Ako volite egozotičniju kuhinju, iako je ovdje riječ o vrlo blagom okusu, tada morate probati humus. Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka.
Sastojci za humus:
- 2 žlice sezama
- 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
- 200 g kuhanog slanutka
- 2-3 žlice limunova soka
- 2 češnja češnjaka
- 50 ml maslinova ulja
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- ½ žličice mljevenog papra
Humus - priprema:
- Sezam kratko popecite u tavi bez masnoće pa pola količine sameljite u električnoj sjeckalici.
- Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i malo ohladite.
- Slanutak, zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom, usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete glatku masu.
- Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.
- Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.
Savjet:
- Slanutak namočite u vodi dan ranije, a zatim ga skuhajte
- Poslužite na zapečenom kruhu i pospite sjemenkama sezama ili nasjeckanim crnim maslinama
Inspirirajte se i ostalim receptima sa slanutkom: