Sanja Guth informatičarka je, ali i kreativka koja se godinama u slobodno vrijeme uspješno bavila izradom nakita. Zbog ozljede je morala odustati od te velike ljubavim, međutim, kreativnost nije nestala, a Sanja je našla načine i mjesta na kojima je pokazati. Jedno od tih mjesta je i njezin dom u Varaždinu.

Galerija Varaždinski balkon stvoren za odmor i opuštanje - 9 Varaždinski balkon stvoren za odmor i opuštanje - 12 Varaždinski balkon stvoren za odmor i opuštanje - 11 +7 Varaždinski balkon stvoren za odmor i opuštanje - 10

Volim lijepe stvari, volim dekoracije, veliki sam esteta, imam oko za detalje i volim lijepo uređene prostore.

U našem stanu stalno nešto mijenjam i preuređujem jer volim promjene. U tome mi puno pomaže i prijateljica koja ima trgovinu cvijećem i dekoracijama za dom tako da sam uz nju stalno u toku s trendovima, priča Sanja koju je kći u međuvremenu navukla i na fotografiju, pa je svoj stan počela i fotografirati i objavljivati na Instagramu.

Pokazalo se da se to sviđa i drugima, i to me jako veseli.

Za sada je to samo hobi, a u budućnosti tko zna, možda postane i ozbiljnija priča. Nadam se tome i voljela bih se time baviti,
priča o uređenju interijera.

Varaždinski balkon stvoren za odmor i opuštanje - 4 Varaždinski balkon stvoren za odmor i opuštanje - 4 (Foto: Sanja Guth/my_perfect_places_)

Mjesto za odmor i opuštanje

A u toplim ljetnim mjesecima kutak njezinog doma koji plijeni posebnu pažnju je balkon.

Moja ideja pri uređenju balkona bila je stvoriti još jedan ugodan životni prostor kojeg nama koji živimo u stanovima uvijek nedostaje i jako puno znači.

Mjesto za odmor i opuštanje, pun zelenila i mirisnih biljaka poput lavande, ružmarina i smilja. Tu je i ugodan namještaj i naravno dekoracije neophodne za boravak vani kao što su tepih, jastuci, svjećnjaci, fenjeri i dekice priča Sanja.

Varaždinski balkon stvoren za odmor i opuštanje - 11 Sanjin najdrađi detalj su biljke (Foto: Sanja Guth/my_perfect_places_)

S obzirom da s obitelji živi na rubu grada, uz Dravsku šumu, bojanjem zidova balkona u zeleno pokušala je, kaže, stopiti prostor s okruženjem, da ublaži barijeru između prostora balkona i prirode.

Samoj toj boji logično je bilo prlagoditi i namještaj tako da sam se odlučila za prirodni materijal – drvo.

Sve to nije bilo lako jer je balkon uzak. Ukupno ima osam metra kvadratnih, ali je u obliku slova L i trebalo je dobro promisliti o svakom detalju, kaže Sanja koja se tijekom uređenja vodila stilom prirode.

Željela sam se na svom balkonu osjećati kao na klupici u parku ili u dvorištu.

Inspirirala me priroda oko mene i sve sam prilagodila tome, a ideje za neke detalje pronašla sam na društvenim mrežama i Pinterestu, ali i njih sam prilagodila na svoj način, objasnila je i dodala kako su joj najdraži detalj biljke.

Na njih sam uvijek ponosna, a novi član naše zelene obitelji je mala maslina koju sam donijela ove godine s ljetovanja, istaknula je.

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 13 Puzajuća pelargonija je divota! Balkon u centru Valpova koji puca od cvijeća i izaziva divljenje

Penthouse u Zadru s velikom terasom s pogledom na more koji ostavlja bez daha - 18 I taj pogled! Terasa penthousea u Zadru koja se navečer pretvara u posebno čarobno mjesto

Kada su u pitanju promjene u uređenju, Sanjin moto je da je dovoljno promijeniti dekoracije u životnom prostoru i na taj način ga promijeniti i osvježiti na svoj način. To se odnosi i na balkon na kojem često mijenja dekoracije i sa svakom promjenom, kaže, dobije drugačiji izgled.

Ideja joj ne nedostaje.

Uvijek sam puna ideja. Planiram još neke neke manje preinake, ali to ćemo ostaviti za sljedeću sezonu. Za sada planiram samo još nabavku nekih novih biljčica, priča o planovima za balkon.

U uređenju se vodite osjećajem što želite postići

Na kraju, podijelila je i nekoliko savjeta za sve one koji se planiraju upustiti u avanturu uređenja balkona.

Bez obzira na kvadraturu balkona ili terase, po meni je najbitnije voditi se osjećajem što uređenjem želite postići i s kojom namjenom.

Želite li stvoriti funkcionalni, radni prostor (mnogi balkone preuređuju kao ostavu, radnu sobu ili slično) ili želite stvoriti oazu za uživanje i odmor?

Ako želite ovo drugo, vodite računa da sve što planirate kupiti mora biti udobno, oku ugodno i što prirodnije.

Naročito kod izbora namještaja, ne robujte trendovima nego kupite udobne komade na kojima ćete se zaista moći odmoriti i opustiti, kaže Sanja.

Nije zaboravila ni njoj omiljene biljke.

Vodite računa o biljkama koje nabavljate jer ćete ih morati održavati i brinuti o njima, rekla je i dodala kako morate voditi računa i orijentaciji balkona.

Jer ako je okrenut prema zapadu, jedna od većih investicija biti će izbor zaštite od sunca (tenda, suncobran i sl.), zaključila je.

Kako izgleda njezina zelena oaza pogledaje u našoj galeriji, a više fotografija možete pronaći i na njezinom Instagram profilu.

Oduševljava prolaznike: Najljepši zagrebački balkon, na kojem raste 120 biljaka Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 14 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 2 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 13 +13 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 12

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju