Omiljeni keksići u čokoldnoj varijanti
Omiljeni keksići u čokoldnoj varijanti (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ne možemo zamisliti Božić bez njih: Recept za najbolje čokoladne medenjake

13-12-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako volite klasične medenjake, a jednako vam je draga i čokolada, spojite ih u neodoljivu kombinaciju. Rezultat je tradicionalan božićni keks u novom i još slađem izdanju koji bi mogao postati favorit na vašem blagdanskom stolu.

Čokoladni medenjaci - sastojci:

  • 120 grama maslaca sobne temperature
  • 130 grama meda
  • 1 jaje
  • 1 mala žlica sode za kolače
  • 250 grama glatkog brašna
  • 50 grama kakao-praha
  • 1 mala žlica cimeta
  • 10 dag tamne čokolade za ukrašavanje

Čokoladni medenjaci - priprema:

  1. U posudi pomiješajte brašno, kakao, cimet i sodu.
  2. U drugu posudu za miksanje ubacite maslac i med pa miješajte mikserom dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte jaje i ekstrakt od vanilije i još malo miksajte dok se ne sjedine s ostatkom smjese. Ubacite u posudu mješavinu brašna, kakaa, cimeta i sode pa rukama sve povežite u glatko tijesto. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite je u frižider na 30 minuta da se tijesto stisne.
  3. Nakon 30 minuta izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na pobrašnjenoj na debljinu od 1 do 1,5 centimetara. Prije toga pobrašnite i valjak kako vam se ne bi lijepio za tijesto. Kalupom za kekse po vašoj želi izrezujte oblike i slažite ih na protvan obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između njih prilikom slaganja jer će se tijekom pečenja dignuti i proširiti zbog sode. Protvan stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10 minuta.
  4. Ukrašavanje medenjaka:

  5. Kada se medenjaci ohlade, možete ih ukrasiti na dva načina.
  6. Rastopite čokoladu i žlicom iz zraka prošarajte medenjake kako biste na njima dobili crte od čokolade. Još će ljepše izgledati ako cijelu gornju stranu medenjaka umočite u čokoladu.
  7. Ako želite savršen izgled svojih medenjaka, u otopljenu čokoladu ubacite žlicu ulja kako biste dobili sjajnu glazuru.
  8. Medenjake posložite na rešetku ispod koje ste stavili papir za pečenje, prelijte medenjake glazurom i pustite je da se u potpunosti ohladi i stisne. Medenjake možete dodatno ukrasiti tako što ćete ih nakon dodavanje glazure posuti mljevenim orasima, lješnjacima ili bademima.

Dobar tek!

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Pročitajte i naš recept za klasične medenjake koji mogu dugo stajati. 

Ako tražite još recepata za sitne kolače, klasične torte, blagdanske slastice, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu, a u nastavku pronađite još ideja za kolače i napitke s okusom medenjaka. 

Topla čokolada s okusom medenjaka Želimo je odmah: Recept koji toplu čokoladu diže na višu razinu Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana Božićni cheesecake Recept za jednostavni kolač koji spaja najdraži blagdan s najdražom slasticom

Dobar tek! 

 

Pročitaj još
Pročitaj još