Umjesto mesa u juhu stavite neki dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla poput graška te sjajne izvore ugljikohidrata i prehrambenih vlakana poput krumpira i cvjetače koji dobro zadovoljavaju glad.
Ako na raspolaganju nemate svježe povrće, nema problema. Poslužiti se možete smrznutim graškom i cvjetačom iz ledenice.
Sastojci:
300 g krumpira
300 g cvjetače
300 g graška
2 mrkve
1 stapka celera
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 l povrtnog temeljca
sol i papar po želji
peršin za ukrašavanje
biljno ulje
Priprema:
1. Na malo biljnog ulja prepirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
3. Podlijte povrće temeljcem, dodajte očišćeni krumpir i cvjetaču narezane na kocke. Što je krumpir narezan na manje komade, to će biti prije kuhan.
4. Termički sve zajedno obrađujte dok se krumpir ne skuha do kraja. Pred kraj kuhanja dodajte grašak, posolite i popaprite po želji te dodajte svježeg peršina.
5. Ako želite da juha bude gusta i s kremastom teksturom, uzmite polovicu povrća i izblendajte je, pa vratite u ostatak lonca i sve dobro promiješajte.
6. Poslužite toplo. Dobar tek!