Recept je u nastavku:
Čokoladni kolač s jabukama - sastojci:
biskvit:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 250 g brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 30 g kakaa
sloj s jabukama:
- 400 g jabuka (oguljenih i usitnjenih)
- 100 ml vode
- 150 g šećera
- 3 žlice ruma
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 100 g čokolade (nasjeckane)
čokoladni preljev:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 300 g čokolade
Čokoladni kolač s jabukama -priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili lagano namažite i pobrašnite. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte ulje i kratko izmiksajte.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih postupno dodajte u mokru smjesu. Miješajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu masu. Ulijte smjesu u pripremljeni lim i pecite 20–30 minuta, ovisno o pećnici.
- Ohladite, pa prerežite biskvit vodoravno na dva dijela. Donji dio vratite u lim, a gornji ostavite sa strane.
- Jabuke usitnite i stavite ih kuhati u lonac s vodom i šećerom. Kuhajte nekoliko minuta, dok malo ne omekšaju. Maknite s vatre, dodajte rum, zatim maslac i čokoladu. Dodajte u tu smjesu gornji dio biskvita (natrgan na komade) i ponovno izmiksajte ili dobro promiješajte da se sve poveže.
- Dobivenu kremu rasporedite preko donjeg dijela biskvita u limu i poravnajte.
- U loncu lagano zagrijavajte vrhnje za šlag – ne smije zakuhati. Dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi i smjesa ne postane glatka i sjajna. Ostavite da se malo prohladi, a zatim prelijte preko kolača. Ohladite kolač u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
- Pospite sjeckanim orasima po želji.
Dobar tek!
Recept za ovaj neodoljivi kolač s nama je podijelila gastro-blogerica Lala s profila miris.dunja, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu i u nastavku.
Volite kolače s jabukama? Za vas smo pripremile bogati popis recepata za kolače s jabukama.
Ako na ovom popisu niste pronašli ono što ste tražili, inspirirajte se našim popisom od 100 slatih recepata na jednom mjestu.