Princeza Beatrice i Edoardo Mapelli Mozzi vjenčali su se u petak u maloj privatnoj ceremoniji u kraljevskoj kapelici Svih svetih u Windsoru.

Galerija

 

Najstarija kći princa Andrewa udala se za talijanskog biznismena Edoarda Mapellija Mozzija, a par je vjenčane zavjete izrekao pred Beatricinom bakom, kraljicom Elizabetom II.

Objavljene su tek dvije službene fotografije vjenčanja ispred kapelice Svih svetih u kojoj je održana ceremonija vjenčanja, a na njima se uz mladence pojavljuju samo kraljica Elizabeta i vojvoda od Edinburgha. Kako pišu britanski mediji, mladenku je pred oltar otpratio otac, vojvoda od Yorka, ali njega nema na fotografijama.

Kraljevsko vjenčanje princeze Beatrice i Edoarda Mapellija Mozzija - 3
Kraljevsko vjenčanje princeze Beatrice i Edoarda Mapellija Mozzija (Foto: AFP)

Princeza Beatrice odustala je od velikog tradicionalnog kraljevskog vjenčanja zbog pandemije koronavirusa, a iz istog razloga je vjenčanje, prvotno planirano za svibanj, bilo odgođeno. Održano samo uz najužu obitelj, bilo je to prvo kraljevsko vjenčanje iza zatvorenih vrata u posljednjih 235 godina.

Ankete

(8362) Sviđa li vam se vjenčanica princeze Beatrice?

rezultati povratak glasova5755
rezultati

Princeza Beatrice udala se u vintage haljini staroj 58 godina i sašivenoj od luksuzne teške svilene tkanine (Peau De Soie taft) koju je posudila od bake. Riječ je o kreaciji britanskog dizajnera Normana Hartnella koju je kraljica prvi put nosila 1962. na premijeri filma Lawrence od Arabije u Leicester Squareu u Londonu, a zatim i 1966. godine kada je održala govor u britanskom parlamentu.

Kraljica Elizabeta II 1966. godine u haljini koju je na svom vjenčanju nosila princeza Beatrice
Kraljica Elizabeta II 1966. godine u haljini koju je na svom vjenčanju nosila princeza Beatrice (Foto: AFP)

Kako bi je pretvorila u svoju vjenčanicu iz snova, Beatrice je haljini boje slonovače dodala puf rukave od organze, a posebnost kreaciji daju i dijamanti kojima je ukrašen gornji dio. Haljinu su za mladenku preinačili Angela Kelly i Stewart Parvin te tako ovom povijesnom modnom komadu udahnuli novi život.

Nadmašila Meghan i Eugenie? Kraljevska vjenčanica lady Gabrielle oduševila mnoge

Beatrice je od bake posudila i tijaru s dijamantima što je bio dodatan dokaz da britanska kraljica i njezina unuka imaju posebno blizak odnos.