Opet se javlja alarm. Odgađate ga jednom, pa drugi put. Potom shvaćate da je sada krajnje vrijeme da ustanete. Inače ćete zakasniti na posao. U panici ste i žurite. Ne znate što biste uopće odjenuli, imate svega pet minuta da odvedete psa van, kosu svezujete u rep, a na doručak ne stignete ni pomisliti. Da ne govorimo o tome ako još trebate i djecu odvesti u školu ili vrtić...

I tako gotovo svaki dan. No postoji i drugi način koji će znatno smanjiti razinu jutarnjeg stresa, a time i moguće zdravstvene tegobe koji su posljedica stresa poput nesanice, kožnih oboljenja, visokog krvnog tlaka i brojnih drugih.

Ključ je u večernjoj rutini dan ranije koja uključuje opuštanje od napornog radnog dana, ali i pripremu za novi dan. Pokušajte barem tjedan dana prakticirati navike koje slijede kako biste vidjeli prve rezultate manje stresnog i produktivnijeg početka novog dana.

1. Skinite šminku čim se vratite s posla
Radite li do kasno i pritom čitav dan imate na sebi šminku, nema boljeg osjećaja od onog kada je napokon skinete. Ne samo da je to nužno za održavanje zdravlja kože jer ste tijekom dana na licu nakupili neželjene bakterije i nečistoću nego je riječ i o svojevrsnom mentalnom prekidu s radnim danom.

Jednom kada uđete u svoj dom, preodjenete se i skinete šminku, osjećat ćete da je završio dan u okruženju s kolegama te da je ostatak večeri samo vaš.

2. Posvetite se omiljenoj aktivnosti
Što je to što vas najviše veseli po povratku s posla? Je li to šetnja sa psom, druženje s ukućanima, igranje društvenih igara, vruća kupka ili tuš ili pak naprosto uživanje u gledanju serija ili emisija?

Što god bila vaša omiljena aktivnost, posvetite joj se barem malo svake večeri. Uživanje u onom što volimo u nama luči serotonin, hormon sreće.

Kaže se da je priprema pola posla, a to vrijedi i za kretanje u novi radni dan.

3. Pročitajte barem desetak stranica knjige
Čitanje ima brojne prednosti. Oni koji čitaju svaki dan, barem desetak stranica, imaju bogatiji rječnik, izraženije komunikacijske vještine, bilo u pismu ili govoru, a istraživanja su pokazala da se i lakše oporavljaju od moždanog udara.

Osim toga, spremniji su za rad na sebi, učenje novih vještina i pokoravanje prilika koje im se nude. Neovisno o tome koji žanr najviše volite, posvetite mu barem nekoliko minuta dnevno. Uz sve navedene prednosti, jedna od većih je i to što će vas opustiti te ćete zaboraviti na možda loš dan na poslu.

4. Odlučite što ćete jesti idući dan za doručak
Nakon uživanja i opuštanja, vrijeme je i da mislite na sljedeće jutro. Bit će mnogo manje stresno ako budete imali plan toga kako treba izgledati. Za početak, razmislite o tome što biste željeli jesti za doručak, a da vas opskrbi hranjivim tvarima i što duže drži sitima. Možete unaprijed pripremiti zobenu kašu uz dodatak vode ili mlijeka pa joj ujutro samo dodati voće po izboru.

Dovoljno je i samo barem imati ideju o tome što biste jeli kako bi jutarnja priprema bila što kraća. Ako pak shvatite da nemate namirnice koje bi bile primjerene za doručak, imajte na umu i to da si ujutro morate ostaviti nekoliko dodatnih minuta za odlazak u pekaru po, ako je moguće, pecivo od cjelovitih žitarica.

5. Pripremite odjeću
Stajati ujutro ispred ormara i govoriti kako nemamo što odjenuti nije najbolji početak dana. Zato odjeću pripremite večer ranije. Pogledajte vremensku prognozu za idući dan, uzmite u obzir svoje obaveze i prema tome odaberite komade odjeće.

Primjerice, ako znate da vas čekaju sastanci izvan ureda, da ćete morati mnogo hodati po stepenicama u školi i slično, posegnite za ravnim modelima obuće.

Dobro je imati i jednu „sigurnu kombinaciju“ sastavljenu od komada za posao kojima ćete se vratiti svaki put kada ostanete bez ideja.

6. Stavite mobitel na punjenje
Iako imaju brojne prednosti, pametni mobiteli, u odnosu na one nekadašnje „dummy“ modele, imaju znatno kraće trajanje baterije, nerijetko samo dan ili dva, u najboljem slučaju.

Ugasi li vam se mobitel preko noći, na velikom broju modela neće se moći oglasiti alarm, a to će stvoriti jutarnju strku. Zato prije spavanja provjerite imate li dovoljno baterije za idući dan.

Navečer se opustite uz omiljene aktivnosti, ali imajte na umu i što morate napraviti za produktivno jutro.

7. Naspavajte se
Posljednja zlata vrijedna navika je rani odlazak na počinak. Ljudskom organizmu treba sedam do osam sati sna kako bi mogao izvršavati svoje obaveze najbolje što može. Ako i napravite sve s ovog popisa, no odlazak na počinak ostavite za jedan ili dva sata nakon ponoći, vraćamo se u začarani krug.

Da bi vam novo jutro bilo produktivno i sa što manje stresa, kvalitetan san nužan je preduvjet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju