Cheesecake s karamelom – sastojci:
za podlogu:
- 300 g mljevenih keksa
- 150 g maslaca
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice meda
za kremu:
- 500 g svježeg krem sira
- 250 g sirnog namaza
- 300 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 5 žlica šećera u prahu
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1 pakiranje želatine u prahu
za karamelu
- 200 g šećera
- 60 g maslaca sobne temperature
- 120 ml slatkog vrhnja
Cheesecake s karamelom – priprema
- Pripremite karamelu. Na laganu vatru u lonac s debelim dno stavite šećer. Kad se sasvim otopio, uklonite s vatre, dodajte maslac i vrhnje pa sve dobro promiješajte dok se ne stvori kompaktna smjesa.
- Pripremite podlogu od keksa. Maslac stavite u posudu na vatru i kada se potpuno otopi doavite u hladnjak dok pripremate kremu.
- Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru, a bijelu čokoladu iskidajte na manje komade. Čokoladu dodajte vrhnju i neprestano miješajte, sve dok se čokolada ne bude potpuno otopila.
- Dok se čokolada topi pripremite želatinu po uputama na vrećici. Kada želatina nabubri, dodajte čokoladi i vrhnju i miješajte dok se želatina potpuno ne otopi. Posudu maknite s vatre dok se želatina topi kako vrhnje ne bi zakuhalo.
- U dubokoj posudi umutite krem sir, sirni namaz, ekstrakt vanilije i šećer u prahu. Po želji dodajte više ili manje šećera u prahu. Smjesi od sira dodajte smjesu s čokoladom, vrhnjem i želatinom pa kratko promiješajte mikserom na najmanjoj brzini kako bi se dvije smjese dobro povezale.
- Prelijte preko podloge od keksa i ohladite preko noći.
Ako tražite još ideja za tradicionalne kolače, pite, savijače i lagane torte, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu, a u nastavku možete pronaći još ideja koji će vam poslužiti kao inspiracija.
Dobar tek!