Možemo li učiniti nešto da se djeca istinski raduju školi, ali i da ih se zaista pripremi na školu kada je teška i zahtjevna?

Upravo na to pitanje odgovorila nam je Angela Bralić, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti te povijesti.

Evo kojih pet pitanja Angela predlaže, a koje će vas potaknuti na  razmišljanje, započeti zanimljive razgovore, povezati vas i stvarati novi pogled na školu i učenje.

1. Koga jedva čekaš vidjeti/upoznati?

Bez obzira na to kreće li dijete u prvi razred ili se vraća starim prijateljima, ovo pitanje pomoći će vam da bolje upoznate svoje dijete i da stvarate pozitivnu atmosferu oko početka škole.

Ako ste usredotočeni samo na popis obaveza ili ste stalno u brizi i stresu, to baš ne pomaže djetetu da se prilagodi promjeni u rutini koja slijedi, a ni tome da ima pozitivan odnos prema školi. Lijepo se podsjetiti na to da je u školi s nama uvijek netko naš.

Osim kupnje školskog pribora, važno je i razgovarati s djecom o tome što ih čeka u školi.

2. Što najviše želiš naučiti?

Puno razglabamo o ocjenama za koje već i vrapci na grani znaju da ne moraju nužno imati veze sa znanjem. Upoznajte svoje dijete i njegove interese tako što ćete saznati od njega što novo želi naučiti u sljedećoj školskoj godini. Ujedno time potičete pozitivan odnos prema učenju.

Osim kupnje školskog pribora, važno je i razgovarati s djecom o tome što ih čeka u školi.

3. Što možeš napraviti kada u školi nešto ne razumiješ?

Na taj način pripremate dijete za svakodnevne školske situacije, normalizirate da dijete ponekad nešto ne razumije i dajete mu mogućnost pripremiti alate za to da se samostalno s tim suočava. Učite ga ujedno da je traženje pomoći poželjno.

4. Kako ćeš nastaviti kada bude teško?

Vidim da često roditelji žive u uvjerenju da, ako škola nije lagana, nešto s njihovim djetetom nije u redu. To nije istina! Mozak treba izazov i mora mu biti teško da nešto novo nauči! Umjesto toga, pripremimo se za realističan scenarij i pripremimo dijete za rješavanje problema.

5. Što možeš napraviti kada pogriješiš?

Pogreške su sastavni dio svakog učenja, a zdrav odnos prema njima omogućava nama i djeci i osobni, emotivni i intelektualni rast.

Želite li još Angelinih savjeta, zapratite njezin profil na društvenim mrežama Clio's dream na kojima svakodnevno dijeli svoja iskustva s nastave, praktična rješenja i edukacije za roditelje.

Djevojčica u školi Biste li dijete svakodnevno vozili na drugi kraj grada u "bolju školu?" Učiteljica jedne osnovne škole u Rijeci poklonila je svojim đacima pismo i mali dar Pismo učiteljice iz Rijeke: "Nadam se da ćeš ovaj pribor za 'prvu pomoć' dobro iskoristiti"

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju