Osim što je ukusno, kiselo mlijeko je bogato visokokvalitetnim proteinima i probioticima koji pozitivno djeluju na probavni sustav i reguliraju balans bakterija i mikroflore crijeva, stoga provjerite recept u nastavku i pripremite kiselo mlijeko kakvo su radile naše bake.
Kiselo mlijeko - sastojci:
- Tri litre mlijeka (najbolje sa 3,8 posto masnoće)
- čajna žlica šećera
- 350 g kiselog vrhnja
Kiselo mlijeko - priprema:
- U mlijeko staviti šećer pa dovesti do ključanja. Zatim ugasiti vatru i malo prohladiti mlijeko. Bake su govorile da je temperatura optimalna ako možete u mlijeku prst držati 10 sekundi, a neke su čak znale temperaturu provjeriti pomoću lakta. Ako nije previše vruće za lakat, znači da je temperatura dobra.
- Odvojiti oko 300 ml mlijeka u posebnu zdjelu pa umutiti kiselo vrhnje. Smjesu uliti u ostatak mlijeka pa dobro promiješajte žlicom ili kuhačom.
- Prebaciti u posudu u kojoj ćete kiseliti mlijeko. Najbolje bi bilo da koristite glineni ćup, ali možete se poslužiti bilo kojom posudom.
- Stavite krpu na posudu ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
- Kiselo mlijeko prebaciti u hladnjak pa sačekati još 24 sata prije upotrebe.
Savjet: Bake su znale u domaće mlijeko staviti i koricu kruha radi gustoće. Koricu bi izvadile kada bi se mlijeko ukiselilo, odnosno prije nego što bi ga prebacile u hladnjak. Ako nemate mlijeko s puno masnoće, možete ubaciti i koricu kruha.
Provjerite i naš recept za domaći mascarpone, a u nastavku možete pronaći još domaćih varijanti raznih namirnica s kojima štedite i jedete zdravije i još ukusnije.
Dobar tek!