Problemi s vaginalnim zdravljem, poput suhoće rodnice, mogu znatno utjecati na psihičko stanje žene i na njezin seksualni život. Važno je znati kako si pomoći i na koje načine možete očuvati svoje zdravlje i omogućiti si ugodne odnose s partnerom, a o toj temi razgovarali smo s gestalt i seksualnom terapeutkinjom Natašom Barolin Belić.

Iako toga nismo svjesni, problemi s vaginalnim zdravljem osim fizički mogu negativno utjecati i na psihu žene ili para. Suhoća rodnice može izazvati neugodne simptome kao što su svrbež, peckanje i lagani bolovi, što može utjecati na ženin odnos sa samom sobom i njezino samopouzdanje. Ti fizički simptomi često dovode do osjećaja nelagode i frustracije, što može imati šire psihičke posljedice.

Kako se nositi s tim problemima razgovarali smo s gestalt i seksualnom terapeutkinjom Natašom Barolin Belić, koja je objasnila zašto je važno da žena upozna svoje tijelo kako bi očuvala svoje zdravlje i uživala u svojoj intimnosti. Kako će problemi s vaginalnim zdravljem utjecati na partnerski odnos, u velikoj mjeri ovisi o razini otvorenosti i komunikacije između partnera. Ako je žena spremna podijeliti svoje probleme s partnerom i ako je partner otvoren i spreman čuti o čemu se radi, tada ta situacija može postati izazov s kojim se zajedno suočavaju.

Problemi s vaginalnim zdravljem mogu negativno utjecati na našu psihu - 4 Problemi s vaginalnim zdravljem mogu negativno utjecati na našu psihu - 4 Foto: Getty Images

Međutim, ako par nije otvoren za razgovor ili ako žena osjeća sram i nelagodu u dijeljenju svojih problema, situacija se može zakomplicirati. Nedostatak komunikacije može dovesti do nakupljanja negativnih emocija poput ljutnje i nezadovoljstva. "Partnerica može biti nezadovoljna, može to zamjerati svom partneru, a da to uopće ne izgovori", kaže Barolin Belić. To može dodatno pogoršati probleme u vezi i smanjiti kvalitetu njihova seksualnog života.
Stoga je ključna otvorena i iskrena komunikacija. Parovi koji mogu razgovarati o svojim problemima i osjećajima bolje prevladavaju izazove, dok nedostatak komunikacije može dovesti do većih problema u vezi. Razgovor o vaginalnom zdravlju, iako može biti neugodan, važan je korak prema zdravijem i sretnijem odnosu.

Kod zdravih žena najveći udio vaginalne mikroflore su prirodni laktobacili koji održavaju kiselo okruženje vagine i otežavaju naseljavanje štetnih mikroorganizama. Stres, oslabljeni imunitet, hormonalni utjecaji ili antibiotska terapija mogu negativno utjecati na ravnotežu vaginalne mikroflore i na taj način olakšavaju naseljavanje štetnih mikroorganizama. Učinkovit način rješavanja problema mogu biti Lactogyn proizvodi.

Lactogyn kapsule su dodatak prehrani s bakterijskim kulturama Lactobacillus rhamnosus, GR-1® i Lactobacillus reuteri, RC-14® izoliranim iz zdrave vaginalne mikrobiote žene. Povećavaju broj laktobacila u rodnici i debelom crijevu važnih za ravnotežu vaginalne mikrobiote.

Lactogyn proizvodi Lactogyn proizvodi Foto: PR

Da bi žensko tijelo bilo spremno za seksualni odnos, neophodno je da postoji odgovarajuća vlažnost rodnice. Postoji mnogo uzroka zbog kojih može doći do nedostatka vlažnosti. Žena može biti napeta ili nesposobna prepustiti se trenutku zbog različitih razloga, kao što su svakodnevne brige, stres ili previše obveza. Ako je u tom trenutku njezina pažnja usmjerena na nešto drugo, možda neće moći potpuno se opustiti i uživati. Takva situacija često može rezultirati suhoćom rodnice, što dodatno otežava postizanje ugodnog seksualnog odnosa.

U sprječavanju i liječenju nespecifične suhoće rodnice i suhoće povezane s atrofičnim vaginitisom mogu pomoći Lactogyn vagitoriji. Korisni su kao pomoćno sredstvo u sprečavanju i liječenju suhoće rodnice, upalnih i infektivnih stanja rodnice te u slučaju nadraženosti, osjećaja peckanja i svrbeža rodnice te infektivnih i upalnih stanja rodnice. Mogu ih koristiti žene reproduktivne dobi, žene u menopauzi i perimenopauzi.

U olakšavanju simptoma suhoće rodnice može pomoći i Lactogyn vaginalni gel. Gel sprječava nelagodu uzrokovanu suhoćom i osigurava dugotrajnu vlažnost rodnice. Ukoliko je područje rodnice podmazano gelom, olakšava se intimni kontakt. Za svakodnevno održavanje higijene intimnog područja poželjno je koristiti nježan sapun za intimnu njegu. Lactogyn sapun za intimnu njegu štiti od infekcija, čuva prirodnu genitalnu floru i optimalni kiseli pH.

Suhoća rodnice može se javiti i kod žena koje su po prirodi anksioznije ili nervoznije. Čak i bez specifičnih problema, žene koje su sklone napetosti mogu iskusiti taj problem. Osim psihičkih uzroka postoje i mnogi organski uzroci suhoće rodnice o kojima je važno razgovarati s ginekologom. Suhoća rodnice također je česta tijekom trudnoće, prema statistikama – posebno u prvom tromjesečju. Mnoge se žene suočavaju s tim problemom i nije rijetkost da se trudnice dodatno plaše seksualnog odnosa upravo zbog straha da se djetetu nešto ne dogodi uslijed seksualnog odnosa, bilo to infekcija ili strah od određenih poza u trudnoći, objašnjava nam Barolin Belić. Ako je takva situacija, važno je raditi na tome da žena upozna svoje tijelo, prepozna što je opušta i što je uzbuđuje, uključujući određene položaje ili korištenje lubrikanata. Puno se može postići razgovorom i korištenjem različitih tehnika kako bi se simptomi ublažili.

Problemi s vaginalnim zdravljem mogu negativno utjecati na našu psihu - 3 Problemi s vaginalnim zdravljem mogu negativno utjecati na našu psihu - 3 Foto: Getty Images

Trudnice često izbjegavaju seksualne odnose tijekom prvog tromjesečja zbog straha i nelagode. Kako trudnoća napreduje i hormoni se stabiliziraju, problemi se mogu smanjiti. "Imala sam klijenticu koja je, zajedno sa svojim partnerom, došla na savjetovanje početkom trudnoće jer je osjećala strah od seksualnih odnosa, a kad bi ih imali, bili su bolni", kaže Barolin Belić. Pomogli su joj razgovor s partnerom, opuštanje i pronalaženje načina da odnosi budu sporiji i nježniji nego prije. Važno je da žena slobodno kaže partneru ako se tog dana ne osjeća spremnom za seksualne odnose. Kroz učenje tehnika kako da se žena opusti, kroz nježnosti i sporiji pristup, par je uspio ostvariti ugodnije odnose, dodaje psihoterapeutkinja.

Psihologinja je podijelila još jedan primjer iz svoje prakse: "Jednom sam imala par koji nije imao seksualne odnose tijekom trudnoće. Partner je izjavio kako on ne može imati seksualne odnose jer 'netko unutra stanuje'. U obje trudnoće nisu imali seksualnih odnosa, ali ne zato što je klijentica izbjegavala, već zato što je njemu to bilo potpuno neprihvatljivo", priča. Kako bi se trudnice riješile straha od seksualnih odnosa u trudnoći, važno je da ih ginekolog prati, ako je sve u redu i imaju zeleno svjetlo za odnose, u većini slučajeva strah će nestati ili se smanjiti, objašnjava Barolin Belić.

Problemi s vaginalnim zdravljem mogu negativno utjecati na našu psihu - 8 Problemi s vaginalnim zdravljem mogu negativno utjecati na našu psihu - 8 Foto: Getty Images

Uz Lactogyn vagitorije žene si mogu olakšati nelagodu i probleme uzrokovane suhoćom rodnice, a kod reproduktivne dobi žena zbog čestih upala time se štiti i njihovo reproduktivno zdravlje. Isto tako, Lactogyn uvelike može unaprijediti kvalitetu života žena dok prolaze kroz razdoblje perimenopauze i menopauze.

Suhoća rodnice najčešći je problem upravo kod žena tijekom menopauze, postmenopauze, a često počinje već u perimenopauzi. U ovom razdoblju dolazi do značajnih hormonalnih promjena i disbalansa u hormonima, što može uzrokovati suhoću rodnice. Zbog toga se upravo žene koje prolaze kroz to životno razdoblje često suočavaju s ovim smetnjama i najčešće izražavaju neugodu povezanu sa suhoćom rodnice. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lactogyn po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju