Domaći mascarpone od dva sastojka
Domaći mascarpone od dva sastojka (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Potrebna su samo dva sastojka da napravite najkremastiji domaći mascarpone

11-03-2025 Piše L.Š.
komentari

Mascarpone je kremasti talijanski sir koji se koristi u mnogim jelima, od popularnih deserata poput tiramisua do raznih jela s tjesteninom.

Iako se u trgovinama može naći po prilično visokim cijenama, s nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, možete ga napraviti doma.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Domaći mascarpone - sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 jušna žlica limunovog soka

Domaći mascarpone - priprema:

  1. U posudu stavite vrhnje za šlag. Stavite posudu na srednje jaku vatru i zagrijavajte vrhnje dok ne dosegne temperaturu od oko 85 stupnjeva. Ako nemate digitalni termometar u obliku igle, zagrijavajte vrhnje do vrenja.
  2. Kada vrhnje dosegne željenu temperaturu, odnosno kad počne malo ključati maknite s vatre i prohladite tek nekoliko minuta uz stalno miješanje kako bi izašlo što više vode iz vrhnja.
  3. Zatim vratite vrhnje ponovno na vatru, dovedite do ključanja, maknite s vatre pa dodajte limunov sok. Ovaj korak je ključan jer će kisela tvar pomoći da se vrhnje stisne i pretvori u željenu masu. Miješajte nekoliko minuta kako bi se kiseline ravnomjerno rasporedile.
  4. Nastavite zagrijavati smjesu na laganoj vatri još 5-10 minuta, povremeno miješajući. Smjesa bi trebala postati gušća i formirati male grudice. Ako se to nije dogodilo, možete dodati još nekoliko kapi limunovog soka. Potpuno ohladite smjesu na sobnoj temperaturi.
  5. Pripremite zdjelu i cjediljku. Cjediljku obložite gustom gazom ili platnenom pelenom pa stavite u zdjelu. Na gazu izlijte smjesu. Tekućina bi se trebala iz cjediljke i gaze cijediti u zdjelu. Sve zajedno stavite u frižider preko noći, a idealno najmanje 12 sati.
  6. Sljedeći dan dobit ćete između 250 i 280 g mascarpone sira.

Dobar tek!

Savjeti: 

  • Ako želite da mascarpone bude gušći, možete ga ostaviti u hladnjaku duže, kako bi se višak tekućine još više iscijedio.
  • Ako ste ljubitelji jačih okusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu okusa.
  • Taj recept možete prilagoditi prema količini koju želite pripremiti, samo pazite na omjer vrhnja i kiseline.
  • Umjesto limuna, možete koristiti i ocat, ali preporuka je koristiti limunov sok jer je okus puno blaži i ugodniji.
     

Mascarpone tako dobro ide uz piškote. Provjerite kako možete doma napraviti i ove popularne keksiće.

U nastavku možete pronaći recepte u kojima možete iskoristiti domaći mascarpone. Ako tražite još ideja za kremaste slastice, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Domaći mascarpone Domaći mascarpone najbolje paše uz svježe jagode (Foto: Shutterstock)

Voćni kolač s mascarpone sirom Brzo se priprema, još brže nestaje: Recept za kolač koji podsjeća na voćni tiramisu Tiramisu brownie Sve divote u jednom kolaču: Donosimo recept za tiramisu brownie Tiramisu palačinke Kremaste i mekane: Tiramisu palačinke moderniji su zaokret talijanskog klasika Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Tiramisu s malinama Recept za ljetni kolač u kojem puno duže uživamo nego što ga pripremamo Tiramisu s limunom Tiramisu od limuna: Najlakši recept za ljetnu verziju prefinog kolača

Dobar tek! 

 

Pročitaj još
Pročitaj još