tračevi, čini se, vrlo su popularni u našem podneblju. No jedna glasina, bilo da je točna ili ne, nekome može uništiti život. I upravo se tada mnogi počinju okretati od nas. Ipak, pravi prijatelji neće nas napustiti na temelju glasina. Uvijek će više vjerovati nama nego drugima i iskreno porazgovarati o predmetu radnje.

2. Obiteljske krize
Možda je vama ili nekome u obitelji dijagnosticirana teška bolest, možda ste izgubili člana obitelji ili vam je naprosto dijete u adolescentskoj dobi izvan kontrole i ne znate kako mu pristupiti. No jedna dobra stvar koja proizlazi iz ovakvih situacija je ta što će se onda zaista pokazati kakve su osobe koje se nazivaju vašim prijateljima.

Prijateljstvo Neraskidiva veza: Pet znakova da ćete zauvijek biti prijateljice

Oni koji odmah sve puste i pomognu organizirati pogreb, budu uz vas prilikom odlaska na terapije, kuhaju ručak za vašu obitelj ako ste tek došli iz rodilišta i ne možete se odjednom nositi s novom situacijom – pravi su prijatelji. Sve ostalo možemo nazivati samo poznanicima.

3. Težak prekid veze ili rastava braka
Prekid ljubavnog odnosa je uz smrt voljene osobe najteža situacija s kojom se ljudi susreću. Posebno teško pada osobama koje su bile u tzv. ovisnim vezama gdje je jedna strana djelomično ili potpuno ovisna o drugoj, najčešće zbog toga što ta osoba sebe ne smatra dovoljno vrijednom i ne smatra se dostatnom, već u toj nekoj drugoj osobi traži "ono nešto" što će ju ispuniti i dati joj „smisao". Kada toga više nema, „gubi“ se i smisao njenog života.

Prijateljstvom se smatra pozitivan odnos dvije ili više osoba koje međusobno osjećaju simpatiju i povjerenje.

I upravo je tada prijatelj/ica potrebnija nego ikada – ona jedna osoba koja će vas saslušati, ali vam dati i prave, iskrene savjete, mada ih na prvu ne želite čut, nadajući se pomirbi s partnerom/icom. No pravi prijatelj ostat će uz vas i reći svoje iskreno mišljenje.

4. Potrebna pomoć u posljednji trenutak
Ako vam je dadilja otkazala u posljednji trenutak, dijete se razboljelo ili trebate pomoć oko selidbe u posljednji trenutak, pravi će prijatelj pomaknuti svoj raspored i uskočiti ako može jer zna koliko vam je to važno. Ako imate osobu za koju znate da će vam pomoći i ako je nazovete u posljednji tren, prava ste sretnica.

5. Kada vam drugi pokvare raspoloženje svojim komentarima
Nije rijetkost naići na negativne komentare vezane uz svoj izgled, odabiru partnera, ukazivanje o tome da u određenim godinama još nemamo „ni kučeta ni mačeta i slično. No pravi prijatelj to neće samo mirno slušati, nego će iskreno reći svoje mišljenje drugima i, na neki način, pokazati gdje im je mjesto.

6. Kada vam je naprosto potreban razgovor
Ako nazovete prijateljicu ili prijatelja u kasne noćne sate i kažete mu /joj da morate razgovarati, oni pravi saslušat će vas. Bilo da se samo želite požaliti na šefa, partnera ili pak podijeliti svoje iskustvo s još jednog propalog spoja s osobom koju ste upoznali na aplikacijama za dejtanje, oni će biti tu za vas i zajedno s vama smijati se ili plakati,

7. Kada imate loš dan
Ima dana kada smo naprosto od jutra loše volje, iako se nije dogodila nikakva tragedija. Možda nam je kolegica s posla dobacila zli komentar, možda smo dobili nove zadatke koje nismo očekivali i ne znamo kako ćemo ih ispuniti, možda smo se posvađali s partnerom ili nas djeca ljute... Što god da se dogodilo, dan nam je naprosto loš i jedino što nam treba je kava ili telefonski razgovor s nekime tko će to razumjeti. Pravi prijatelji upravo to rade.

Teške životne okolnosti obično "pročiste" naš krug dojučerašnjih prijatelja.

Ne zaboravite da je prijateljstvo dvosmjeran odnos. Kao što vi očekujete od pravih prijatelja da budu uz vas u navedenim situacijama, i sami trebate pokazati da ste tu za njih. Jedino će ulaganjem s obje strane prijateljstvo i dalje rasti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju