Prosinac je počeo, a s dolaskom mjeseca u kojem slavimo Božić zahuktale su se i pripreme za blagdane. Između ostalog, u mnogim se domovima slaže popis kolača koji će se praviti ove godine.

Mi vam u nastavku donosimo recept za krešenti, tradicionalne prhke božićne kolačiće koji mogu dugo stajati i koje, ako već niste, možete dodati na svoju listu.

Recept nam je ustupila Nataša Pralica, koja napominje da je ove kolačiće jednostavno napraviti, jedino zahtijevaju malo više vremena. U svakom slučaju radi se o kolaču koji će uljepšati blagdansku trpezu, razveseliti vaše ukućane i kojem ćete se vrlo vjerojatno vraćati iz godine u godinu.

SASTOJCI

Tijesto:

  • 350 g brašna
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • korica od jednog limuna
  • 2 žlice ruma

Ostalo:

  • 2 bjelanjka
  • 200 g mljevenih oraha

Čokoladni dio:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina ili maslaca

Priprema tijesta:

  1. U zdjelu dodajte margarin ili maslac (sobne temperature), brašno, jaje, žumanjke, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i rum.
  2. Sastojke zamijesite.
  3. Dobivenu smjesu zamotajte u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hladnjak da se stegne.
  4. Zatim pravite kuglice veličine višnje, neka budu sve jednake.
  5. Slažite ih na masni papir.
  6. Nakon toga u dva bjelanjka umočite kuglice.
  7. Potom ih uvaljajte u mljevene orahe.
  8. Svaku kuglicu dobro uvaljajte i prebacite u kalup na masni papir.
  9. Sve zajedno stavite peći na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.
  10. Kuglice ostavite da se ohlade.

Priprema čokoladnog dijela:

  1. Na narezanu čokoladu ili čokoladu u kapljicama dodajte narezani margarin ili maslac.
  2. Otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari.
  3. Ostavite da se ohladi i lagano počne stezati.
  4. Pomoću fišeka istisnite čokoladu na jedan keksić, zatim poklopite s drugim keksićem.
  5. Na taj način nastavite spajati druge keksiće.
  6. Keksiće možete spremiti u limenu kutiju.

Kako Nataša Pralica priprema kolačiće krešenti pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i na dnu teksta, a ovaj i brojne druge ukusne recepte potražite na i na blogu Natašine slastice.

Ako ste ljubiteljica kolačića možda vas se svide i ovi recepti:

Keksi baci di dama Najlakši recept za keksiće baci di dama nastale prema kraljevoj želji

Ružičaste puslice s čokoladom Recept za ružičaste puslice s čokoladom i kokosom koje izgledaju poput ukrasa

Medenjaci Prefini medenjaci: Recept za blagdanske keksiće u kojima će svi uživati

Šubara Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom

Keksići s bademom Bez miksera i gnjavaže: Recept za prhke kolačiće od badema

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju