Selo s nekoliko stanovnika, mir, tišina, spokoj, predivan pogled na zaljev i Cres – zvuči li vam to kao odmor iz snova? Još kada ga provedete u idiličnoj, netom obnovljenoj kamenoj kući, bit će to ljetovanje koje se pamti.

 

Daleko od gužve, s božanstvenim pogledom koji puca na Kvarner, u selu Sučići iznad Mošćeničke Drage nalazi se kuća za odmor Mickey, koju je njezina vlasnica Milena Batinić iz temelja sredila i pretvorila u idilično mjesto za ljetovanje.

Selo s nekoliko stanovnika, mir, tišina, spokoj, predivan pogled na zaljev i Cres – zvuči li vam to kao odmor iz snova?

Kuća je tek oglašena i još nismo imali prve goste, sve je potpuno novo te je slobodna za iznajmljivanje od 20. srpnja. Upravo je dobila četiri zvjezdice kao kuća za odmor te je opremljena svime što zahtijeva ta kategorija. Dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, dva dnevna boravka, dvije terase, jedna pred ulazom s kaminom i druga na katu, natkrivena. To je po meni najbolji dio kuće.

Prvi vlasnik zamislio je kuću kao dva odvojena apartmana, ali ih nikad nije odvojio. Ni mi to nemamo u planu, tako da je to sada komotan prostor s dovoljno mjesta za više ljudi, grupu prijatelja ili dvije obitelji, priča Milena.

Posebno atraktivan dio kuće je tornica, tipičan graditeljski element ruralnih naselja na Kvarneru. Tornica je polukružna prigradnja uz kuhinju u kojoj se nalazilo ognjište s napom, odnosno dimnjakom. Ognjište je središnji prostor kućanstva i tu se boravilo zimi zbog grijanja, a svakodnevno se, radi zajedničkog blagovanja, okupljala obitelj.

Do sela Sučići u kojem se nalazi kuća vodi vijugava, održavana cesta kojom se penje oko pet minuta. Selo ima nekoliko starih kamenih primorskih kuća u nizu, nekoliko kamenih volti, staru šternu, predivan pogled na zaljev i, kako kaže Milena, čarobnu energiju

Uređeno je do najmanjeg detalja zahvaljujući ljubavi, volji i puno truda i rada sedmero stalnih i isto toliko povremenih stanovnika. Kad si gore, ništa ti nije teško. Moj najveći problem je kad se popnem, ne da mi se dolje, nazad u stvarnost i svakodnevicu. Srećom, živim na pol sata vožnje, pa često bježim, otkriva Milena čija je nona iz ovoga kraja i njezina kuća nalazi se odmah pored kuće Mickey. U noninoj kući također se nalazi predivan apartman za iznajmljivanje s terasom s koje puca pogled koji ostavlja bez daha.

Slika nije dostupna Najslađi kvadrati: Deset ljetnih kućica u kojima bismo živjeli cijelu godinu

Slika nije dostupna A kakav je tek pogled! Impresivni dom Cate Blanchett zapravo su tri spojena stana

Ispod sela je plaža u Mošćeničkoj Dragi, jedna od najljepših na Jadranu i trenutačno poluprazna zbog korone. Također su i dva hotela zatvorena, pa su gužve puno manje.

Na kraju glavne plaže postoji šetnica koja vodi do još jedne predivne manje plaže sv. Ivan, a usput je dio za nudiste i pseća plaža. Znači, za svakoga ponešto, opisuje Milena pa otkriva koje još zanimljive sadržaje taj čarobni kraj nudi.

Iznad kuće je brdo Zijavica s penjalištem koje ima mnoštvo raznih smjerova, mitsko povijesna staza Trebišća - Perun koja priča o mitskim zbivanjima između boga Peruna i Velesa, o prvim slavenskim doseljenicima na Kvarner. Na kraju staze je malo napušteno selo Trebišće s izvorom pitke vode s Učke i slapom.

Kada (i ako) se čovjek zaželi civilizacije, dobro je znati da od Sučića do Pule ima sat vremena vožnje, 20 minuta do trajekta za Cres, 20 minuta do Opatije i 35 minuta vožnje do Rijeke.

A ako se zaželite pobjeći od gradske vreve, gužve, previše ljudi ili tražite mjesto za kontemplaciju, rješavanje krize srednjih godina, ljubavnih problema, depresije, anksioznosti, mjesto za pronalazak samog sebe ili pak mjesto za romantični odmor sa samim sobom ili partnerom, možda je kuća za odmor Mickey u Sučićima baš to što tražite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju