Mirisi i okusi Božića dobro su nam poznati. Medenjaci, ukusni suhi kolačići koje mirišu na vaniliju i cimet, opojni i čarobni miris kuhanog vina začinjenog klinčićem, fritule, knedle, ali i slani specijaliteti poput sarme, bunceka i slasnih pečenica, samo su neki od blagdanskih specijaliteta u kojima uživamo čim se temperature spuste.

Za Božić obično pripremamo stare obiteljske specijalitete koji su karakteristični za određeni dio Hrvatske. To su provjereni recepti u kojima uživamo od djetinjstva i teško nam je napraviti odmak. 

Kako bismo ovoga Božića ipak pripremili nešto drugačije, donosimo recept Mirjane Marčinko Šmit za božićni cheesecake, kojim je ona spojila najdraži blagdan s najdražom slasticom.

Sastojci za božićni cheesecake:

Za podlogu:

  • 250 g mljevenog keksa
  • 120 g maslaca
  • 1 žličica začina za medenjake

Za kremu:

  • 750 g mascarponea
  • 300 g neslanog sirnog namaza
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 2 žličice arome vanilije
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • 1 žličica cimeta

Za ukras:

  • karamelizirani lješnjaci i bademi ili mljevena plazma
  • puslice
  • korica naranče

Božićni cheesecake – priprema:

  1. Pripremite podlogu. Kalup promjera 24 cm obložite masnim papirom.
  2. Kekse pomiješajte s rastopljenim maslacem, dodajte začin i utisnite u kalup.
  3. Spremite u hladnjak dok se priprema krema.
  4. Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sir, namaz i šećer mutiti mikserom, dodati jedno po jedno jaje. Na kraju umiješati aromu vanilije i začine.
  5. U kalup s pripremljenom podlogom ulijte kremu. Kalup položite u okruglu posudu te u još jednu posudu u koju ulijete vrelu vodu (oko 3 cm visine).
  6. Sve zajedno položite u donji dio zagrijane pećnice. Tortu pecite oko 60 minuta na 160 stupnjeva. 
  7. Isključite pećnicu, malo otvorite vrata pećnice i tortu lagano hladite oko dva sata.
  8. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi te je držite u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći.

Božićni cheesecake Ukusna kombinacija sira i okusa božića osvojit će vas na prvu (Foto: Instagram@Od slatkoga slađe)

Ukusni i drugačiji recept s nama je podijelila Mirjana Marčinko Šmit. Za još originalnih recepata posjetite profil Od slatkoga slađe na Instagramu, a u nastavku se inspirirajte s još ukusnih slastica. 

Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom Desert koji paše ljeti i zimi: Cheesecake s kokosom i bijelom čokoladom

Ilustracija cheesecakea s bundevom Cheesecake s bundevom: Recept za kremasto savršenstvo koje miriše na jesen

Cheesecake s malinama i bijelom čokoladom Bez pečenja: Recept za cheesecake s malinama i bijelom čokoladom gotov u 15 minuta

Cheesecake s borovnicama Cheesecake s borovnicama: Recept za prefinu tortu sa sirom koja se ne peče

Tiramisu cheesecake u čaši Cheesecake s okusom tiramisua: Recept za desert bez želatine i pečenja

Cheesecake s narančom i čokoladom Top kombinacija okusa: Recept za cheesecake s narančom i čokoladom

Blagdanski cheesecake s okusom medenjaka Cheesecake s okusom medenjaka: Recept za blagdanski desert koji će vas oduševiti

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju