Jeste li čuli za jelo pod nazivom khachapuri? Khachapuri je tradiconalni, popularni gruzijski zalogaj u obliku izduženih lađica, punjenih sirom i jajem na oko, koje u Gruziji možete kušati baš na svakom uglu.

Kad spojite dizano tijesto, nekoliko vrsta sireva i jaje na oko, dobijete khachapuri, jelo koje još zovu gruzijskim kruhom sa sirom. Točnije, dobijete raj za oči i nepce!

Ovo zanimljivo i oku privlačno jelo vrlo lako možete napraviti i kod kuće, ne morate potegnuti sve do Gruzije, iako bi bilo lijepo. Samo trebate umijesiti dizano tijesto i pripremiti nekoliko vrsta sireva, dobro ugrijati pećnicu i paziti da lijepo razbijete jaje kako ne biste probušili žumanjak. I to je to. Ako volite pizzu, voljet ćete i ovu slanu poslasticu. Zašto umjesto pizze jednom ne biste umijesili i ispekli khachapuri? Ovo je jelo koje će oduševiti baš svakoga, a posebno zaljubljenike u sir.

Sastojci:

Za tijesto:
300 g glatkog brašna
180 ml mlake vode
1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i žličica brašna za dizanje kvasca)
pola žličice soli
2 žlice maslinova ulja

Za nadjev:
1 jaje
200 g tvrđeg kravljeg sira tipa grana padano (može i cheddar)
250 g slanog sira tipa fete, Grabancijaša
125 g mozzarelle
3 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
2-3 grančice svježeg timijana
maslinovo ulje
malo papra

I dodatno:
4 jaja

Priprema:

1. S malo toplog mlijeka, žličice brašna i žličice šećera aktivirajte kvasac.

2. U zdjelu prosijte brašno, dodajte sol pa dobro promiješajte, potom dodajte maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto (pri miješenju si pomažite dodavanje brašna). Umiješeno tijesto formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu, premažite tijesto maslinovim uljem pa prekrijte posudu i ostavite da se tijesto diže 60 minuta.

3. Na sitni dio ribeža naribajte grana padano, feta sir izmrvite ili izdrobite vilicom. Stavite oba sira u zdjelu, dodajte kiselo vrhnje, malo papra, prstohvat soli i jaje pa sve dobro izmiješajte. Na kraju dodajte natrganu mozzarellu i još jednom izmiješajte.

4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu pa ga narežite na 4 jednaka dijela. Uzmite prvi komad tijesta pa ga razvaljajte tanko i duguljasto, prebacite ga na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.

5. Tijesto obilato nadjenite pripremljenom smjesom od sira, rubove ostavite praznima pa formirajte oblik lađice tako da tijestu na krajevima spojite rubove, a potom prazni rub tijesta prebacite unutra preko nadjeva. Rubove premažite maslinovim uljem. Ponovite s ostala tri komada tijesta. Svaku lađicu pospite s malo timijana te po želji dodatno popaprite.

6. Pripremljene lađice stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite 15 minuta, potom ih izvadite iz pećnice, na sredinu svake lađice razbijte po jedno jaje i vratite natrag u pećnicu dodatnih 5-6 minuta, odnosno dok jaje ne bude pečeno.

7. Poslužite odmah uz sezonsku salatu.

Još je jedan od brzih i slasnih zalogaja sa sirom i ova falša pizza. Zgrabite najbrži i najlakši recept od samo 3 sastojka i uživajte u pravom sirnom zalogaju.

Otkrijte sir na malo drukčiji način, sakrili smo ga u recept za brze kiflice za koje vam ne treba kvasac, već samo malo praška za pecivo i dobro ugrijana pećnica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju