Ako volite klasične medenjake, a jednako vam je draga i čokolada, spojite ih u neodoljivu kombinaciju. Rezultat je tradicionalan božićni keks u novom i još slađem izdanju koji bi mogao postati favorit na vašem blagdanskom stolu.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNE MEDENJAKE:

- 120 grama maslaca sobne temperature
- 130 grama meda
- 1 jaje
- 1 mala žlica sode za kolače
- 250 grama glatkog brašna
- 50 grama kakao-praha
- 1 mala žlica cimeta
- 10 dag tamne čokolade za ukrašavanje

Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Breskvice Breskvice: Kolačići bez kojih ne može niti jedan blagdanski pladanj s kolačima

PRIPREMA ČOKOLADNIH MEDENJAKA:

1. U posudi pomiješajte brašno, kakao, cimet i sodu.

2. U drugu posudu za miksanje ubacite maslac i med pa miješajte mikserom dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte jaje i ekstrakt od vanilije i još malo miksajte dok se ne sjedine s ostatkom smjese. Ubacite u posudu mješavinu brašna, kakaa, cimeta i sode pa rukama sve povežite u glatko tijesto. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite je u frižider na 30 minuta da se tijesto stisne.

3. Nakon 30 minuta izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na pobrašnjenoj na debljinu od 1 do 1,5 centimetara. Prije toga pobrašnite i valjak kako vam se ne bi lijepio za tijesto. Kalupom za kekse po vašoj želi izrezujte oblike i slažite ih na protvan obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između njih prilikom slaganja jer će se tijekom pečenja dignuti i proširiti zbog sode. Protvan stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10 minuta.

Kuglice od kokosa Kuglice od kokosa: Najlakši recept bez mlijeka u prahu

Žarbo ploške Recept za legendarne žarbo ploške koje voli svaki blagdanski stol

UKRAŠAVANJE MEDENJAKA:

Kada se medenjaci ohlade, možete ih ukrasiti na dva načina.

Rastopite čokoladu i žlicom iz zraka prošarajte medenjake kako biste na njima dobili crte od čokolade. Još će ljepše izgledati ako cijelu gornju stranu medenjaka umočite u čokoladu.

Ako želite savršen izgled svojih medenjaka, u otopljenu čokoladu ubacite žlicu ulja kako biste dobili sjajnu glazuru.

Medenjake posložite na rešetku ispod koje ste stavili papir za pečenje, prelijte medenjake glazurom i pustite je da se u potpunosti ohladi i stisne. Medenjake možete dodatno ukrasiti tako što ćete ih nakon dodavanje glazure posuti mljevenim orasima, lješnjacima ili bademima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju