Knjiga "Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji", zbirka inspirativnih i istinitih priča o "iznimnim dječacima koji su promijenili svijet, a da pritom nisu ubijali zmajeve", objavljena je u hrvatskom prijevodu.

Taj svjetski bestseler britanskog autora Bena Brooksa i ilustratora Quintona Wintera objavila je zagrebačka nakladnička kuća Znanje, koja je proteklih godina već predstavila slično izdanje, dva nastavka "Priča za laku noć za mlade buntovnice" Elene Favilli i Francesce Cavallo.

Dok su priče o izuzetnim ženama i djevojčicama govorile o snazi potrebnoj da žena uspije u "muškom' svijetu", "Priče za dječake..." pokazuju da ni muškarcima nije uvijek sve lako, osobito onda kada su drugačiji.

Mnogi dječaci ne žele se identificirati sa stereotipom da muškarci nikada ne plaču i da uvijek moraju biti snažni, a ova im knjiga stotinama primjera pokazuje da i ne moraju, da postoji drugačiji put, koji možda jest dulji i teži, ali će ih dovesti do cilja i usput doprinijeti općem boljitku.

'Priče za laku noć za mlade buntovnice 2' „Priče za laku noć za mlade buntovnice 2“ pokazat će svakoj djevojčici da samo ona kroji svoj put

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama autorice Tatjane Barat "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama": Predivna knjiga za naše hrabre djevojčice, ali i sinove

KNJIGA KAO PROTUOTORV TOKSIČNOJ MUŽEVNOSTI

Autor knjige objasnio je da je tim svojevrsnim "protuotrovom toksičnoj muževnosti" nastojao pomoći dječacima da postanu bolji, sretniji muškarci te pokrenuti razgovor o tome što to zapravo znači biti muževan.

Želim preispitati ideju da biti emocionalno otvoren znači biti slab, pokazati da i muškarci smiju biti ranjivi i nježni te ukazati na to koliko hrabrosti treba da bi bio različit, izjavio je Brooks, poznat još po knjigama "Grow Up" i "Lolito" .

Više od stotinu njegovih ilustriranih priča podsjeća na mnoge poznate muškarce iz daleke i suvremene povijesti, ali otkriva i neke sasvim nepoznate, koji su unatoč predrasudama uspjeli barem malo napraviti svijet boljim mjestom.

Šarolikom društvu okupljenom u knjizi zajedničko je da su junaci, mali i veliki, priznati ili nepriznati, bez obzira na to jesu li osvojili Mount Everest, smislili prijelomne izume, ostvarili uspjehe unatoč fizičkom hendikepu, spasili nekome život, uljepšali ga malim gestama, angažirali se u zaštiti prirode ili se borili protiv rasizma, za prava homoseksualaca i transrodnih osoba.

Sve su to muškarci koji su napravili puno, a nisu uobičajeni likovi iz bajki, priča i filmova. To nisu prinčevi na bijelom konju, neustrašivi ratnici, nestašni zafrkanti, često su ih kao djecu zlostavljali vršnjaci, introvertirani su i osjećajni, ali su ipak završili kao pobjednici.

Među ostalim, čitatelji će otkriti dosad malo poznate podatke o tome s kakvim su se sve preprekama na putu do uspjeha, često od najranijeg djetinjstva, suočavali Daniel Radcliff, Galileo Galilei, Nelson Mandela, Louis Armstrong, Louis Braille, Lionel Messi, Jamie Oliver, Beethoven, Barack Obama, Jesse Owens, Mahatma Gandhi, Nikola Tesla, Alan Turing, Arthur Rimbaud, Bill Gates, James Earl Jones, John Lennon.

Iz Znanja očekuju da će se ta knjiga, prepuna priča o avanturama i raznim čudesima, svidjeti onima kojima treba hrabrosti da se odupru pritiscima svojih vršnjaka i zaplivaju protiv struje.

Ovu knjigu trebali bi pročitati svi dječaci koji se brinu zbog svega i svi roditelji koji se brinu za svoje dječake koji se brinu zbog svega. Ona će ih poučiti i zabaviti, ali istodobno će ih ohrabriti i nadahnuti, ističu.

Knjigu je na hrvatski prevela Selma Muftić Pustički. (Hina)

Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji Auttor ovom knjigom želi pomoći dječacima da postanu bolji muškarci (Foto: Sonja Kovač)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju