U vrijeme dok je internet veza još bila loša, 2000. godine, Madonna je izdala svoj osmi studijski album "Music" na kojem se našla i pjesma "What It Feels Like for a Girl". U pjesmi koju je napisala s Guyom Sigsworthom, Davidom Tornom i Markom "Spike" Stentom, kraljica popa preispituje kako je to biti djevojka u ovom svijetu.

Galerija Madonna 2000. godine - 4 Madonna 2000. godine - 5 Madonna 2000. godine - 2 +1 Madonna na dodjeli MTV nagrada 2000. godine

"What It Feels Like for a Girl" objavljena je kao treći i posljednji singl s albuma "Music", a stihovi govore o dvostrukim standardima društva prema ženama, adresirajući se na povređujuće mitove o ženskoj inferiornosti. Kako bi se naglasila ta poruka, pjesma počinje riječima glumice Charlotte Gainsbourg iz britanskog filma "The Cement Garden" iz 1993. godine.

Pjesma je naišla na pozitivne reakcije glazbenih kritičara, koji su je opisali vrhuncem albuma "Music" te jednim od jednim od najzrelijih glazbenih pothvata u Madonninoj karijeri. Spot za pjesmu režirao je Madonnin tadašnji suprug Guy Ritchie, a u njemu se kraljica popa pojavljuje u ulozi nesmotrene žene u zločinačkom pohodu. Spot je bio kritiziran zbog prikazivanja nasilja i zlostavljanja, zbog čega je MTV zabranio njegovo emitiranje prije 21 sata.

Madonna 2000. godine - 5 Madonna i Guy Ritchie sa sinom Roccom 2000. godine (Foto: Profimedia)

Ideja za "What It Feels Like for a Girl" Madonni je došla dok je bila na pola trudnoće sa sinom Roccom te je pokušavala to sakriti od medija. Producent Guy Sigsworth poslao joj je demo podlogu sa sampleom iz filma "The Cement Garden" redatelja Andrewa Birkina, u kojem glas glumice Charlotte Gainsbourg tiho govori:

Djevojke mogu nositi traperice i skratiti kosu, nositi košulje i čizme. Jer u redu je biti dečko. Ali da dečko izgleda kao djevojka je ponižavajuće. Jer misliš da je biti djevojka ponižavajuće. Ali potajno bi volio znati kako je to... Ne bi li? Kako je to biti djevojka.

Madonna je poslušala te riječi te je krenula pisati stihove i melodiju, što je rezultiralo pjesmom "What It Feels Like for a Girl", koju je pjevačica opisala kao pritužbu na politiku spolova. U to vrijeme prolazila je kroz emocionalna previranja jer su ona i Guy Ritchie živjeli na različitim kontinentima. Zbog trudnoće odlučila se preseliti u Englesku kako bi bila blizu njega.

Budući da sam žensko, napravila sam prvi kompromis. To je ta dodatna stvar koju žene imaju. Ne mislim da smo bolje od muškaraca, ali vjerujem da postoji dodatni prilagodljivi kromosom, izjavila je pjevačica u jednom intervjuu. Osvrnula se na to kako je njezina generacija žena bila ohrabrena da budu neovisne, obrazovane i da uzmu svaku priliku koju im život pruži. Ali shvatila je da to što je pametna i uspješna žena muškarcima može predstavljati prijetnju, čineći ih žrtvom. Madonna se upitala:

'Zašto mi nitko nije rekao? Zašto me nitko nije upozorio?' I o tome također govori ta pjesma - gutanje te gorke pilule... Bila je to kombinacija toga, a također i osjećaj nevjerojatne ranjivosti, što je inspiriralo pjesmu.

Madonna 2000. godine - 2 Madonna na dodjeli MTV nagrada 2000. godine (Foto: Profimedia)

Madonnine osjećaje zorno prenose stihovi o standardima nametnutima ženama i očekivanjima, često kontradiktornima, koja društvo ima od njih:

Strong inside but you don't know it
Good little girls, they never show it
When you open up your mouth to speak could you be a little weak?

Do you know what it feels like for a girl?
Do you know what it feels like in this world for a girl?

Hair that twirls on finger tips so gently
Baby, hands that rest on jutting hips repenting

Hurt that's not supposed to show and tears that fall when no one knows
When you're trying hard to be your best could you be a little less?

Madonna 2000. godine - 3 Madonna je 2000. izdala svoj osmi studijski album 'Music' (Foto: Profimedia)

Kraljica popa i modna ikona: 10 kultnih izdanja jedne i jedine - Madonne Madonna 1984. godine na MTV VMA dodjeli nagrada Scena iz Madonnina videospota za pjesmu Material Girl Scena iz Madonnina videospota za pjesmu Material Girl +15 Madonna 1985. na premijeri filma Desperately Seeking Susan

"Moi... Lolita": Francuska pjevačica Alizée imala je samo 15 godina kada je otpjevala svoj najveći hit 'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 5 'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 2 'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 3 +2 'Moi... Lolita' najveći je hit francuske pjevačice Alizee - 4

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju