Crnac bez jaja
Crnac bez jaja (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

"Crnac bez jaja": Recept za popularan kolač koji svima uspijeva iz prve

22-02-2020 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jednostavno, brzo, slatko i superčokoladno, točno ovako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat pod imenom "crnac bez jaja".

Kako mu naziv govori, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, stvarno se brzo i lako priprema i idealan je kad vam se jede neki čokoladni kolač koji je gotov začas. Jedino treba imati malo strpljenja kako biste dočekali da se kolač dobro ohladi da biste u potpunosti uživali u njemu.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

U smjesu za biskvit slobodno možete dodati i suhih brusnica, sjeckanih oraha, lješnjaka ili badema, dobro ocijeđene višnje iz kompota jer se baš sa svime dobro slaže. Možete ga poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Crnac bez jaja - sastojci:

Za biskvit:

  • 540 g čvrstog jogurta
  • 300 g glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 žličice sode bikarbone
  • komadić maslaca za premazivanje posude za pečenje

Za glazuru:

  • 150 g čokolada za kuhanje
  • 150 g maslaca
  • 120 ml mlijeka
  • 120 g šećera

Crnac bez jaja - priprema:

  1. U posudu stavite sve sastojke za biskvit pa ih izmiksajte električnim mikserom.
  2. Posudu za pečenje (kvadratnu cca. 35x25 cm) ili kalup za tortu promjera 22-24 cm namažite maslacem pa izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 25-30 minuta.
  3. Pripremite glazuru: na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  4. Pečeni kolač malo ohladite, potom ga prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga stavite u hladnjak da se skroz ohladi.
  5. Poslužite narezano na manje kocke ili kriške ako ste kolač pekli u kalupu za tortu.

Inspirirajte se ostalim receptima s čokoladom:

Rolada Reform mnogima je bolja i od torte - 2 Reform rolada: Recept za desert koji će nadmašiti omiljenu tortu Savijača s čokoladom Nikad dosta čokolade: Recept za kremastu savijaču koja je najbolja kad se radi večer prije Tart s malinama i čokoladom blogerice Ivane Šteković Hrskavo, a tako kremasto: Recept za neodoljivi tart s malinama i čokoladom Torta od čokolade i badema prava je fantazija - 1 S njom ne možete fulati: Recept za prefinu tortu od čokolade i badema Slika nije dostupna Gotova začas! Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije Slika nije dostupna Bez pečenja: Recept za kremastu čokoladnu tortu koja se radi ekspresno

 

Pročitaj još
Pročitaj još