Sezona jagoda na samom je vrhuncu, a kako ih bolje iskoristiti nego u sočnom biskvitu s dodatkom griza? Ako ste razmišljali što pripremiti ovog vikenda, neka vam inspiracija bude jednostavni kolač s jagodama koji ostaje svjež danima, ali ćete ga odmah pojesti.

 

Kolač s jagodama i grizom – sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 180 g griza
  • 4 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • Paket vanilin šećera
  • 250 g jagoda
  • Šećer u prahu

Kolač s jagodama i grizom – priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje te odvojite 50 g maslaca. Stavite na vatru i čekajte da zakuha. Uklonite s vatre pa polako dodajte griz neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice.
  2. Vratite na vatru miješajte sve dok se smjesa ne zgusne. Ostavite sa strane kako bi se smjesa ohladila.
  3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, uz dodatak vanilin šećera.
  4. 4. U žumanjke dodajte šećer i ostatak maslaca pa umutite mikserom do pjenaste teksture.
  5. U ohlađeni griz dodajte prvo dodajte smjesu od žumanjaka pa promiješajte žlicom. Kad su se sastojci sjedinili, dodajte i snijeg od bjelanjaka, malo po malo, ručno miješajući.
  6. Smjesu stavite u kalup premazan maslacem pa dobro poravnajte.
  7. Jagode nasjeckajte na kockice pa ih stavite na vrh smjese od griza.
  8. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotov.
  9. Ohladite pa na vrh dodajte šećer u prahu.

Provjerite i recept za brzi kolač od jogurta s jagodama. Ako tražite još ideja za vječne klasike, voćne kolače, pite i savijače, provjerite i naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

 

 

 

Još recepata s jagodama možete pronaći i u nastavku. 

Torta s jagodama blogerice Helene Pudić Jedna zdjela, jedan kalup i 20 minuta dovoljno je za ovu brzinsku tortu s jagodama Brzi cheesecake u čaši Cheesecake s jagodama bez pečenja gotov za 10 minuta Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Pita od jagoda Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama Rolada s jagodama Gotova za tren: Najlakši recept za roladu s jagodama Cheesecake s jagodama i bijelom čokoladom Recept za cheesecake nešto drugačiji od klasičnog, a možda još i bolji Kolač od jogurta s jagodama Brzi kolač od jogurta s jagodama: Recept za izdašan desert koji svima uspijeva Jagodica Bobica Jagodica bobica: Osvježavajuća proljetna torta savršen je način za iskoristiti jagode Pavlova od jagode Pavlova torta: Recept za popularni hrskavi desert s jagodama

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju