Jedni od najdražih božićnih keksića svakako su nam omiljeni medenjaci, a njihove arome odmah nas podsjete na to doba godine kojemu su toliko veselimo.
A kako je topla čokolada broj jedan zimski napitak, donosimo vam recept za toplu čokoladu s okusom medenjaka – spoj bogate čokolade i začina koji mirišu na Božić. Ovaj aromatičan napitak idealan je za uživanje uz dekicu i dobru knjigu, ali i za druženja s najmilijima.
Topla čokolada s okusom medenjaka - sastojci
- 500 ml mlijeka (kravlje ili biljno, po izboru)
- 100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 2 žlice kakao praha
- 2 žlice smeđeg šećera ili javorovog sirupa (po želji)
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat mljevenih klinčića
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- šlag i naribana čokolada za dekoraciju (opcionalno)
Topla čokolada s okusom medenjaka - priprema
- U lončiću zagrijte mlijeko na srednjoj vatri, pazeći da ne zakipi.
- Dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi.
- Umiješajte kakao prah i smeđi šećer ili javorov sirup, pa sve dobro promiješajte.
- Dodajte cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčiće. Nastavite miješati dok se začini ne sjedine s napitkom.
- Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i maknite s vatre.
- Poslužite toplu čokoladu u omiljenim šalicama, po želji ukrasite šlagom i naribanom čokoladom.
Uživajte i svakako probajte i toplu čokoladu s posebnim dodatkom - džinom.