Domaći mascarpone od dva sastojka
Domaći mascarpone od dva sastojka (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Potrebna su samo dva sastojka da napravite najkremastiji domaći mascarpone

11-03-2025 Piše L.Š.
komentari

Mascarpone je kremasti talijanski sir koji se koristi u mnogim jelima, od popularnih deserata poput tiramisua do raznih jela s tjesteninom.

Iako se u trgovinama može naći po prilično visokim cijenama, s nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, možete ga napraviti doma.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Domaći mascarpone - sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 jušna žlica limunovog soka

Domaći mascarpone - priprema:

  1. U posudu stavite vrhnje za šlag. Stavite posudu na srednje jaku vatru i zagrijavajte vrhnje dok ne dosegne temperaturu od oko 85 stupnjeva. Ako nemate digitalni termometar u obliku igle, zagrijavajte vrhnje do vrenja.
  2. Kada vrhnje dosegne željenu temperaturu, odnosno kad počne malo ključati maknite s vatre i prohladite tek nekoliko minuta uz stalno miješanje kako bi izašlo što više vode iz vrhnja.
  3. Zatim vratite vrhnje ponovno na vatru, dovedite do ključanja, maknite s vatre pa dodajte limunov sok. Ovaj korak je ključan jer će kisela tvar pomoći da se vrhnje stisne i pretvori u željenu masu. Miješajte nekoliko minuta kako bi se kiseline ravnomjerno rasporedile.
  4. Nastavite zagrijavati smjesu na laganoj vatri još 5-10 minuta, povremeno miješajući. Smjesa bi trebala postati gušća i formirati male grudice. Ako se to nije dogodilo, možete dodati još nekoliko kapi limunovog soka. Potpuno ohladite smjesu na sobnoj temperaturi.
  5. Pripremite zdjelu i cjediljku. Cjediljku obložite gustom gazom ili platnenom pelenom pa stavite u zdjelu. Na gazu izlijte smjesu. Tekućina bi se trebala iz cjediljke i gaze cijediti u zdjelu. Sve zajedno stavite u frižider preko noći, a idealno najmanje 12 sati.
  6. Sljedeći dan dobit ćete između 250 i 280 g mascarpone sira.

Dobar tek!

Savjeti: 

  • Ako želite da mascarpone bude gušći, možete ga ostaviti u hladnjaku duže, kako bi se višak tekućine još više iscijedio.
  • Ako ste ljubitelji jačih okusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu okusa.
  • Taj recept možete prilagoditi prema količini koju želite pripremiti, samo pazite na omjer vrhnja i kiseline.
  • Umjesto limuna, možete koristiti i ocat, ali preporuka je koristiti limunov sok jer je okus puno blaži i ugodniji.
     

Mascarpone tako dobro ide uz piškote. Provjerite kako možete doma napraviti i ove popularne keksiće.

U nastavku možete pronaći recepte u kojima možete iskoristiti domaći mascarpone. Ako tražite još ideja za kremaste slastice, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Domaći mascarpone Domaći mascarpone najbolje paše uz svježe jagode (Foto: Shutterstock)

Voćni kolač s mascarpone sirom Brzo se priprema, još brže nestaje: Recept za kolač koji podsjeća na voćni tiramisu Tiramisu brownie Sve divote u jednom kolaču: Donosimo recept za tiramisu brownie Tiramisu palačinke Kremaste i mekane: Tiramisu palačinke moderniji su zaokret talijanskog klasika Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Tiramisu s malinama Recept za ljetni kolač u kojem puno duže uživamo nego što ga pripremamo Tiramisu s limunom Tiramisu od limuna: Najlakši recept za ljetnu verziju prefinog kolača

Dobar tek! 

 

Pročitaj još
Pročitaj još