Božićni cheesecake
Božićni cheesecake (Foto: Instagram@od.slatkog.sladje)
Zdravlje & prehrana

Recept za jednostavni kolač koji spaja najdraži blagdan s najdražom slasticom

07-12-2022 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Mirisi i okusi Božića dobro su nam poznati. Medenjaci, ukusni suhi kolačići koje mirišu na vaniliju i cimet, opojni i čarobni miris kuhanog vina začinjenog klinčićem, fritule, knedle, ali i slani specijaliteti poput sarme, bunceka i slasnih pečenica, samo su neki od blagdanskih specijaliteta u kojima uživamo čim se temperature spuste.

Za Božić obično pripremamo stare obiteljske specijalitete koji su karakteristični za određeni dio Hrvatske. To su provjereni recepti u kojima uživamo od djetinjstva i teško nam je napraviti odmak. 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Doris Dragović MODEL BEZ KONKURENCIJE Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu

Kako bismo ovoga Božića ipak pripremili nešto drugačije, donosimo recept Mirjane Marčinko Šmit za božićni cheesecake, kojim je ona spojila najdraži blagdan s najdražom slasticom.

Sastojci za božićni cheesecake:

Za podlogu:

  • 250 g mljevenog keksa
  • 120 g maslaca
  • 1 žličica začina za medenjake

Za kremu:

  • 750 g mascarponea
  • 300 g neslanog sirnog namaza
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 2 žličice arome vanilije
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • 1 žličica cimeta

Za ukras:

  • karamelizirani lješnjaci i bademi ili mljevena plazma
  • puslice
  • korica naranče

Božićni cheesecake – priprema:

  1. Pripremite podlogu. Kalup promjera 24 cm obložite masnim papirom.
  2. Kekse pomiješajte s rastopljenim maslacem, dodajte začin i utisnite u kalup.
  3. Spremite u hladnjak dok se priprema krema.
  4. Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sir, namaz i šećer mutiti mikserom, dodati jedno po jedno jaje. Na kraju umiješati aromu vanilije i začine.
  5. U kalup s pripremljenom podlogom ulijte kremu. Kalup položite u okruglu posudu te u još jednu posudu u koju ulijete vrelu vodu (oko 3 cm visine).
  6. Sve zajedno položite u donji dio zagrijane pećnice. Tortu pecite oko 60 minuta na 160 stupnjeva. 
  7. Isključite pećnicu, malo otvorite vrata pećnice i tortu lagano hladite oko dva sata.
  8. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi te je držite u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći.

Ukusni i drugačiji recept s nama je podijelila Mirjana Marčinko Šmit. Za još originalnih recepata posjetite profil Od slatkoga slađe na Instagramu, a u nastavku se inspirirajte s još ukusnih slastica. 

Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Desert koji paše ljeti i zimi: Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom

Cheesecake s bundevom Cheesecake s bundevom: Recept za jesensko kremasto savršenstvo

Cheesecake s malinama i bijelom čokoladom Bez pečenja: Recept za cheesecake s malinama i bijelom čokoladom gotov u 15 minuta

Cheesecake s borovnicama Cheesecake s borovnicama: Recept za tortu sa sirom, priprema se lako i brzo

Tiramisu cheesecake u čaši Cheesecake s okusom tiramisua: Recept za desert bez želatine i pečenja

Cheesecake s narančom i čokoladom Top kombinacija okusa: Recept za cheesecake s narančom i čokoladom

Cheesecake s okusom medenjaka Cheesecake s okusom medenjaka: Recept za blagdanski desert koji će vas oduševiti

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još