Ako volite egozotičniju kuhinju, iako je ovdje riječ o vrlo blagom okusu, tada morate probati humus. Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka.

Sastojci:
2 žlice sezama
100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
200 g kuhanog slanutka
2-3 žlice limunova soka
2 češnja češnjaka
50 ml maslinova ulja
1 žlica nasjeckanog peršina
½ žličice mljevenog papra

Priprema:
1. Sezam kratko popecite u tavi bez masnoće pa pola količine sameljite u električnoj sjeckalici.

2. Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i malo ohladite.

3. Slanutak, zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom, usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete glatku masu.

4. Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.

5. Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.

Savjet:
- Slanutak namočite u vodi dan ranije, a zatim ga skuhajte

- Poslužite na zapečenom kruhu i pospite sjemenkama sezama ili nasjeckanim crnim maslinama

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju