Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Sočan kruh: Recept koji otkriva još jednu finu stranu omiljenih tikvica

07-09-2021 Piše T.B.
komentari

Tikvice su gotovo pa simbol ljeta, a ako vam je već ponestalo ideja kako ih iskoristiti, predlažemo – kruh.

Ovaj vlažni, aromatični kruh, za koji nije potreban kvasac, začinjen cimetom gotovo da ima jednak okus kao kolač od mrkve, a ujedno ćete njime u organizam unijeti vrijedne nutrijente.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Kako bi jelo ispalo što ukusnije, imajte na umu nekoliko stvari.

1. Tikvice ne treba guliti. Njihova tanka kora dat će posebnu teksturu kruhu.

2. Želite li da kruh bude nešto suši, tikvice naribajte i ostavite u cjedilu kako bi ih njih izašao višak tekućine.

3. Prema vlastitim željama, kruh možete obogatiti orašastim plodovima, komadićima čokolade ili suhim voćem.

Jedna porcija (šnita) ima 240 kalorija.

SASTOJCI ZA KRUH OD TIKVICA:
Nekoliko kapi maslinova ulja
2 jaja
2 tikvice srednje veličine
1 žličica cimeta
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
Prstohvat soli
Nasjeckani orasi (po želji)
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice višenamjenskog brašna
3 žlice šećera (ovisno o željama, možete ga zamijeniti stevijom)

PRIPREMA KRUHA OD TIKVICA:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite kalup (oblik prema želji) ili koristite papir pa pečenje. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.

Nitko neće pogoditi da se u ovom kruhu nalaze tikvice.

U drugoj zdjeli istucite jaja. Dodajte šećer, ulje, ekstrakt vanilije i orahe. Sve dobro promiješajte pa dodajte suhe sastojke.
Naribajte tikvice i dodajte ih pripremljenoj smjesi. Prelijte je u kalup i pecite 60 minuta, ovisno o jačini pećnice.

U slast!

Inspirirajte se i ostalim jelima s tikvicama:

Tortilje s tikvicama i sirom Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru

Zapečene tikvice sa sirom Tražite ideju za ručak? Tikvice valja iskoristiti, a ovaj recept će vas izuti iz cipela

Zapečene tikvice Da im je barem stalno sezona: Napunite tikvice mesom i sirom i razveselite obitelj

Pohane tikvice možete servirati s umakom na bazi vrhnja Ručak za manje od pet eura: Recept za fine pohane tikvice koje bismo jeli svaki dan

 


 

Pročitaj još
Pročitaj još