Za Božić obično pripremamo stare obiteljske specijalitete koji su karakteristični za određeni dio Hrvatske. To su provjereni recepti u kojima uživamo od djetinjstva i teško nam je napraviti odmak.
Kako bismo ovoga Božića ipak pripremili nešto drugačije, donosimo recept Mirjane Marčinko Šmit za božićni cheesecake, kojim je ona spojila najdraži blagdan s najdražom slasticom.
Sastojci za božićni cheesecake:
Za podlogu:
- 250 g mljevenog keksa
- 120 g maslaca
- 1 žličica začina za medenjake
Za kremu:
- 750 g mascarponea
- 300 g neslanog sirnog namaza
- 100 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 2 žličice arome vanilije
- ½ žličice mljevenog đumbira
- 1 žličica cimeta
Za ukras:
- karamelizirani lješnjaci i bademi ili mljevena plazma
- puslice
- korica naranče
Božićni cheesecake – priprema:
- Pripremite podlogu. Kalup promjera 24 cm obložite masnim papirom.
- Kekse pomiješajte s rastopljenim maslacem, dodajte začin i utisnite u kalup.
- Spremite u hladnjak dok se priprema krema.
- Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sir, namaz i šećer mutiti mikserom, dodati jedno po jedno jaje. Na kraju umiješati aromu vanilije i začine.
- U kalup s pripremljenom podlogom ulijte kremu. Kalup položite u okruglu posudu te u još jednu posudu u koju ulijete vrelu vodu (oko 3 cm visine).
- Sve zajedno položite u donji dio zagrijane pećnice. Tortu pecite oko 60 minuta na 160 stupnjeva.
- Isključite pećnicu, malo otvorite vrata pećnice i tortu lagano hladite oko dva sata.
- Tortu ohladite na sobnoj temperaturi te je držite u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći.
Ukusna kombinacija sira i okusa božića osvojit će vas na prvu (Foto: Instagram@Od slatkoga slađe)
Ukusni i drugačiji recept s nama je podijelila Mirjana Marčinko Šmit. Za još originalnih recepata posjetite profil Od slatkoga slađe na Instagramu, a u nastavku se inspirirajte s još ukusnih slastica.
Dobar tek!