Dobro je poznata tvrdnja da je burek samo onaj s mesom, sve ostalo su pite. Ovi specijaliteti bosanske kuhinje s izvorom u turskoj kuhinji imaju mnoge recepte i trikove.
Bureci i pite obično se pripremaju od domaćeg vučenog tijesta (jufki) te pune različitim nadjevima, a svaka obitelj u Bosni ima svoju tajnu za savršenu pripremu tih jela.
Pita zeljanica, primjerice, ne radi se od zelja, iako joj to ime sugerira. Naprotiv, ono što se u Bosni naziva zeljem u Hrvatskoj je špinat ili blitva.
Mi vam donosimo recept za najlakšu verziju pite zeljanice – onu s već gotovim korama za pite i savijače koje se mogu kupiti u trgovinama. Ovaj trik znatno će skratiti proces pripreme i olakšati vam posao.
Sastojci za najlakšu pitu zeljanicu:
- 500 g gotovih kora za pite
- 500 g svježeg špinata
- 500 g svježeg sira
- 300 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- sol po želji
- ulje za premazivanje
Priprema pite zeljanice:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Pripremite okrugli kalup za pečenje pite zeljanice. Iznutra ga dobro namastite uljem ili maslacem i stavite sa strane.
- Nakratko blanširajte špinat, ocijedite višak vode i pustite da se ohladi. Špinat nasjeckajte na sitnije dijelove, pomiješajte ga sa svježim sirom, kiselim vrhnjem i izmućenim jajima, a sve zajedno začinite sa soli po želji.
- Kupovnu koru premažite s malo ulja pa stavite dio nadjeva uz rub. Zarolajte koru poput palačinke te je položite u okrugli kalup.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev i kore. Slažite nadjeveno tijesto izvana prema unutra dok ne popunite cijeli kalup. Vrh pite premažite s još malo ulja.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 20 do 30 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
U nastavku možete pronaći još recepata za slasne pite.
Dobar tek!