Domaće kiselo mlijeko može se napraviti od tri sastojka
Domaće kiselo mlijeko može se napraviti od tri sastojka (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Provjerite bakin recept za kiselo mlijeko, potrebna su samo tri sastojka

20-03-2025 Piše L.Š.
komentari

Iako ga danas možemo pronaći u trgovinama, okus domaćeg kiselog mlijeka vraća nas u djetinjstvo. Proces je jednostavan i zahtijeva minimalno vremena, a rezultat je domaći proizvod kojemu kupovne varijante nisu ni do koljena.

Osim što je ukusno, kiselo mlijeko je bogato visokokvalitetnim proteinima i probioticima koji pozitivno djeluju na probavni sustav i reguliraju balans bakterija i mikroflore crijeva, stoga provjerite recept u nastavku i pripremite kiselo mlijeko kakvo su radile naše bake.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Kiselo mlijeko - sastojci:

  • Tri litre mlijeka (najbolje sa 3,8 posto masnoće)
  • čajna žlica šećera
  • 350 g kiselog vrhnja

Kiselo mlijeko - priprema:

  1. U mlijeko staviti šećer pa dovesti do ključanja. Zatim ugasiti vatru i malo prohladiti mlijeko. Bake su govorile da je temperatura optimalna ako možete u mlijeku prst držati 10 sekundi, a neke su čak znale temperaturu provjeriti pomoću lakta. Ako nije previše vruće za lakat, znači da je temperatura dobra.
  2. Odvojiti oko 300 ml mlijeka u posebnu zdjelu pa umutiti kiselo vrhnje. Smjesu uliti u ostatak mlijeka pa dobro promiješajte žlicom ili kuhačom.
  3. Prebaciti u posudu u kojoj ćete kiseliti mlijeko. Najbolje bi bilo da koristite glineni ćup, ali možete se poslužiti bilo kojom posudom.
  4. Stavite krpu na posudu ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
  5. Kiselo mlijeko prebaciti u hladnjak pa sačekati još 24 sata prije upotrebe.

Dobar tek!

Savjet: Bake su znale u domaće mlijeko staviti i koricu kruha radi gustoće. Koricu bi izvadile kada bi se mlijeko ukiselilo, odnosno prije nego što bi ga prebacile u hladnjak. Ako nemate mlijeko s puno masnoće, možete ubaciti i koricu kruha. 

Kiselo mlijeko Kiselo mlijeko najbolje je pripremiti u glinenom ćupu ili vrču (Foto: Shutterstock)

Provjerite i naš recept za domaći mascarpone, a u nastavku možete pronaći još domaćih varijanti raznih namirnica s kojima štedite i jedete zdravije i još ukusnije.

Domaće tortilje Recept za domaće tortilje idealne čak i ako postite Domaće piškote Imamo recept za domaće piškote sto puta bolje od kupovnih Kruh Donosimo recept za najhrskaviji i najmekši kruh iz zdjele, vrijedi ga spremiti Karamela Ovo je najbolji recept za domaću karamelu, gotova je za 10 minuta

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još