Medena pita
Medena pita (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

20-12-2024 Piše D.Š.
komentari

Medena pita jedan je od popularnijih blagdanskih kolača u našoj zemlji. Postoji mnogo varijanti recepta za medenu pitu, a mnoge od njih zapravo su varijacije medovika, obožavanog ruskog deserta. Mi vam danas donosimo varijantu s klasičnim medenim korama i jednostavnom kremom na bazi kiselog i slatkog vrhnja. Ovo je jedna od lakših verzija recepta jer sadrži samo dvije kore koje se nakon pečenja režu na više dijelova.

Medena pita – sastojci

Za koru

  • 400 g glatkog brašna
  • 3 velike jušne žlice meda
  • 6 velikih jušnih žlica ulja
  • 80 g šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica sode za kolače
  • prstohvat soli

Za kremu

  • 500 g kiselog vrhnja
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu

Medena pita – priprema

  1. Pomiješajte brašno sa sodom i soli. U zdjelu za kuhanje ubacite med, šećer i ulje. Stavite zdjelu na laganu vatru i miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi pa maknite s vatre. U brašnu napravite malu rupu, ubacite smjesu meda, šećera i ulja, dodajte razmućeno jaje i zatim zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na 15 minuta da malo odmori.
  2. Nakon hlađenja podijelite tijesto na dva dijela. Možete ga i izvagati kako biste dobili jednake dijelove. Na masnom papiru za pečenje razvaljajte dvije velike kore u veličini papira i potom ih probodite vilicom ili čačkalicom po cijeloj površini. Ne brinite ako nakon valjanja ne budu izgledale jednako jer nakon pečenja rubove možete poravnati nožem. Kore pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 7-8 minuta, dok lagano ne potamne. Nakon pečenja u potpunosti ih ohladite.
  3. Pripremite kremu. Slatko vrhnje tucite sa šećerom u prahu dok se ne poveže u glatku smjesu. U drugoj posudi mikserom malo razradite kiselo vrhnje i zatim ga dodajte drugoj smjesi i povežite je.
  4. Sada počnite s filanjem pite. Kore prerežite na tri jednaka dijela, po širini li dužini, ovisno o tome koliko dugačak kolač želite. Tako ćete dobiti šest kora. Jednu odmah odvojite i razmrvite ili sameljite nasitno jer će te slatke poslužiti kao posljednji ukrasni sloj. Stavite jednu koru na tacnu, premažite je kremom, na nju stavite drugu koru i tako redom dok ne potrošite sve kore. Zadnju koru također premažite kremom i potom po kremi posipajte mrvice. Možete i cijeli kolač izvana na kraju premazati kremom pa ukrasiti mrvicama, ovisno o svojoj želji.
  5. Kolač zatim stavite u hladnjak preko noći. Mora mirovati barem 12 sati kako bi se slegao i kako bi se kore i krema lijepo spojile.

Dobar tek!

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Ako tražite još ideja za jednostavne kolače, blagdanske slastice, klasične torte, pite, savijače i suhe kolačiće, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Medenjaci Prefini medenjaci: Recept za blagdanske keksiće u kojima će svi uživati

Čokoladni medenjaci Ne možemo zamisliti Božić bez njih: Recept za najbolje čokoladne medenjake

Cheesecake s okusom medenjaka Cheesecake s okusom medenjaka: Recept za blagdanski desert koji će vas oduševiti

Čokoladni medenjaci Ne možemo zamisliti Božić bez njih: Recept za najbolje čokoladne medenjake

 

Pročitaj još
Pročitaj još