Božić je vrijeme koje provodimo s najmilijima, a osim obitelji to često podrazumijeva i partnera. Ako je riječ o relativno novoj vezi ili pak onoj koja već traje neko vrijeme, no još nikada niste proveli Božić zajedno, zašto se baš ove godine ne biste upustili u tu pustolovinu?

Iako može biti vrlo izazovno jer su blagdani nešto što mnogi vezuju isključivo uz obiteljske dane, ako znate da je riječ o vezi koja ima ozbiljnu budućnost, vrijedi truda. Pritom imajte na umu i svoje i partnerove potrebe kako biste stvorili najljepši Božić.

ODLUČITE ŠTO VAM JE ZAISTA VAŽNO
Prije nego što uopće krenete u planiranje provođenja prvog zajedničkog Božića, razmislite o tome što vam je zaista važno. Je li to neki ritual koji ste uvijek radili u svojim danima djetinjstva ili mladenaštva, je li to obavezno kićenje božićnog drvca s članovima Vaše obitelji ili pečenje kolača po bakinom receptu?

Božić je prilika da s partnerom stvorite vlastitu tradiciju.

Razmislite i o tome je li Vam važno da tijekom Božića budete u svome rodnom gradu ili biste mogli pristati na to da posjetite partnerovu obitelj na dan ili dva. Također imajte u vidu detalje poput toga želite li umjetno ili pravo božićno drvce. Ostavite li te odluke za zadnji trenutak, mogli biste se iznenaditi koliko mogu izazvati napetosti u vezi.

SPOJITE TRADICIJE IZ DJETINJSTVA
Provodite li po prvi put Badnjak i Božić zajedno u istom stanu, napose bez ostataka obitelji, to je prilika da ga oblikujete onako kako želite, imajući pritom na umu i svoje i partnerove tradicije iz djetinjstva. Primjerice, ako je Vašem partneru jedenje bakalara obavezan dio Badnjaka, a vi ne možete podnijeti njegov miris i okus, naprosto ga nemojte jesti. Sebi pripremite ono što Vi i inače jedete na Badnjak i neka naprosto svaki od vas uživa u svome jelu.

Jednako vrijedi i za sam Božić. Neka blagdanski stol bude kombinacija onoga što Vi inače jedete i onoga što jede Vaš partner. Naime, ako je riječ o običajima iz dva potpuno različita kraja Hrvatske (ili svijeta), druga će osoba teško zamisliti Božić bez svojih rituala.

Osim toga, ovo je prilika i da svog partnera poučite blagdanskim običajima ne samo svoje obitelji, nego i svog kraja. Primjerice, sjeverni dio Hrvatske i Kvarner drastično se razlikuju po božićnim običajima. Spojite ih i stvorite samo svoj Božić.

NAPRAVITE PLAN AKTIVNOSTI
Blagdanski dani mogu biti vrlo stresni pa zbog toga i najmanja sitnica može uzrokovati svađu. Iako je spontanost poželjna, ovih je dana ipak dobro imati barem okvirni plan aktivnosti. Pritom mislimo na to gdje ćete i kako provesti Božić i Badnjak.

Vrlo je važno da se već sada dogovorite hoćete li te dane provesti sami ili s jednom ili pak obje strane vaših obitelji. Odlučite li da ćete ipak biti sami, obavijestite o tome na vrijeme i članove svoje obitelji. Kažete li mami samo dan prije Badnjaka da vas neće biti, to će vrlo teško primiti k srcu.

Ako dolazite iz dva različita kraja Hrvatske ili svijeta, poučite jedno drugo o običajima svog kraja.

Također odlučite i o tome kako ćete konkretno provesti taj dan.Hoćete li otići na klizanje, gledati upaljene žaruljice u susjedstvu, hoćete li gledati božićne filmove ispod dekice ili izrađivati kućicu od medenjaka? Što god odabrali, oboje se morate složiti oko toga.

PO PRVI PUT NAPRAVITE NEŠTO ŠTO NIJEDNO OD VAS JOŠ NIJE
Smisao stvaranja vlastite blagdanske tradicije je u tome da napravite nešto što do sada još nikada niste. Možda ste oduvijek željeli pogledati balet "Orašar", pokušati klizati, napraviti kućicu od medenjaka ili pak u potpunosti izbjeći blagdansko ludilo i otići na put u toplije krajeve ili barem susjedne zemlje.

Ovo je prilika da to i napravite. Dogovorite se s partnerom što oboje želite i ovog Božića napravite nešto što će i jednom i drugome biti potpuna novost.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju