Baklava cheesecake
Baklava cheesecake (Foto: Instagram@pregacha)
Zdravlje & prehrana

Baklava cheesecake: Spoj hrskavog i kremastog koji će raspametiti nepce

05-02-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Cheesecake je najdraži kolač većini ljudi. Lagan, jednostavno se i brzo se sprema i možemo mu dodati koji god sastojak poželimo.

S druge strane, ako nas uhvati želja za nečim konkretnijim, sočnijim i puno slađim, kraljica kolača – baklava, uvijek je dobar izbor. Kreativnost je ključna u spremanju slastica, a food blogerica Irena, ima talent za spajanje nespojivog.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

U nastavku vam donosimo recept za najinovativniji kolač do sada – baklava cheesecake.

Baklava Cheesecake – sastojci:

Sirup

  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 100 g meda
  • Sok jedne naranče ili pola limuna

Orašasti dio

  • 200 g orašatih plodova ( po 50 g badema, oraha, lješnjaka i pistacija)
  • po želji 50 g sušenih grožđica
  • 1 žličica cimeta
  • 4-5 žlica sirupa

Krema od sira

  • 600 g krem sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 120 g grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama
  • 4 jaja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 100 ml vrhnja za šlag 
  • 40 g gustina ili glatkog brašna
  • Prstohvat soli

Dodatno

  • 500 g kora za savijače
  • 125 g otopljenog maslaca

Baklava cheesecake – priprema:

  1. Pripremite sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.
  2. Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, sirup je tu samo malo da poveže smjesu.
  3. Pripremite kremu od sira. Smiksajte krem sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.

 Postupak slaganja:

  1. Kalup za torte promjera 24cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.
  2. Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro ju premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.
  3. Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.
  4. Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.

Baklava cheesecake Baklava cheesecake (Foto: Instagram@pregacha)

Postupak pečenja:

  1. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Ubacite tortu u pećnicu i pecite oko 55 minuta do sat vremena. Kad je pečena, ugasite pećnicu, a tortu ostavite unutra sa malo otvorenim vratima nekih 10-20 minuta.
  2. Izvadite tortu, prelijte ju vruću hladnim sirupom, po vrhu i rubovima. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u hladnjak preko noći.

Inovativni i baš posebni recept s nama je podijelila Irena s bloga Pregacha. U nastavku pronađite još slatkih recepata:

Čokoladni desert Nataše Pralice Brzo se priprema: Čokoladni cheesecake koji je taaaako dobar!

Cheesecake kuglice (ilustrativna fotografija) Cheesecake kuglice! Najlakši recept za fini desert od samo četiri sastojka

Božićni cheesecake Recept za jednostavni kolač koji spaja najdraži blagdan s najdražom slasticom

Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Desert koji paše ljeti i zimi: Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još