Pita zeljanica
Pita zeljanica (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Pita zeljanica: Najlakši recept za fino jelo koje ćete htjeti jesti za doručak, ručak i večeru

26-01-2022 Piše S.L.
komentari

Dobro je poznata tvrdnja da je burek samo onaj s mesom, sve ostalo su pite. Ovi specijaliteti bosanske kuhinje s izvorom u turskoj kuhinji imaju mnoge recepte i trikove.

Bureci i pite obično se pripremaju od domaćeg vučenog tijesta (jufki) te pune različitim nadjevima, a svaka obitelj u Bosni ima svoju tajnu za savršenu pripremu tih jela.

Pita zeljanica, primjerice, ne radi se od zelja, iako joj to ime sugerira. Naprotiv, ono što se u Bosni naziva zeljem u Hrvatskoj je špinat ili blitva.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Mi vam donosimo recept za najlakšu verziju pite zeljanice – onu s već gotovim korama za pite i savijače koje se mogu kupiti u trgovinama. Ovaj trik znatno će skratiti proces pripreme i olakšati vam posao.

Sastojci za najlakšu pitu zeljanicu:

  • 500 g gotovih kora za pite
  • 500 g svježeg špinata
  • 500 g svježeg sira
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • sol po želji
  • ulje za premazivanje

Priprema pite zeljanice:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Pripremite okrugli kalup za pečenje pite zeljanice. Iznutra ga dobro namastite uljem ili maslacem i stavite sa strane.
  3. Nakratko blanširajte špinat, ocijedite višak vode i pustite da se ohladi. Špinat nasjeckajte na sitnije dijelove, pomiješajte ga sa svježim sirom, kiselim vrhnjem i izmućenim jajima, a sve zajedno začinite sa soli po želji.
  4. Kupovnu koru premažite s malo ulja pa stavite dio nadjeva uz rub. Zarolajte koru poput palačinke te je položite u okrugli kalup.
  5. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev i kore. Slažite nadjeveno tijesto izvana prema unutra dok ne popunite cijeli kalup. Vrh pite premažite s još malo ulja.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 20 do 30 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
  7. Poslužite toplo. Dobar tek!

U nastavku možete pronaći još recepata za slasne pite. 

Slika nije dostupna Recept za "praznu" pitu s tako malo sastojaka i tako puno okusa Slika nije dostupna Ručak bez trgovine: Recept za slasnu pitu koja nastaje od tri sastojka Slika nije dostupna Recept za skromnu pitu od sira koja je spremna za 10 minuta i uspijeva baš svima Slika nije dostupna Najfinija na svijetu: Recept za pitu sa šunkom i sirom koju uopće nije problem napraviti Pita s mesom i krumpirom Meso, krumpir i fantastičan preljev: Imamo recept za najfiniju pitu Pita s tikvicama Recept za najbržu pitu s tikvicama koja je gotova u tri koraka Slika nije dostupna Recept za slasnu savijaču punjenu šunkom i sirom, brzo je gotova Slika nije dostupna Sočna carska pita ukusan je, brz i jeftin ručak savršen za pražnjenje hladnjaka

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još