Prosinac je počeo, a s dolaskom mjeseca u kojem slavimo Božić zahuktale su se i pripreme za blagdane. Između ostalog, u mnogim domovima se slaže popis kolača koji će se praviti ove godine.

Mi vam u nastavku donosimo recept za krešenti, tradicionalne prhke božićne kolačiće koji mogu dugo stajati i koje, ako već niste, možete dodati na svoju listu.

Recept nam je ustupila Nataša Pralica, koja napominje da je ove kolačiće jednostavno napraviti, jedino zahtijevaju malo više vremena. U svakom slučaju radi se o kolaču koji će uljepšati blagdansku trpezu, razveseliti vaše ukućane i kojem ćete se vrlo vjerojatno vraćati iz godine u godinu.

SASTOJCI:

TIJESTO:
- 350 g brašna
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g margarina ili maslaca
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- korica od jednog limuna
- 2 žlice ruma

Blagdanski cheesecake s okusom medenjaka Cheesecake s okusom medenjaka: Recept za blagdanski desert koji će vas oduševiti OSTALO:
- 2 bjelanjka
- 200 g mljevenih oraha

ČOKOLADNI DIO:
- 100 g čokolade
- 50 g margarina ili maslaca

PRIPREMA TIJESTA

1. U zdjelu dodajte margarin ili maslac (sobne temperature), brašno, jaje, žumanjke, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i rum.

2. Sastojke zamijesite.

3. Dobivenu smjesu zamotajte u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hladnjak da se stegne.

4. Zatim pravite kuglice veličine višnje, neka budu sve jednake.

5. Slažite ih na masni papir.

6. Nakon toga u dva bjelanjka umočite kuglice.

7. Potom ih uvaljajte u mljevene orahe.

8. Svaku kuglicu dobro uvaljajte i prebacite u kalup na masni papir.

9. Sve zajedno stavite peći na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.

10. Kuglice ostavite da se ohlade.

Blagdanski džin-tonik Ho ho ho, živjeli! Recept za blagdanski džin-tonik koji grije bolje od toplog čaja

PRIPREMA ČOKOLADNOG DIJELA

1. Na narezanu čokoladu ili čokoladu u kapljicama dodajte narezani margarin ili maslac.

2. Otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari.

3. Ostavite da se ohladi i lagano počne stezati.

4. Pomoću fišeka istisnite čokoladu na jedan keksić, zatim poklopite s drugim keksićem.

5. Na taj način nastavite spajati druge keksiće.

6. Keksiće možete spremiti u limenu kutiju.

Ovaj i brojne druge ukusne recepte potražite na i na blogu Natašine slastice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju