Medena pita jedan je od popularnijih blagdanskih kolača u našoj zemlji. Postoji mnogo varijanti recepta za medenu pitu, a mnoge od njih zapravo su varijacije medovika, obožavanog ruskog deserta. Mi vam danas donosimo varijantu s klasičnim medenim korama i jednostavnom kremom na bazi kiselog i slatkog vrhnja. Ovo je jedna od lakših verzija recepta jer sadrži samo dvije kore koje se nakon pečenja režu na više dijelova.

 

Sastojci za kore:

  • 400 g glatkog brašna
  • 3 velike jušne žlice meda
  • 6 velikih jušnih žlica ulja
  • 80 g šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica sode za kolače
  • prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 500 g kiselog vrhnja
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu

Medena pita - priprema:

  1. Pomiješajte brašno sa sodom i soli. U zdjelu za kuhanje ubacite med, šećer i ulje. Stavite zdjelu na laganu vatru i miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi pa maknite s vatre. U brašnu napravite malu rupu, ubacite smjesu meda, šećera i ulja, dodajte razmućeno jaje i zatim zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na 15 minuta da malo odmori.
  2. Nakon hlađenja podijelite tijesto na dva dijela. Možete ga i izvagati kako biste dobili jednake dijelove. Na masnom papiru za pečenje razvaljajte dvije velike kore u veličini papira i potom ih probodite vilicom ili čačkalicom po cijeloj površini. Ne brinite ako nakon valjanja ne budu izgledale jednako jer nakon pečenja rubove možete poravnati nožem. Kore pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 7-8 minuta, dok lagano ne potamne. Nakon pečenja u potpunosti ih ohladite.
  3. Pripremite kremu. Slatko vrhnje tucite sa šećerom u prahu dok se ne poveže u glatku smjesu. U drugoj posudi mikserom malo razradite kiselo vrhnje i zatim ga dodajte drugoj smjesi i povežite je.
  4. Sada počnite s filanjem pite. Kore prerežite na tri jednaka dijela, po širini li dužini, ovisno o tome koliko dugačak kolač želite. Tako ćete dobiti šest kora. Jednu odmah odvojite i razmrvite ili sameljite nasitno jer će te slatke poslužiti kao posljednji ukrasni sloj. Stavite jednu koru na tacnu, premažite je kremom, na nju stavite drugu koru i tako redom dok ne potrošite sve kore. Zadnju koru također premažite kremom i potom po kremi posipajte mrvice. Možete i cijeli kolač izvana na kraju premazati kremom pa ukrasiti mrvicama, ovisno o svojoj želji.
  5. Kolač zatim stavite u hladnjak preko noći. Mora mirovati barem 12 sati kako bi se slegao i kako bi se kore i krema lijepo spojile.

Medenjaci Prefini medenjaci: Recept za blagdanske keksiće u kojima će svi uživati

Cheesecake s okusom medenjaka Cheesecake s okusom medenjaka: Recept za blagdanski desert koji će vas oduševiti

Božićni džin-tonik To se mora probati: Recept za božićni džin-tonik

Slika nije dostupna Recept za čokoladne medenjake: Nezaobilazni božićni keksi u još slađem izdanju

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju