Psilijum su ljuskice dobivene iz ovojnice sjemena biljke plantago, tj. indijskog trputca. U kombinaciji s vodom psilijum pomaže prilikom probave jer zbog svog podmazujućeg svojstva omogućava pravi detoks crijeva.

Način života obilježen prije svega dugotrajnim sjedenjem te brzom prehranom siromašnom vlaknima često izaziva poteškoće s probavom, zbog čega sve veći broj ljudi ima problema sa zatvorom.

Psyllium sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi zbog čega se stvara efekt „podmazivanja“ stijenki crijeva

Kao i kod brojnih tegoba, pomoć može doći iz prirode, a ovaj put predstavljamo odličnog saveznika crijeva – ljuskice psilijuma.

One se u crijevima ponašaju poput metle jer čiste sve štetne tvari iz debelog crijeva. Polisaharidne sluzi kojima obiluje na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta.

Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekt podmazivanja stijenki crijeva.

Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju peristaltiku crijeva.

Kako je najbolje koristiti ljuskice psilijuma?

Jednu do tri čajne žličice ljuskica psilijuma otopite u vodi, jogurtu ili blendiranom soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se popiti i dodatnu čašu vode te pojačati unos tekućine tijekom dana.

Korištenje tog prirodnog lijeka nema štetnog utjecaja na zdravlje, ne uništava mikrofloru te ne poremećuje probavu i rad crijeva. Može se uzimati i duže vrijeme bez neželjenih nuspojava.

Voda s limunom Tri gutljaja koja mogu probuditi probavu u roku od 15 minuta Slika nije dostupna Šest jasnih znakova da ne jedete dovoljno vlakana

Vrlo je djelotvoran i kao pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih s probavom, a pomaže i pri regulaciji povišenog kolesterola.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju