Prema mačkama kao kućnim ljubimcima ljudi često imaju predrasude smatrajući ih hladnim, nezainteresiranim, pa čak i grubim sustanarima. Međutim, daleko je to od istine. Ove čarobne krznene ljepotice mogu biti savršene ljubimice za svakoga, one koji puno rade pa nemaju vremena brinuti se puno o životinji do obitelji s djecom. Na Međunarodni dan mačaka koji se obilježava 8. kolovoza donosimo šest razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti nabavati macu.

Galerija Maca Mačka leži u kutiji Mačka +1 Burmanska mačka - 1

1. Prepoznaju kada je vlasnik tužan i tješe ga

Mačka pomoću svog sedmog čula može osjetiti kada je njezin vlasnik tužan, tjeskoban, depresivan, kad ga je strah i slično. Tada reagira tako da pojača svoje komunikacijske signale, na primjer tako da se snažnije mazi o njega ili da glasno mijauče. Ta mačja reakcija djeluje utješno na vlasnika jer on zna da je netko primijetio da se ne osjeća dobro i da pokazuje brigu za njegovu dobrobit.

Slika nije dostupna A jesu šašavice! Fotografije maca koje spavaju popravit će vam dan

2. Neće vam zamjeriti ako nemate vremena za igru

Dok su psi izrazito društvena bića i uvijek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čovjeku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom s mačkom, ona će to prepoznati pa će i sama pokazivati da se želi više maziti, sjediti s njim ili jednostavno biti u istoj prostoriji. Ako pak čovjeku nije potrebna tolika interakcija s ljubimicom, ona ga neće gnjaviti, nego će se bez "prigovaranja" povući u svoj kut sobe ili na ležaj te vlasniku neće to zamjeriti.

Mačka Ragdoll Baš su maze: 10 pasmina mačaka koje se zapravo jako vole maziti

 

3. Uče dijete vrijednostima suosjećanja i blagosti

Većini pasa u naravi je da vole kad ih se "gnjavi" i lovi te podnose umjerenu grubost. Mačke s druge strane to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo, ona će pobjeći i zaustaviti interakciju s čovjekom. Na taj način dijete uči razliku između čvršćih, tolerantnijih ljubimaca kao što su psi i onih koji zahtijevaju pažljivije, nježnije ophođenje, kao što su mace.

Slika nije dostupna Njezino visočanstvo Maine coon: Maca šarmerica s karakteristikama psa

4. Ekspresno nauče pravilno obavljati nuždu

Jedna od velikih prednosti suživota s mačkom jest ta da je se ne treba šetati kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu s pijeskom i ona će vrlo brzo naučiti da je to mjesto na koje ide obavljati nuždu, bilo da imate malo mače ili odraslu mačku koju ste našli napuštenu. Sve što vi morate napraviti jest redovito čistiti pijesak i stavljati svježi.

Slika nije dostupna Baš su luckaste: Zašto mačke vole ležati u kutijama?

5. Čiste su ljubimice

Mačke su savršene ljubimice za "čistunce". Izrazito vole čistoću te se peru od glave do šape i do nekoliko puta na dan. Ovisno o vrsti mačke, potrebno ju je povremeno četkati.

Mačka Istraživanje potvrdilo: Mačke se ponašaju baš poput svojih vlasnika

6. Grijat će vas i za najoštrijih zima

Maca sklupčana u vašem krilu, blizu vaših nogu ili pored vašeg vrata dok se opuštate – i osjećat ćete se kao da ste u najudobnijem raju. Vole i spavati sa svojim vlasnikom i tako se međusobno grijati. Kada vam kažemo i da zvuk mačjeg predenja može sniziti krvni tlak i smanjiti stres, istog trena stisnut ćete se uz svoju mekanu krznenu ljepoticu.

Slika nije dostupna Neva Masquerade: Umiljata maca magičnih plavih očiju koja voli djecu i druge životinje

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju