Lambada kolač
Lambada kolač (Foto: Natašine slastice/kolaci.biz)
Zdravlje & prehrana

Lambada: Recept za legendarni kolač s kojim ćete se rado zasladiti

15-12-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Kada čujete riječ lambada vjerojatno vam prvo na pamet padnu pjesma i ples, međutim ljubitelji slatkog sigurno će se sjetiti i kolača koji će mnogima probuditi uspomene na djetinjstvo.

Da legendarni kolač ne bi otišao u zaborav, pobrinula se Nataša Pralica koja je recept za ovu slasticu objavila na svom blogu.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Sviđa mi se u receptu što se biskvit i fil s narančom ne moraju posebno hladiti, već se sve tako vruće složi, doda se i keks. tako zajedno ostavimo da se ohladi, napisala je Nataša o receptu koji donosimo u nastavku.

Lambada - sastojci

Biskvit

  • 5 jaja
  • 9 žlica šećera
  • 9 žlica brašna

Krema od naranče

  • 1 l soka od naranče
  • 10 žlica šećera
  • 3 pudinga od vanilije

Bijela krema

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žlice brašna
  • 5 žlica šećera
  • 150 grama margarina ili maslaca

Glazura od čokolade

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 7 žlica ulja

Ostalo

  • petit keks za slaganje jednog reda

Lambada - priprema

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i pjenasto izradite.
  2. Dodajte brašno i izradite. U žumanjke dodajte pripremljene bjelanjke i pjenjačom lagano sjedinite. Protvan (Nataša je koristila dimenzija 21x36 cm) pouljite i pobrašnite. Ulijte i rasporedite pripremljenu smjesu.
  3. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
  4. Dok se biskvit peče odmah krenite pripremati kremu od naranče. Pudinge pomiješajte sa šećerom i malo soka, a ostatak stavite kuhati. Kada sok prokuha, dodajte pripremljene pudinge i nastavite kuhati dok se ne stegne.
  5. Kuhanu i još vruću filu rasporedite preko vrućeg biskvita. Preko vruće file posložite petit kekse. Ostavite da se ohladi.
  6. Za bijelu filu pomiješajte brašno sa šećerom i malo mlijeka, a ostatak stavite kuhati. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i nastavite miješati. Kada skinete s vatre prebacite filu u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  7. Ohlađenu filu izradite mikserom. Dodajte margarin ili maslac sobne temperature i sjedinite. Preko keksa rasporedite bijelu filu.
  8. Čokoladu i ulje otopite na pari, malo ohladite i izlijte preko kolača. Stavite kolač u hladnjak da se stegne.

Dobar tek!

Isprobajte i ove fine kolače Nataše Pralice:

Kolač s vrhnjem i pudingom Jeli smo ga puno puta, a svaki put se iznenadimo: Imamo recept za poznati kolač koji svi vole Jogurtica s miješanim voćem Osvježavajuća torta gotova za čas: Recept za jogurticu s omiljenim voćem Čokoladni desert Nataše Pralice Brzo se priprema: Čokoladni cheesecake koji je taaaako dobar! Kolač od banana i čokolade Savršen spoj: Recept za neodoljivo ukusan kolač od banana i čokolade Torta bez pečenja Nataše Pralice Recept bez pečenja: Napravite osvježavajuću tortu s voćem i čokoladom

Ako tražite još ideja za klasične kolače, torte, kekse, pite i savijače, pročitajte naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Ovaj i brojne druge ukusne recepte potražite na i na blogu Natašine slastice.

Pročitaj još
Pročitaj još